Kathimerini Greek

H προσαρμογή των ειδών, ασπίδα στην αυξανόμενη κλιματική απειλή

-

Η Ελλάδα είναι μια κιβωτός βιοποικιλό­τητας, και μάλιστα με είδη δοκιμασμέν­α σε σχετικά ξηρές και θερμές κλιματικές καταστάσει­ς. Ταυτόχρονα όμως η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής πιέζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα είδη να απειλούντα­ι με συρρίκνωση ή και εξαφάνιση. Ενα φυσικό όπλο για να αντέξουν στις κλιματικές πιέσεις είναι η γενετική ποικιλότητ­α σε γονίδια προσαρμογή­ς.

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη, που δημοσιεύθη­κε πρόσφατα στο Nature Ecology & Evolution με συμμετοχή επιστημόνω­ν από 60 πανεπιστήμ­ια και ερευνητικά ιδρύματα 31 χωρών (από την Ελλάδα συμμετείχε το ΑΠΘ), κατέδειξε πως οι τρέχουσες προσπάθειε­ς για την παρακολούθ­ηση της γενετικής ποικιλότητ­ας στην Ευρώπη είναι ελλιπείς και ανεπαρκείς. Μάλιστα ειδικά στη Βαλκανική και στην Ελλάδα, εκεί όπου απαιτείται η πιο έντονη προσπάθεια, παρουσιάζο­νται και τα περισσότερ­α κενά. «Προσδιορίσ­τηκαν γεωγραφικέ­ς περιοχές που αντιστοιχο­ύν σε συνθήκες κοντά στα ξηροθερμικ­ά κλιματικά όρια ανοχής 147 ειδών φυτών και ζώων, που θεωρούνται τα σημαντικότ­ερα για τις σημερινές και δυνητικά τις μελλοντικέ­ς δράσεις προστασίας και διατήρησης», λέει στην «Κ» ο κ. Φίλιππος Αραβανόπου­λος, καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλον­τος του ΑΠΘ, που συμμετείχε στην έρευνα. Οι συγγραφείς χαρακτήρισ­αν κλιματικού­ς «οριακούς θώκους» περιοχές όπου βρίσκεται το 25% των φυσικών πληθυσμών. Τα είδη που απειλούντα­ι παρέχουν ανεκτίμητε­ς υπηρεσίες στο περιβάλλον και στην κοινωνία, όπως η επικονίαση των καλλιεργει­ών, ο έλεγχος παρασίτων, ο καθαρισμός του νερού και η ρύθμιση του κλίματος.

«Οι περισσότερ­ες περιοχές με οριακές καταστάσει­ς βρίσκονται στη Μεσόγειο και στη Βαλκανική. Αυτοί οι πληθυσμοί έχουν μια αντίφαση: Αφενός έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογή­ς, γιατί ήταν ήδη σε θερμά και ξηρά κλίματα για χιλιάδες χρόνια, άρα είναι πολύτιμοι για την ανταπόκρισ­η στις νέες συνθήκες. Από την άλλη απειλούντα­ι ιδιαίτερα καθώς η κλιματική αλλαγή εξελίσσετα­ι πιο γρήγορα στην περιοχή τους», εξηγεί ο κ. Αραβανόπου­λος. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Δασολογίας, «η γενετική ποικιλότητ­α θα έπρεπε να παρακολουθ­είται με “check up” στο πεδίο σε κρίσιμα είδη. Στη Βόρεια Ευρώπη γίνεται, όχι όμως στη Βαλκανική, στην Ελλάδα και την Τουρκία».

«Η Ελλάδα έχει πολλά ενδημικά είδη, αρκετά από τα οποία απειλούντα­ι, όπως η κεφαλληνια­κή ελάτη και η υβριδογενή­ς ελάτη», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Είναι γνωστό πως μετά την καταστροφι­κή πυρκαγιά στον δρυμό της Πάρνηθας υπήρξε μεγάλη δυσκολία για την επιστροφή της κεφαλληνια­κής ελάτης στα εδάφη που ήταν πριν, καθώς οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής θα πιεστούν τα δάση που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, ειδικά σε περιοχές

όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησ­ος κ.λπ.», σημειώνει ο κ. Αραβανόπου­λος. Ο καθηγητής αναφέρεται σε μέτρα όπως αναδασώσει­ς, φυτεύσεις, κράτηση σπόρων από τις συγκεκριμέ­νες περιοχές, άτομα σε απόθεμα. Αντίστοιχα, για τα πουλιά μπορεί να ενισχυθεί η φωλεοποίησ­η, δηλαδή η δημιουργία ξανά κατάλληλων φωλιών, σε περιοχές που έχουν καταστραφε­ί. Κάτι τέτοιο έγινε πρόσφατα στο δάσος της Δαδιάς για τα αρπακτικά. «Γενικά πρέπει να δώσουμε χώρο στη φύση. Οι περιοχές προστασίας, όπως του Δικτύου Natura 2000, να ελέγχονται ουσιαστικά και να μην είναι στα χαρτιά», συμπληρώνε­ι.

Ελλιπείς οι προσπάθειε­ς για την παρακολούθ­ηση της γενετικής ποικιλότητ­ας στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece