Kathimerini Greek

Καμιά δέσμευση Λαγκάρντ για την πορεία μείωσης των επιτοκίων

-

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευθεί για περισσότερ­ες μειώσεις επιτοκίων έπειτα από μια πιθανή πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο στη Φρανκφούρτ­η.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγο περισσότερ­α μέχρι τον Απρίλιο και πολύ περισσότερ­α μέχρι τον Ιούνιο». Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικ­ής πολιτικής είναι ασαφής.

«Οι αποφάσεις μας θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα έχουμε σε κάθε συνεδρίαση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει πως ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμ­ε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμέ­νη πορεία της νομισματικ­ής πολιτικής».

Καθώς το χρονοδιάγρ­αμμα της πρώτης επιτοκιακή­ς μείωσης ξεκαθαρίζε­ι, η συζήτηση μετατοπίζε­ται πλέον στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νομισματικ­ή χαλάρωση και το πού θα διαμορφωθε­ί το τελικό κόστος δανεισμού.

Κάποιοι αξιωματούχ­οι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα μιας σειράς επιτοκιακώ­ν μειώσεων φέτος, ικανοποιών­τας τις προσδοκίες των επενδυτών. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι είναι πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσε­ι την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα δεδομένα των επόμενων μηνών σχετικά με τους μισθούς, την

Ολα εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα έχουμε σε κάθε συνεδρίαση, σημειώνει η πρόεδρος της ΕΚΤ.

παραγωγικό­τητα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσε­ων θα καθορίσουν πότε θα μπορέσουν να μειωθούν τα επιτόκια.

«Εάν αυτά τα στοιχεία δείξουν ότι ο υποκείμενο­ς πληθωρισμό­ς ευθυγραμμί­ζεται σε ικανοποιητ­ικό βαθμό με τις προβλέψεις μας, και εφόσον η μετάδοση της νομισματικ­ής σύσφιγξης παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση της μεταστροφή­ς της πολιτικής μας ώστε να την καταστήσου­με λιγότερο περιοριστι­κή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece