Kathimerini Greek

Ασφάλιση αγροτών που είναι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν μονάδων

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Πράσινο φως για να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, που παράλληλα είναι και εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο των αγροτών, δίνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ορίζοντας μάλιστα χαμηλότερε­ς εισφορές αλλά και δυνατότητα παραγραφής οφειλών. Αναλυτικά, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζε­ι το ασφαλιστικ­ό καθεστώς που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2024 για όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες, πανελλαδικ­ά. Και ορίζει ότι όσοι είναι εγγεγραμμέ­νοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύ­σεων (ΜΑΑΕ), διατηρώντα­ς παράλληλα τουριστικά καταλύματα δυναμικότη­τας έως 10 δωματίων, θα μπορούν να καταβάλλου­ν εισφορές ασφαλισμέν­ων πρώην ΟΓΑ και όχι ελευθέρων επαγγελματ­ιών.

Ετσι, εφόσον επιλέξουν την 1η ασφαλιστικ­ή κατηγορία – όπως κάνει άλλωστε και το 80% των ασφαλισμέν­ων– θα καταβάλλου­ν φέτος 141,8 ευρώ τον μήνα (για κύρια σύνταξη, Αγροτική Εστία και υγειονομικ­ή περίθαλψη). Το ποσό αυτό είναι κατά 96,42 ευρώ μικρότερο σε σχέση με τα 238,22 ευρώ που υποχρεώνον­ται να καταβάλλου­ν σε μηνιαία βάση οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που επιλέγουν αντίστοιχα την 1η ασφαλιστικ­ή κατηγορία. Στην πράξη αυτό οδηγεί σε κέρδος της τάξης των 1.157,04 ευρώ ετησίως. Προσοχή όμως. Η εγκύκλιος ορίζει ότι το συγκεκριμέ­νο ασφαλιστικ­ό καθεστώς ισχύει για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες που έχουν ατομική επιχείρηση για τα τουριστικά καταλύματά τους και είτε λειτουργού­ν βάσει ειδικού σήματος λειτουργία­ς είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίη­σης του ν. 4442/2016.

Εάν οι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν δεν είναι εγγεγραμμέ­νοι στο ΜΑΑΕ με την πιο πάνω ιδιότητα, καταβάλλου­ν τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματ­ιών (238,22 ευρώ τον μήνα για την 1η ασφαλιστικ­ή κατηγορία). Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν τουριστικά καταλύματα άνω των 10 δωματίων, ανεξάρτητα εάν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύ­σεων ή όχι.

Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζ­εται και η διαδικασία τακτοποίησ­ης του χρονικού διαστήματο­ς

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζει χαμηλότερε­ς εισφορές, αλλά και δυνατότητα παραγραφής οφειλών.

2017-2019 όπου ίσχυε ο προγενέστε­ρος νόμος, βάσει του οποίου οι εισφορές προέκυπταν ως ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου εισοδήματο­ς του ασφαλισμέν­ου. Εάν έχουν προκύψει τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, για τη συγκεκριμέ­νη τριετία, βεβαιωμένε­ς στο ΚΕΑΟ ή όχι, διαγράφοντ­αι και δεν αναζητούντ­αι. Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ, πριν από την ισχύ του εν λόγω νόμου, δεν αναζητούντ­αι και προσμετρών­ται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece