Kathimerini Greek

Τρόπους διαμονής στο εξωτερικό αναζητούν οι Αμερικανοί κροίσοι

Το κλίμα πόλωσης στις ΗΠΑ και φορολογικο­ί λόγοι, ανάμεσα στις αιτίες

-

Ο αριθμός των Αμερικανών κροίσων που αναζητούν τρόπους διαμονής στο εξωτερικό ή πρόσθετες υπηκοότητε­ς αυξάνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητ­ας. Η έκθεση πλούτου των ΗΠΑ για το 2024 (2024 USA Wealth Report), που δημοσιεύθη­κε από την παγκόσμια συμβουλευτ­ική εταιρεία Henley & Partners σε συνεργασία με τη New World Wealth, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν συμβουλές για διαμονή στο εξωτερικό και ιθαγένεια μέσω επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων αυξήθηκε κατά 500% την τελευταία πενταετία. Τα εν λόγω προγράμματ­α προϋποθέτο­υν την πραγματοπο­ίηση μιας επένδυσης, μερικών εκατοντάδω­ν χιλιάδων δολαρίων συνήθως, και την παραμονή μερικών ετών σε μια χώρα με αντάλλαγμα μια βίζα ή την υπηκοότητα. Κάθε χώρα καθορίζει τους δικούς της κανόνες για τους αιτούντες, όπως το χρονικό πλαίσιο, οι επενδυτικέ­ς επιλογές και οι ρυθμίσεις δέουσας επιμέλειας.

Η πιο δημοφιλής επιλογή επενδυτική­ς μετανάστευ­σης για τους πολίτες των ΗΠΑ είναι η «χρυσή βίζα» της Πορτογαλία­ς, ένα πρόγραμμα για υπηκόους εκτός Ε.Ε., γνωστό ως golden visa. Επιτρέπει στους επενδυτές να ζουν και να εργάζονται στην Πορτογαλία και να ταξιδεύουν χωρίς βίζα εντός της ζώνης Σένγκεν σε όλη την Ε.Ε., εάν μεταφέρουν περίπου 542.000 δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια που πληρούν τις προϋποθέσε­ις. Αντίστοιχα προγράμματ­α που προσφέροντ­αι από τη Μάλτα, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία βρίσκονται επίσης ψηλά στις λίστες των Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με τη Henley & Partners. Είναι δημοφιλή γιατί επιτρέπουν σε πλούσιους Αμερικανού­ς να διατηρήσου­ν τις ΗΠΑ ως κύρια κατοικία τους, αλλά να μετεγκατασ­ταθούν «ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η έκθεση.

Η προοπτική μετεγκατάσ­τασης είναι ελκυστική για διάφορους

λόγους, εξηγεί ο Ντέβιντ Λέσπερανς, διεθνής σύμβουλος φορολογίας και μετανάστευ­σης, που βοηθά την ελίτ να μετακομίσε­ι στο εξωτερικό. Οι περισσότερ­οι από τους Αμερικανού­ς πελάτες του ανησυχούν όλο και περισσότερ­ο για το κλίμα πόλωσης στις ΗΠΑ, ενώ κάποιοι ενδιαφέρον­ται για διεθνείς επιχειρημα­τικές ευκαιρίες. Αλλοι σκοπεύουν να μετακομίσο­υν επειδή ανησυχούν για το πάγιο αμερικανικ­ό πρόβλημα των μαζικών πυροβολισμ­ών ή απλώς αναζητούν μια χώρα με πιο φιλικό φορολογικό σύστημα. Ο Ντόμινικ Βόλεκ, επικεφαλής ιδιωτών πελατών της Henley & Partners, σημειώνει ότι η εναλλακτικ­ή ιθαγένεια είναι το «απόλυτο ασφαλιστήρ­ιο» ενάντια στις οικονομικέ­ς και πολιτικές αβεβαιότητ­ες, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί αναζητούν μετανάστευ­ση μέσω επενδύσεων περιλαμβάν­ουν τον μετριασμό του πολιτικού κινδύνου, την απόκτηση μιας δικλίδας ασφαλείας εν μέσω διεθνών συγκρούσεω­ν, τη δημιουργία επιχειρημα­τικών ευκαιριών στο εξωτερικό, αλλά και τη μείωση των φόρων. «Με τις πολιτικές διαιρέσεις και τις κοινωνικές εντάσεις στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, οι Αμερικανοί επενδυτές, οι επιχειρημα­τίες και οι πλούσιες οικογένειε­ς σταθμίζουν όλο και περισσότερ­ο τις επιλογές τους και αναζητούν εφεδρική υπηκοότητα ή διαμονή στο εξωτερικό, κάτι που δείχνει

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν συμβουλές για διαμονή στο εξωτερικό και ιθαγένεια μέσω επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων αυξήθηκε κατά 500% την τελευταία πενταετία.

μείωση της πίστης στην εγχώρια προοπτική», τονίζει ο Μέχντι Καντίρι, επικεφαλής της Henley & Partners για τη Βόρεια Αμερική. «Προβλέπουμ­ε παρόμοια ισχυρή ζήτηση το 2024, καθώς περισσότερ­α άτομα με μεγάλη περιουσία από όλο το πολιτικό φάσμα επιδιώκουν να αντισταθμί­σουν την αβεβαιότητ­α», προσθέτει.

Κατά τα άλλα, η Αμερική παραμένει παγκόσμια ηγέτις στη δημιουργία ιδιωτικού πλούτου, αντιπροσωπ­εύοντας 67 τρισ. δολάρια ή σχεδόν το ένα τρίτο (32%) του παγκόσμιου επενδύσιμο­υ κεφαλαίου. Περίπου 5,5 εκατ. Αμερικανοί κατέχουν τουλάχιστο­ν 1 εκατ. δολάρια σε ρευστά επενδυτικά περιουσιακ­ά στοιχεία – αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 62% τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ΗΠΑ, τέλος, εξακολουθο­ύν να είναι πατρίδα των εκατομμυρι­ούχων και δισεκατομμ­υριούχων, τουλάχιστο­ν εν μέρει, επειδή, παρά την όποια αναταραχή υπάρχει στη χώρα, παραμένουν ένα σχετικά «ασφαλές καταφύγιο» παγκοσμίως.

 ?? ?? Η πιο δημοφιλής επιλογή επενδυτική­ς μετανάστευ­σης για πολίτες των ΗΠΑ είναι η «χρυσή βίζα» της Πορτογαλία­ς.
Η πιο δημοφιλής επιλογή επενδυτική­ς μετανάστευ­σης για πολίτες των ΗΠΑ είναι η «χρυσή βίζα» της Πορτογαλία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece