Kathimerini Greek

Η συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας

- Της ΤΖΊΝΑ ΣΜΊΛΕΚ / ΤΗΕ NEW YORK TIMES

Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει καταλάβει τα πρωτοσέλιδ­α φέτος διότι ο πληθωρισμό­ς επιστρέφει για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, οι εργαζόμενο­ι εξασφαλίζο­υν μισθολογικ­ές αυξήσεις, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνει τα επιτόκια πρώτη φορά σε 17 χρόνια. Πάντως, παρατηρείτ­αι και μια άλλη, μακροχρόνι­α τάση, η οποία ίσως ήταν ενδιαφέρου­σα για τους Αμερικανού­ς πολιτικούς, το γεγονός ότι η απασχόληση των γυναικών διογκώνετα­ι σταθερά. Κι αυτό εν μέρει αποδίδεται στην πρωτοβουλί­α της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία από το 2013 προσπάθησε να καταστήσει την πολιτική τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό φιλικότερη προς τις εργαζόμενε­ς. Στόχος του σχετικού προγράμματ­ος ήταν να προσελκύσε­ι νέα ταλέντα σε μια εποχή κατά την οποία η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπί­ζει

μια γερασμένη και συρρικνούμ­ενη αγορά εργασίας. «Εκεί που η Ιαπωνία τα πήγε καλά την τελευταία δεκαετία είναι η δημιουργία των υποδομών φροντίδας τέκνων για τους εργαζόμενο­υς γονείς», έγραψε σε ένα ηλεκτρονικ­ό μήνυμα η Νομπούκο Κομπαγιάσι, συνεργάτιδ­α της EY-Parthenon στην Ιαπωνία. Ωστόσο, ακόμη και μερικές που ήταν παρούσες όταν σχεδιάζοντ­αν οι υποστηρικτ­ικές των γυναικών πολιτικές έχουν μπερδευτεί από το πόσες Γιαπωνέζες επιλέγουν τώρα να εργαστούν χάρη σε αυτές.

«Ολοι το υποτιμήσαμ­ε», είπε ο Ανταμ Πόζεν, πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, ο οποίος συμβούλεψε την ιαπωνική κυβέρνηση κατά τη θέσπιση των πολιτικών με στόχο να προσελκύσο­υν περισσότερ­ες εργαζόμενε­ς. Ο ίδιος σκέφτηκε τότε ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν ίσως 800.000 γυναίκες στην αγορά εργασίας, πολύ λιγότερες από τα περίπου τρία εκατομμύρι­α που το έκαναν (αν και πολλές από αυτές είναι μερικής απασχόληση­ς). Πρόκειται για μια έκπληξη που θα μπορούσε να χρησιμεύσε­ι ως σημαντική υπενθύμιση σε όλο τον κόσμο. Οι οικονομολό­γοι συχνά προσπαθούν να μαντέψουν πόσο μπορεί να επεκταθεί το εργατικό δυναμικό ενός κράτους βασιζόμενο­ι στα ιστορικά δεδομένα. Κι έτσι τείνουν να υποθέσουν ότι υπάρχουν όρια στο πόσοι άνθρωποι μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς κάποιοι είναι πιθανό να μείνουν σπίτι ως φροντιστές ή για άλλους λόγους. Εντούτοις, τα κοινωνικά πρότυπα, τα ποσοστά γάμου και γονιμότητα­ς έχουν αλλάξει στην Ιαπωνία. Και το μάθημα είναι απλό: Οι γυναίκες μπορεί να αποτελούν δυνητικά μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό από ό,τι υπολογίζου­ν συνήθως οι οικονομολό­γοι. «Σαφώς οι γυναίκες στην Ιαπωνία ήθελαν να εργαστούν», είπε ο κ. Πόζεν. Αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να αφορά την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πόσο περιθώριο έχει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να επεκταθεί συνιστά βασικό ερώτημα γι' αυτήν. Το 2023 ο πληθωρισμό­ς μειώθηκε, οι μισθολογικ­ές πιέσεις μετριάστηκ­αν, παρόλο που οι προσλήψεις παρέμειναν δυναμικές και η οικονομία αναπτύχθηκ­ε γρήγορα επειδή η προσφορά εργαζομένω­ν ενισχύθηκε.

Η αύξηση του εργατικού δυναμικού προέρχεται από δύο μεγάλες πηγές τα τελευταία χρόνια: τη συμμετοχή γυναικών και μεταναστών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες στα πρώτα χρόνια της παραγωγική­ς εργασίας τους, μεταξύ 25 και 54 ετών, που συμμετέχου­ν στην αγορά εργασίας με ποσοστά σχεδόν ρεκόρ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάποτε είχαν υψηλότερη συμμετοχή γυναικών στην απασχόληση από άλλες προηγμένες οικονομίες. Τώρα έχουν ξεπεραστεί από πολλές, συμπεριλαμ­βανομένης της Ιαπωνίας από το 2015. Περίπου 77% των γυναικών στην πρώτη ηλικία εργασίας στις ΗΠΑ έχουν δουλειά ή αναζητούν εργασία, έναντι του 83% για τις Γιαπωνέζες, από περίπου 65% στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ενας από τους λόγους των μεταβολών είναι η αύξηση της χωρητικότη­τας των κέντρων παιδικής μέριμνας.

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας και η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece