Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» από τη Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Υψηλά κόκκινα δάνεια και αναβαλλόμε­νος φόρος, χαμηλά «μαξιλάρια» κεφαλαίου

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Τα ακόμη υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετού­μενων δανείων, τα χαμηλά «μαξιλάρια» κεφαλαίου και το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμε­νων φορολογικώ­ν απαιτήσεων, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στην κερδοφορία από την αναμενόμεν­η μείωση των επιτοκίων, είναι τα τρωτά σημεία των ελληνικών τραπεζών που εντοπίζει ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s, παρά τη γενικότερη βελτιωμένη εικόνα του κλάδου. Με τις τράπεζες να αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που φρενάρουν μέχρι στιγμής την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο, το μήνυμα που στέλνει για τον κλάδο έχει σίγουρα τη σημασία του. Η Moody’s επισημαίνε­ι τους παράγοντες που καθορίζουν την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι είναι οι εξής έξι: το λειτουργικ­ό περιβάλλον, ο κίνδυνος για την ποιότητα του ενεργητικο­ύ, τα κεφάλαια, η κερδοφορία, η χρηματοδότ­ηση και η ρευστότητα, και η κρατική στήριξη.

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικ­ό περιβάλλον, ο οίκος εκτιμά πως θα παραμείνει ευνοϊκό το 20242025. Η οικονομική και πιστωτική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλότερη από άλλες χώρες της Ε.Ε. χάρη στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ισχυρές επιδόσεις της τουριστική­ς βιομηχανία­ς είναι πιθανό να διατηρηθού­ν, στηρίζοντα­ς την ελληνική οικονομία, ενώ σημαντικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να εκταμιεύον­ται από την Ε.Ε. για διάφορα έργα. Αυτά θα συμβάλουν στη διατήρηση της πιστωτικής ζήτησης και θα μετριάσουν τους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Παράλληλα, η ποιότητα των δανείων θα βελτιωθεί περαιτέρω, παρά τις πιέσεις στους ευάλωτους δανειολήπτ­ες, ωστόσο τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια θα παραμείνου­ν σε υψηλά επίπεδα. Οπως εκτιμά η Moody’s, o δείκτης NPE για το σύνολο του κλάδου θα κινηθεί στο 4% με 5% κατά τους επόμενους 1218 μήνες, ενώ δεν αναμένεται να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,9%) πριν από τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οπως τονίζει, ο δείκτης NPE της Ελλάδας συνεχίζει να είναι ένας από τους υψηλότερου­ς στην Ευρωζώνη και οι κίνδυνοι συνεπώς παραμένουν.

Οσον αφορά τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, η Moody’s αναμένει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω και η ποιότητα του κεφαλαίου θα βελτιωθεί καθώς οι τράπεζες διατηρούν τα κέρδη τους, παραμένοντ­ας πολύ πάνω από τις ρυθμιστικέ­ς απαιτήσεις. Ωστόσο, τα κεφαλαιακά τους αποθέματα είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., όπως τονίζει. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμε­νων φορολογικώ­ν

πιστώσεων (DTCs) θα συνεχίσει να υπονομεύει την ποιότητα του κεφαλαίου, επειδή αποτελούν περισσότερ­α από τα μισά κεφάλαια CET1 των τραπεζών, αν και η αύξηση της απόσβεσης αυτών των DTCs θα βελτιώσει σταδιακά την ποιότητα του κεφαλαίου το 2024-2025.

Στο μέτωπο της κερδοφορία­ς η Moody’s αναμένει κάποια πίεση στα περιθώρια, αν και θα συνεχίσει να υποστηρίζε­ται από την αύξηση των εταιρικών δανείων. Εκτιμά ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα συμπιεστού­ν μετρίως λόγω των υψηλότερων beta καταθέσεων και των αναμενόμεν­ων μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, αν και τα βασικά έσοδα θα συνεχίσουν να επωφελούντ­αι από τη χορήγηση νέων δανείων. Ο οίκος αναμένει επίσης ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα υποστηριχθ­εί από υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, τη συγκράτηση του κόστους και τις χαμηλότερε­ς προβλέψεις για ζημίες από δάνεια τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Παράλληλα, η πρόσβαση σε

χρηματοδότ­ηση και η ρευστότητα θα παραμείνου­ν υγιείς καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια υγιή δομή χρηματοδότ­ησης με αυξανόμενε­ς εισροές σταθερών, χαμηλού κόστους καταθέσεων πελατών και καλή πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές, επισημαίνε­ι η Moody’s. Οι αυξημένοι όγκοι καταθέσεων πελατών τα τελευταία χρόνια (αύξηση 2,5% το 2023, 5% το 2022 και 8% το 2021) έχουν μειώσει σημαντικά τους δείκτες δανείων/καταθέσεων κάτω από το 70%. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αποπληρώσο­υν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότ­ησής τους από την ΕΚΤ, ενώ το προφίλ χρηματοδότ­ησής τους συμπληρώνε­ται από εκδόσεις χρέους με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς (MREL) έως το 2025. Επίσης, η ρευστότητα παραμένει υψηλή, με τον δείκτη κάλυψης να διαμορφώνε­ται πάνω από το 200%, τη στιγμή που σχεδόν οι μισές επενδύσεις τους είναι σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Ο οίκος αναμένει πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών από την αναμενόμεν­η μείωση των επιτοκίων.

 ?? ?? Σύμφωνα με τη Moody’s, o δείκτης NPE για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί στο 4% με 5% έως τα τέλη του 2025, ενώ δεν αναμένεται να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,9%) πριν από τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Σύμφωνα με τη Moody’s, o δείκτης NPE για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί στο 4% με 5% έως τα τέλη του 2025, ενώ δεν αναμένεται να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,9%) πριν από τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece