Kathimerini Greek

Η Βιώσιμη Πόλη στο Ντουμπάι κόστισε 354 εκατ. δολάρια

-

Η Βιώσιμη Πόλη του Ντουμπάι, το φιλόδοξο σχέδιο της πιο φιλικής προς το περιβάλλον πόλης των χωρών του Κόλπου, έχει κοστίσει 354 εκατ. δολ. και σήμερα είναι πλήρης καθώς αριθμεί 3.000 κατοίκους και η λίστα οικογενειώ­ν που θέλουν να εγκατασταθ­ούν σε αυτήν έχει αναμονή έως και τρία έτη. Η πόλη έχει τις αναγκαίες υποδομές και παράγει το 80% της ενέργειας που καταναλώνε­ι τον χειμώνα και το 40% το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασί­α φτάνει στους 45 βαθμούς. Εχει κατορθώσει να είναι στην πράξη κατά 80% πόλη χωρίς αυτοκίνητο και οι δρόμοι της έχουν το κατάλληλο οδόστρωμα ώστε οι κάτοικοί της κυκλοφορού­ν με ποδήλατα. Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση από το ένα σπίτι στο άλλο, συχνά χρησιμοποι­ούν κοινόχρηστ­α, ηλεκτρικά, μικρά οχήματα. Εν ολίγοις, η Βιώσιμη Πόλη του Ντουμπάι είναι πράγματι μια από τις περιοχές του κόσμου με τη χαμηλότερη κατανάλωση άνθρακα, παρά το αρνητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται με τις ακραία υψηλές θερμοκρασί­ες της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα κτίριά της, που αποτελούντ­αι από 500 βίλες και 89 διαμερίσμα­τα, αυτά καταναλώνο­υν 40% λιγότερο νερό χάρη στις υποδομές τους, με αποτέλεσμα η πόλη να έχει 30% λιγότερα λύματα. Σε όλες τις στέγες τους υπάρχουν, άλλωστε, φωτοβολταϊ­κά και η πόλη διαθέτει μονάδα βιολογικής επεξεργασί­ας των οργανικών λυμάτων, τα οποία μετατρέπει σε ενέργεια. Επίσης τα σπίτια είναι χωρισμένα σε ομάδες που μοιράζοντα­ι κοινόχρηστ­ους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι σκιάζονται από φωτοβολταϊ­κά όταν βρίσκονται σε απόσταση από τις κατοικίες και οι ένοικοι πρέπει να διασχίσουν με τα πόδια κάποια μικρή απόσταση ακόμη και στη διάρκεια των καυτών και υγρών καλοκαιριώ­ν. Συχνά, πάντως, οι χώροι στάθμευσης βρίσκονται στο υπόγειο των πολυκατοικ­ιών ή απέναντι από τις βίλες. Και βέβαια η Βιώσιμη Πόλη διαθέτει δικό της σχολείο, όμιλο ιππασίας αλλά και ένα σχολείο –από τα μεγαλύτερα της περιοχής– για αυτιστικά παιδιά. Και προπαντός διαθέτει αστικό αγρόκτημα και 11 θερμοκήπια, τα προϊόντα των οποίων πωλούνται στα γειτονικά ρεστοράν και σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται όντως για ένα επιτυχημέν­ο πείραμα που έχει αποτύχει μόνον ως προς το ότι δεν έχει έως τώρα κατορθώσει να δημιουργήσ­ει μια ευρύτερη τάση στις χώρες του Κόλπου. Εχει, όμως, βοηθήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εξελιχθούν από τη στιγμή που εγκαινιάστ­ηκε. Η χώρα έχει δεσμευθεί

να μηδενίσει τις εκπομπές καυσαερίων το 2050 και έχει ήδη ανακοινώσε­ι τα σχέδιά της για επενδύσεις ύψους 54 δισ. δολ. σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας μέχρι το 2030. Τον Δεκέμβριο, όταν έγινε στο Ντουμπάι η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ηγήθηκε της παρουσίαση­ς ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, που είναι επίσης επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκή­ς εταιρείας του Αμπου Ντάμπι, προκαλώντα­ς έντονες αντιδράσει­ς. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής κατέληξε στην πρώτη συμφωνία που είχε γίνει έως τότε για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Συνολικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο, με πρώτο το γειτονικό Κατάρ. Ο σχεδιασμός βιώσιμων κτιρίων είναι εξαιρετική­ς σημασίας για την περιοχή, καθώς επιχειρημα­τίες και πολιτικές ηγεσίες καλούνται να βρουν λύσεις για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Στην ευρύτερη περιοχή το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνε­ται για τον κλιματισμό των κατοικιών.

Διαθέτει αστικό αγρόκτηµα, η κυκλοφορία γίνεται µε ποδήλατα και ηλεκτρικά οχήµατα και κάθε στέγη έχει φωτοβολταϊ­κά.

 ?? ?? Μια από τις περιοχές του κόσµου µε τη χαµηλότερη κατανάλωση άνθρακα είναι η Βιώσιµη Πόλη του Ντουµπάι. Τα κτίριά της καταναλώνο­υν 40% λιγότερο νερό χάρη στις υποδοµές τους, µε αποτέλεσµα η πόλη να έχει 30% λιγότερα λύµατα.
Μια από τις περιοχές του κόσµου µε τη χαµηλότερη κατανάλωση άνθρακα είναι η Βιώσιµη Πόλη του Ντουµπάι. Τα κτίριά της καταναλώνο­υν 40% λιγότερο νερό χάρη στις υποδοµές τους, µε αποτέλεσµα η πόλη να έχει 30% λιγότερα λύµατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece