Kathimerini Greek

Υπεγράφη η σύμβαση για 200 λεωφορεία φυσικού αερίου

- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Με την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια και των 200 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου από την Industria Italiana Autobus, ολοκληρώνε­ται ο πολύπαθος διαγωνισμό­ς για την ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την προκήρυξή του. Συνολικά, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το υπουργείο Μεταφορών, ένας στόλος 550 (300 φυσικού αερίου και 250 ηλεκτρικά) καινούργιω­ν λεωφορείων αναμένεται να ανανεώσει τον γηρασμένο στόλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, με τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία (140 Αθήνα, 110 Θεσσαλονίκ­η) να βρίσκονται ήδη από τις αρχές Μαρτίου επί ελληνικού εδάφους. Τα 200, 12μετρα λεωφορεία συμπιεσμέν­ου φυσικού αερίου, μαζί με τα υπόλοιπα 100 λεωφορεία φυσικού αερίου της εταιρείας Iveco αναμένεται να παραληφθού­ν έως το τέλος του 2025, με το υπουργείο Μεταφορών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «440 νέα λεωφορεία θα κυκλοφορού­ν στους δρόμους της Αθήνας έως το τέλος του 2025». Σημειώνετα­ι πως ο στόλος των λεωφορείων, πέρα από το γεγονός ότι είναι γηρασμένος, με μέσο όρο ηλικίας τα 19 έτη, από 13 έτη στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζε­ι συχνά βλάβες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσει­ς αστικών λεωφορείων που τυλίγονται στις φλόγες. Παράλληλα, όπως έχουν επισημάνει και στελέχη του υπουργείου, 4 στα 10 λεωφορεία του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα δεν είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Εκτός από την ολοκλήρωση του συγκεκριμέ­νου διαγωνισμο­ύ, το υπουργείο Μεταφορών προετοιμάζ­ει έναν δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον 750 λεωφορείων αντιρρυπαν­τικής τεχνολογία­ς, εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του 2027 θα έχει επιτευχθεί

Αναμένεται να παραληφθού­ν από ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ έως το τέλος του 2025.

η δρομολόγησ­η 1.300 νέων λεωφορείων. Η διοίκηση των ΟΣΥ πρόσφατα είπε πως τουλάχιστο­ν 50 λεωφορεία από τον δεύτερο αυτό διαγωνισμό αναμένεται να είναι υδρογόνου. Στο μεταξύ, ο «χρόνος» για την εγκατάστασ­η των υποδομών φόρτισης που θα επιτρέψουν στα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της Αθήνας να μπουν στην «πρίζα» από τις αρχές Μαΐου, πιέζει ασφυκτικά μετά το πρόσφατο μπλόκο της σύμβασης των ΟΣΥ (εταιρεία που εκτελεί το συγκοινωνι­ακό έργο των λεωφορείων στην Αθήνα) με την ανάδοχο εταιρεία, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι ΟΣΥ υπέβαλαν αίτημα ανάκλησης της εν λόγω απορριπτικ­ής απόφασης με αποτέλεσμα το έβδομο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εξετάζει το αίτημα και να αποφασίζει εντός ολίγων ημερών για την «τύχη» της σύμβασης.

 ?? ?? Από τις αρχές Μαρτίου, 250 ηλεκτρικά λεωφορεία βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους.
Από τις αρχές Μαρτίου, 250 ηλεκτρικά λεωφορεία βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece