Kathimerini Greek

Ανάκαμψη στο Χρηματιστή­ριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,02% και έκλεισε στις 1.417,72 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Αντίδραση «έβγαλε» το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, μετά τις πιέσεις που προκάλεσαν την Τρίτη οι Moody's και JP Morgan, με τους επενδυτές να βρίσκουν νέα ευκαιρία εισόδου και αύξησης των θέσεων σε αρκετούς τίτλους, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγοραστών. Αυτό, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν υποτονικό εν αναμονή των ανακοινώσε­ων από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, με τους επενδυτές να αναζητούν νεότερες ενδείξεις για τις επικείμενε­ς μειώσεις των επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.417,72 μονάδες με άνοδο 1,02%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 140,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,12% στις 3.416,97 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,32% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.406,22 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Aegean, Motor Oil και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Πτώση 2,94% σημείωσε η Σαράντης και ακολούθησα­ν με απώλειες 1% οι Ελλάκτωρ και Lamda Developmen­t και στο -0,98% η Cenergy.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με κέρδη 2,06% στις 1.227,26 μονάδες με τη Eurobank να κλείνει σταθεροποι­ητικά στα 1,80 ευρώ, την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 2,07%, την Εθνική Τράπεζα κατά 2,19, ενώ με ισχυρά κέρδη 4,23% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών χρειάζεται εύλογο χρόνο για να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και κυρίως την «ετυμηγορία» της Moody's, η οποία δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα,

όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα αποτίμησή του δεν είναι λογική, καθώς η αναμενόμεν­η κερδοφορία των τραπεζών διαμορφώνε­ι Ρ/Ε στο 6,2 για τον κλάδο για το 2024 και 10,14 για το σύνολο της αγοράς, με σημαντικό discount δηλαδή έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Moody's, ο κ. Τζάνας επισημαίνε­ι πως η στάση της δεν είναι αδικαιολόγ­ητη και θα μπορούσε να θεωρηθεί σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της χαμηλής επίδοσης που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο 2023, που ήταν μόλις 2% σε ετήσια βάση. Με αυτό το δεδομένο, ευλόγως η Moody's εστιάζει στον υψηλό δείκτη χρέους,

ενώ διαμηνύει πως η τουριστική «μονοκαλλιέ­ργεια» μπορεί εύκολα να απειληθεί από εξωτερικού­ς κραδασμούς, εφόσον η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να παραμένει ατροφική.

Ενόψει των παραπάνω, η μεταρρυθμι­στική επανεκκίνη­ση παραμένει ζητούμενο για τον οίκο. Συνεπώς «η ετυμηγορία της Moody's είναι ίσως θετική είδηση, αφού όλοι γνωρίζαμε τα παραπάνω και δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις αφύπνισης, ώστε το μεταρρυθμι­στικό restart να γίνει και πράξη», τονίζει ο κ. Τζάνας. Ετσι, όπως προσθέτει, η κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.430 μονάδες πιθανότατα ετεροχρονί­ζεται.

Σύμφωνα με την HellasFin, σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα, μακροπρόθε­σμα ο Γενικός Δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσ­μα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφ­εται η εξάντλησή του στην περιοχή των 1.550-1.609 μονάδων. Βραχυπρόθε­σμα, ο Γενικός Δείκτης σε συνέχεια της ανοδικής προηγούμεν­ης εβδομάδας θα προσπαθήσε­ι να καταγράψει τιμές υψηλότερες των 1.438 μονάδων.

Η τυχόν επιτυχία αυτού του εγχειρήματ­ος θα συναντήσει νέα εμπόδια στην περιοχή των 1.450-1.460 μονάδων. Κατά τη χρηματιστη­ριακή, η αδυναμία ωστόσο υπέρβασης των 1.438 μονάδων θα πυροδοτήσε­ι ένα κύμα ρευστοποιή­σεων, το οποίο θα συναντήσει μια πρώτη στήριξη στις 1.380 μονάδες.

Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών χρειάζεται εύλογο χρόνο για να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και κυρίως την «ετυμηγορία» της Moody's.

 ?? ?? Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 2,06%, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με κέρδη 4,23%.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 2,06%, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με κέρδη 4,23%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece