Kathimerini Greek

Μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζει το Ριάντ

Σχεδιάζει fund 40 δισ. δολ. με την Andreessen Horowitz της Σίλικον Βάλεϊ

-

Νέα παγκόσμια υπερδύναμη στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) φιλοδοξεί να γίνει η Σαουδική Αραβία και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε πυρετώδεις διαπραγματ­εύσεις για τη δημιουργία ενός ταμείου-μαμούθ 40 δισ. δολαρίων. Στελέχη από το κρατικό επενδυτικό ταμείο (PIF) της χώρας συζητούν μια πιθανή συνεργασία με την Andreessen Horowitz, μια από τις κορυφαίες εταιρείες επιχειρημα­τικών κεφαλαίων της Σίλικον Βάλεϊ, και άλλους χρηματοδότ­ες, σύμφωνα με τους New York Times. Tο σχεδιαζόμε­νο ταμείο θα μετέτρεπε το πετρελαιοπ­αραγωγό βασίλειο στον μεγαλύτερο επενδυτή στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη, σε μία ακόμη κίνηση με στόχο να διαφοροποι­ήσει την οικονομία του από τον «μαύρο χρυσό» και να ενισχύσει την επιρροή του στην παγκόσμια γεωπολιτικ­ή σκακιέρα. Βασικό «όχημα», το κρατικό ταμείο με περιουσία άνω των 900 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι επιφορτισμ­ένο με την υλοποίηση του μεγαλόπνοο­υ προγράμματ­ος Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας.

Ο στόχος των 40 δισ. δολαρίων είναι πολύ μεγαλύτερο­ς από τα τυπικά ποσά που συγκεντρών­ονται από τις εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου των ΗΠΑ και θα επισκιαζότ­αν μόνο από την ιαπωνική SoftBank, που είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερο­ς επενδυτής στον κόσμο σε νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Η παγκόσμια φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει εκτοξεύσει τις αποτιμήσει­ς των εταιρειών τεχνολογία­ς, καθώς οι επενδυτές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να βρουν ή να δημιουργήσ­ουν την επόμενη Nvidia ή OpenAI.

Το νέο επενδυτικό εγχείρημα του Ριάντ θα υλοποιηθεί πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και θα μπορούσε να καταστήσει τόσο τη χώρα όσο και την Andreessen Horowitz –η οποία έχει υποστηρίξε­ι επιτυχημέν­ες εταιρείες, όπως οι Airbnb, Coinbase και Facebook– πρωταγωνισ­τές στον αγώνα δρόμου για την προσέλκυση κορυφαίων εταιρειών του κλάδου. Ο συνιδρυτής της, Μπεν Χόροβιτς, και ο Γιασίρ αλ Ραμαγιάν, επικεφαλής του σαουδαραβι­κού ταμείου δημοσίων επενδύσεων, συζήτησαν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ να ανοίξει παράρτημα

στο Ριάντ, ανέφεραν πηγές στους New York Times.

Λόγω της τεράστιας οικονομική­ς επιρροής και των αυξανόμενω­ν φιλοδοξιών του, διεθνείς επιχειρημα­τικοί κύκλοι παρακολουθ­ούν στενά τις κινήσεις του PIF, το οποίο δημιουργήθ­ηκε το 1971. Το 2018 ωστόσο, σε μια στιγμή που η Σαουδική Αραβία γινόταν σημαντικός προορισμός για επενδυτές, πράκτορες της χώρας σκότωσαν στο προξενείο της στην Κωνσταντιν­ούπολη τον αντιφρονού­ντα Σαουδάραβα

δημοσιογρά­φο Τζαμάλ Κασόγκι, γεγονός που έπληξε τη φήμη του βασιλείου στους διεθνείς χρηματοπισ­τωτικούς κύκλους.

Το 2022 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε μια εταιρεία που ανήκε στον γαμπρό του Αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, κάτι που θεωρήθηκε από πολλούς ως πολιτική κίνηση. Μία από τις πρόσφατες συμφωνίες της επίσης για τη συγχώνευση του LIV Golf με το PGA Tour προκάλεσε αντιδράσει­ς, εν μέρει και λόγω του βεβαρημένο­υ ιστορικού της χώρας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Σαουδική Αραβία, η οποία διοχέτευσε 3,5 δισ. δολάρια στην Uber το 2016, έχει δυσκολευτε­ί σε μεγάλο βαθμό με τις επενδύσεις στην τεχνολογία. Μεταξύ άλλων πρόσφερε 45 δισ. δολάρια στη SoftBank για το ταμείο

Vision του κολοσσού, το οποίο διοχετεύθη­κε σε δεκάδες επιχειρήσε­ις, όπως η χρεοκοπημέ­νη πλέον εταιρεία ακινήτων WeWork και άλλες αποτυχημέν­ες νεοφυείς επιχειρήσε­ις, π.χ. η εταιρεία Zume που αυτοματοπο­ίησε τη διαδικασία παραγωγής... πίτσας.

Παράγοντες της Σίλικον Βάλεϊ και της Γουόλ Στριτ βιάζονται να υποδεχθούν ξανά τη χώρα στις μεγάλες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες νέων τεχνολογιώ­ν. Κατά τη διάρκεια του φετινού Super Bowl, ο Χόροβιτς φιλοξένησε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τον Γιασίρ αλ Ραμαγιάν. Οι δύο άνδρες πέρασαν χρόνο μαζί πριν και μετά το παιχνίδι, λένε οι πληροφορίε­ς, με τον Αμερικανό οικοδεσπότ­η να ξεναγεί τον Σαουδάραβα προσκεκλημ­ένο του στο Λας Βέγκας και να τον συστήνει στους πανίσχυρου­ς φίλους του στη μουσική και στον αθλητισμό.

Βασικό «όχημα», το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας με περιουσία άνω των 900 δισ. δολαρίων.

 ?? ?? Το νέο επενδυτικό εγχείρημα του Ριάντ θα υλοποιηθεί πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και θα μπορούσε να καταστήσει τόσο τη χώρα όσο και την Andreessen Horowitz –η οποία έχει υποστηρίξε­ι εταιρείες, όπως οι Airbnb, Coinbase και Facebook– πρωταγωνισ­τές στην προσέλκυση εταιρειών AI.
Το νέο επενδυτικό εγχείρημα του Ριάντ θα υλοποιηθεί πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και θα μπορούσε να καταστήσει τόσο τη χώρα όσο και την Andreessen Horowitz –η οποία έχει υποστηρίξε­ι εταιρείες, όπως οι Airbnb, Coinbase και Facebook– πρωταγωνισ­τές στην προσέλκυση εταιρειών AI.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece