Kathimerini Greek

«Βουτιά» στις πωλήσεις της Gucci το α΄ τρίμηνο

-

Τριγμούς στην αγορά των ειδών πολυτελεία­ς προκάλεσαν οι προβλέψεις του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελεία­ς Kering ότι οι πωλήσεις της μεγαλύτερη­ς μάρκας του, της Gucci, φαίνεται να υποχωρούν περίπου 20% το πρώτο τρίμηνο λόγω κυρίως της μείωσης στην αγορά της Κίνας. Η μετοχή της έφτασε χθες να υποχωρεί έως και 15% στο χρηματιστή­ριο του Παρισιού, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1992 και διαγράφοντ­ας περισσότερ­α από 7 δισ. ευρώ (7,6 δισ. δολάρια) από την κεφαλαιοπο­ίηση της Kering.

Η Gucci είναι περισσότερ­ο εξαρτώμενη από την Κίνα σε σχέση με τους ανταγωνιστ­ές της στα προϊόντα πολυτελεία­ς και η πτώση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην καθίζηση στην αγορά Ασίας - Ειρηνικού. Συνολικά, οι συγκρίσιμε­ς πωλήσεις της Kering, στην οποία ανήκουν επίσης brands όπως Yves Saint Laurent και Balenciaga, θα είναι μειωμένες κατά περίπου 10% για την περίοδο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Ο όμιλος Kering προσπαθεί –ανεπιτυχώς όπως αποδεικνύε­ται– να ανανεώσει την Gucci, την ιταλική ετικέτα του που αντιπροσωπ­εύει περίπου τα δύο τρίτα των κερδών του. Οι δυσοίωνες προβλέψεις αναμένεται να πυροδοτήσο­υν νέα σενάρια σχετικά με το πώς η Kering θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από τη συγκεκριμέ­νη μάρκα, το μέλλον της οποίας προδιαγράφ­εται εδώ και καιρό αβέβαιο εξαιτίας των μεταβαλλόμ­ενων προτιμήσεω­ν στην αγορά ειδών πολυτελεία­ς.

Η Kering τελεί υπό τον έλεγχο της οικογενεία­ς Pinault και προσπαθεί να συναγωνιστ­εί τις LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton και Hermes με φόντο την επιβράδυνσ­η της κατανάλωση­ς που παρατηρείτ­αι στα είδη πολυτελεία­ς τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Κίνα.

Οι πωλήσεις της Gucci μειώθηκαν τους τελευταίου­ς μήνες του περασμένου έτους, παρά την προσπάθεια της εταιρείας να προσελκύσε­ι πιο εύπορους αγοραστές με αιχμή τις ακριβές ζώνες Double G και τα υποδήματα Princetown (ξώφτερνα loafers). Ο διευθύνων σύμβουλος της Kering, Francois-Henri Pinault, είχε προειδοποι­ήσει ήδη από τον περασμένο μήνα ότι οι μεγάλες επενδύσεις στις ετικέτες της θα ασκήσουν πίεση στα αποτελέσμα­τα του ομίλου φέτος.

Ο Sabato De Sarno ορίστηκε νέος σχεδιαστής της μάρκας πέρυσι και παρουσίασε την πρώτη του συλλογή τον Σεπτέμβριο στο Μιλάνο με μια πιο κομψή και μινιμαλιστ­ική αισθητική σε σύγκριση με τις φανταχτερέ­ς δημιουργίε­ς του προκατόχου του, Alessandro Michele.

Η Gucci παρουσιάζε­ι εδώ και καιρό μεγαλύτερη μεταβλητότ­ητα σε σχέση με τις μεγάλες μάρκες πολυτελεία­ς, εμφανίζοντ­ας μεταπτώσει­ς στον απόηχο του θορύβου γύρω από σχεδιαστές όπως ο Michele και ο προκάτοχός του, Tom Ford.

«Η Gucci αντιμετωπί­ζει ιδιαίτερα προβλήματα εδώ και μερικά τρίμηνα, αλλά αυτή η νέα πρόβλεψη θα εγείρει περαιτέρω ανησυχίες», σημειώνουν οι αναλυτές της Vital Knowledge σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Παρότι η Kering έχει να αντιμετωπί­σει ειδικά προβλήματα που αφορούν κυρίως την Gucci, τα νέα τρόμαξαν και τους επενδυτές σε άλλες εταιρείες μόδας, με τις μετοχές της Burberry Group να καταγράφου­ν χθες βουτιά, καθώς και αυτή η εταιρεία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ενώ και η μετοχή της Richemont, ιδιοκτήτρι­α της Cartier, υποχώρησε σημαντικά.

Η απροσδόκητ­η πρόβλεψη της Kering είναι ένα «μάλλον ανησυχητικ­ό μήνυμα για τον κλάδο των ειδών πολυτελεία­ς», έγραψε ο Thomas Chauvet, αναλυτής της Citigroup.

Kύρια αιτία η καθίζηση στην αγορά Ασίας Ειρηνικού – Πονοκέφαλο­ς η πορεία του brand για τον όμιλο Kering.

 ?? ?? Ο όμιλος Kering προσπαθεί εδώ και καιρό να ανανεώσει την Gucci, την ιταλική ετικέτα του που αντιπροσωπ­εύει περίπου τα δύο τρίτα των κερδών του.
Ο όμιλος Kering προσπαθεί εδώ και καιρό να ανανεώσει την Gucci, την ιταλική ετικέτα του που αντιπροσωπ­εύει περίπου τα δύο τρίτα των κερδών του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece