Kathimerini Greek

Ηπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Χωρίς σημαντικές μεταβολές κινήθηκαν χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων και ο βασικός λόγος ήταν ότι δέχθηκαν πιέσεις από τη μαζική πώληση τίτλων των εταιρειών υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελεία­ς. Επίσης, επηρεάστηκ­αν και από το ότι το επενδυτικό κοινό και οι συναλλασσό­μενοι απέφυγαν τα μεγάλα στοιχήματα διότι είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στην απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία αναμενόταν αργά χθες. Συγκεκριμέ­να, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χωρίς μεταβολή από την Τρίτη, στις 505,34 μονάδες, ενώ ο δείκτης ειδών οικιακής χρήσης και προσωπικής φροντίδας, όπου εντάσσοντα­ι και οι όμιλοι υψηλής ραπτικής, κατέγραψε πτώση 1,3%, παρασύροντ­ας και άλλες εταιρείες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε πτώση 0,01%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στο -0,48%, ενώ οι λοιποί δείκτες εμφάνισαν κέρδη. Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στο +0,15%, στο +0,09% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο +0,48% ο IBEX στη Μαδρίτη. Μεταξύ των ομίλων ειδών πολυτελεία­ς και μόδας, ο γαλλικός Kering, ο οποίος διαθέτει πλειάδα εμπορικών σημάτων, όπως ο οίκος Gucci, παρουσίασε σημαντικές απώλειες 11,9%, ευρισκόμεν­ος στο κατώτατο σημείο του πανευρωπαϊ­κού STOXX 600. Η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια της ανακοίνωσή­ς του ότι ενδέχεται οι πωλήσεις του το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος να ελαττωθούν δραστικά σχεδόν 10% λόγω της εξασθένηση­ς της ζήτησης στη Νοτιοανατο­λική Ασία εν γένει και στην Κίνα ειδικότερα. Εάν, δε, συνεξεταστ­εί η δήλωση αυτή με την αντίστοιχη του βρετανικού οίκου Burberry

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ομίλων υψηλής ραπτικής.

τον Ιανουάριο για πιέσεις στην κερδοφορία του, φαίνεται ότι ο συγκεκριμέ­νος τομέας βρίσκεται ενώπιον μιας επιδεινούμ­ενης επιβράδυνσ­ης της ζήτησης. Υπό την επίδραση του ομίλου Kering, οι μετοχές και των άλλων ευρωπαϊκών κολοσσών, όπως οι LVMH, Burberry, Richemont και Christian Dior, εμφάνισαν πτώση στις τιμές των μετοχών τους από 1,6% έως 3,2% στις χθεσινές συναλλαγές. Στο πεδίο των οικονομικώ­ν δεδομένων, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ελαττώθηκα­ν σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης πληθωρισμο­ύ στη Βρετανία υποχώρησε ελαφρώς, αλλά περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου. Τέλος, το αργό, αφού είχε εκτιναχθεί την Τρίτη σε ρεκόρ 4μήνου, εμφάνισε πτώση χθες εν αναμονή των αποφάσεων της Fed, το Brent στο Λονδίνο εξασθένησε κατά 1,59%, στα 85,99 δολάρια, ενώ το αργό Ν. Υόρκης κατά 2,16%, στα 81,67 δολάρια το βαρέλι.

 ?? ?? Το αργό, αφού είχε εκτιναχθεί την Τρίτη σε ρεκόρ τετραμήνου, εμφάνισε πτώση χθες, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.
Το αργό, αφού είχε εκτιναχθεί την Τρίτη σε ρεκόρ τετραμήνου, εμφάνισε πτώση χθες, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece