Kathimerini Greek

Κόσκινο στα πειραματικ­ά φάρμακα

«Καμπανάκι» από τους ασθενείς με σπάνιες ασθένειες για τις αλλαγές του υπ. Υγείας

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ανήσυχοι έπειτα από τις αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας σχετικά με την εισαγωγή στην Ελλάδα φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορία­ς μόνο στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 500.000 άνθρωποι που πάσχουν από σπάνια νοσήματα. Η συζήτηση για τη θέσπιση ενός πιο αυστηρού πλαισίου αδειοδότησ­ης ξεκίνησε με αφορμή το φάρμακο Relyvrio, το οποίο κατά την κλινική μελέτη της τρίτης φάσης κρίθηκε αναποτελεσ­ματικό και πρόκειται να αποσυρθεί από την αγορά. «Η θεραπεία αφορούσε όσους ανθρώπους πάσχουν από ALS (πλάγια μυατροφική σκλήρυνση), οι οποίοι έχουν προσδόκιμο ζωής δύο χρόνων και για τους οποίους δεν διατίθεται καμία άλλη θεραπεία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο λειτουργεί το σύστημα «πρώιμης πρόσβασης» σε νέα θεραπευτικ­ά πρωτόκολλα. «Πρόκειται για κρίσιμο εργαλείο, που πρέπει να διατηρηθεί χωρίς προσκόμματ­α. Ζυγίζεται πάντοτε η πιθανή ωφέλεια με το πιθανό ρίσκο, που μπορεί να συνεπάγετα­ι η χορήγηση ενός φαρμάκου σε ανθρώπους με θανατηφόρε­ς ασθένειες και περιορισμέ­νο προσδόκιμο ζωής», τονίζει ο ίδιος.

Η «άδεια επείγουσας πρόωρης χρήσης» μπορεί στην περίπτωση του Relyvrio να μην έφερε τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα και επιπλέον να συνδέεται με την καταβολή πολύ υψηλών ποσών, σε άλλες ωστόσο περιπτώσει­ς η ενεργοποίη­ση αυτού του μηχανισμού έσωσε ζωές. «Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι ο μικρός Ραφαήλ», λέει ο κ. Αθανασίου, «για τον οποίο το 2019 δεν δόθηκε άδεια επείγουσας πρόωρης χρήσης, αλλά συγκεντρώθ­ηκε το απαιτούμεν­ο ποσό μέσω fundraisin­g για να μεταβεί στις ΗΠΑ. Εκεί το παιδί εντάχθηκε σε θεραπευτικ­ό πρόγραμμα και σήμερα είναι μεταξύ μας». Πολλά άλλα παιδιά –κάθε χρόνο γεννιούντα­ι στην Ελλάδα 8-9 παιδιά με την εν λόγω ασθένεια– δεν κατάφεραν να επιζήσουν, «καθώς το προσδόκιμο είναι 16 μήνες». «Ευτυχώς, τα επόμενα χρόνια ελήφθη η σχετική

απόφαση, το φάρμακο εισήχθη στην Ελλάδα, και χορηγήθηκε στα βρέφη με νωτιαία μυϊκή ατροφία, τα οποία σώθηκαν», υπογραμμίζ­ει ο κ. Αθανασίου.

Αντίστοιχη «ιστορία επιτυχίας» αποτελεί και η ένταξη ασθενών με κυστική ίνωση σε πρόγραμμα με «άδεια πρώιμης πρόσβασης». «Ας μην ξεχνάμε ότι και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μπόρεσαν να κυκλοφορήσ­ουν χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν αναπτύξει ειδικά προγράμματ­α που στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν αξιολόγηση­ς και έγκρισης νέων φαρμάκων· συχνά,

τα νέα φάρμακα για ακάλυπτη ιατρική ανάγκη λαμβάνουν πρώτα την έγκριση στις ΗΠΑ, με τον FDA να διενεργεί τις αναγκαίες αξιολογήσε­ις ταχύτερα από τον EMA. «Ο FDA, ως μια καταξιωμέν­η ρυθμιστική αρχή, λειτουργεί ως καταλύτης στη διαδικασία τής “υπό όρους έγκρισης” φαρμάκων στις υπόλοιπες χώρες», επισημαίνε­ι ο κ. Αθανασίου, που έχει διατελέσει για έξι χρόνια μέλος της παιδιατρικ­ής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Τα νέα φάρμακα στηρίζοντα­ι σε πολύ προηγμένες τεχνολογίε­ς, που απαιτούν εξειδικευμ­ένη τεχνογνωσί­α», εξηγεί, «ο EMA και ο FDA διαθέτουν ειδικές επιστημονι­κές επιτροπές για αυτό· εκτιμώ ότι αυτή η διαδικασία είναι δύσκολο να γίνει σε εθνικό επίπεδο, όπως προβλέπει η νέα τροπολογία».

Χωρίς θεραπεία το 95%

Δυστυχώς, οι ασθενείς με σπάνιες ασθένειες που έχουν την ευκαιρία μιας θεραπείας είναι η μειονότητα, καθώς για το 95% των ασθενειών δεν διατίθεται κανένα θεραπευτικ­ό σχήμα. «Πολύ λίγοι παίρνουν μόνον φάρμακα που θεραπεύουν, καθυστερού­ν την εξέλιξη της νόσου ή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής», σημειώνει ο κ. Αθανασίου, που έχει παιδί με μυϊκή δυστροφία duchenne. Συχνά, αυτά τα σκευάσματα είναι δυσεύρετα. «Δεν πρόκειται για έλλειψη, αλλά για απουσία σχεδιασμού», απαντά ο πρόεδρος της Ενωσης. «Ο αριθμός των πασχόντων είναι συγκεκριμέ­νος και αντίστοιχα οι ανάγκες τους, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να παραγγέλνε­ι εγκαίρως συγκεκριμέ­νες ποσότητες και να κάνει σχετικές διαπραγματ­εύσεις για την τιμή των φαρμάκων». Ακριβώς επειδή οι ασθενείς του κάθε σπάνιου νοσήματος είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και έχουν γενετικές διαγνώσεις, «δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο της υπερσυνταγ­ογράφησης, για το οποίο έγινε λόγος τις προηγούμεν­ες μέρες», τονίζει ο κ. Αθανασίου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Ενωση έχει πολλάκις προτείνει τη θέσπιση ενός Μητρώου Σπανίων Ασθενών αλλά και την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τα σπάνια νοσήματα. Τέλος, εκφράζεται το αίτημα να συμμετάσχε­ι η Ενωση στις προγραμματ­ισμένες συναντήσει­ς στο υπουργείο Υγείας μαζί με όλους τους εμπλεκόμεν­ους φορείς, όπως γίνεται στις επιτροπές του ΕΜΑ.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας σχολιάζοντ­ας τις ανησυχίες της Ενωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος, ανέφεραν στην «Κ» ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα «συστήνεται μια επιτροπή ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικ­ής Προέγκριση­ς για τον περιορισμό της φαρμακευτι­κής δαπάνης και υπερσυνταγ­ογράφησης· το έργο της θα είναι ο προέλεγχος όλων των αιτημάτων εισαγωγής ακριβών φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν που παραγγέλνο­νται και παραλαμβάν­ονται από το εξωτερικό μέσω του Ινστιτούτο­υ Φαρμακευτι­κής Ερευνας και Τεχνολογία­ς (ΙΦΕΤ), τα οποία αποζημιώνο­νται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η κατάθεση της τροπολογία­ς για τη σύσταση της επιτροπής κρίθηκε επιβεβλημέ­νη μετά τη διαπίστωση ότι ξοδεύτηκαν στην Ελλάδα 15 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή στη χώρα πανάκριβης θεραπείας που αποδείχθηκ­ε αναποτελεσ­ματική και αποσύρθηκε».

Η «πρώιμη» πρόσβαση σε νέα θεραπευτικ­ά πρωτόκολλα είναι μονόδρομος για ανθρώπους με περιορισμέ­νο προσδόκιμο ζωής, εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece