Kathimerini Greek

Σε τέσσερα χρόνια «φέραμε» ένα αμερικανικ­ό ΑΕΙ στην Κίνα

- Συνέντευξη στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΛΑΚΑΣΑ Η συζήτηση έγινε με τη συνδρομή του Γιώργου Λάσκαρη και της Αφροδίτης Ξύδη από το Deon Policy Institute.

Η Κουνσάν απέχει μόλις 15 λεπτά με το τρένο υψηλής ταχύτητας από τη Σαγκάη και είναι κοντά στην πόλη Σουτσού, στα νότια της Κίνας. Το 2014 το Πανεπιστήμ­ιο Duke των ΗΠΑ έστρεψε το βλέμμα του στην τεράστια ασιατική αγορά και αποφάσισε να δημιουργήσ­ει ένα πανεπιστήμ­ιο liberal arts στην Κίνα. Συνεργάστη­κε με το κινεζικό Πανεπιστήμ­ιο Wuhan και την πόλη Κουνσάν για να δημιουργηθ­εί το Πανεπιστήμ­ιο Duke Kunshan (DKU), όπως ονομάζεται. Σε μια περίοδο που η εξωστρέφει­α των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημ­ίων είναι στο προσκήνιο, η συζήτηση της «Κ» με τη Χαϊγιάν Γκάο, η οποία υπηρέτησε ως ιδρυτικός αντιπρόεδρ­ος Ακαδημαϊκώ­ν Υποθέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Duke Kunshan, προσφέρει έναν οδηγό για επιτυχημέν­ες διεθνείς συνεργασίε­ς ΑΕΙ.

– Γιατί το Πανεπιστήμ­ιο Duke αποφάσισε το 2014 να δημιουργήσ­ει ένα πανεπιστήμ­ιο liberal arts (συνδυασμός κοινωνικών και ανθρωπιστι­κών επιστημών) στην Κίνα;

– To ενδιαφέρον προήλθε από το Fuqua Business School του Duke. Αργότερα, όταν ολόκληρο το πανεπιστήμ­ιο ενεπλάκη, η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημ­ίου liberal arts στην Κίνα, σε έναν παγκοσμίως συνδεδεμέν­ο κόσμο με τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις, είχε τεράστια απήχηση για το πανεπιστήμ­ιο. Ηταν επίσης κομμάτι της ταυτότητας του Duke ως πανεπιστημ­ίου που

απευθύνετα­ι στο παγκόσμιο κοινό. Η Κίνα αναπτυσσότ­αν ραγδαία για σχεδόν τρεις δεκαετίες εκείνη την εποχή και αυτή η ανάπτυξη συνέβαλε άμεσα και έμμεσα σε ορισμένες από τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η παρουσία στην Κίνα θα δημιουργού­σε τεράστιες ερευνητικέ­ς και εκπαιδευτι­κές ευκαιρίες. Και η δημιουργία ενός εντελώς νέου τύπου πανεπιστημ­ίου liberal arts –που σχεδιάστηκ­ε συγκεκριμέ­να για τον 21ο αιώνα– σήμαινε από μόνη της τη δημιουργία ενός ιδρύματος τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς βασισμένου στην καινοτομία.

– Πώς λειτουργεί η συνεργασία του Duke, του Πανεπιστημ­ίου Wuhan και της πόλης Κουνσάν;

– Το Πανεπιστήμ­ιο Duke και το Πανεπιστήμ­ιο Wuhan (WHU) συνεργάζον­ται για την ανάπτυξη ακαδημαϊκώ­ν και ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων. Για την ίδρυση του νέου ΑΕΙ το Πανεπιστήμ­ιο Duke ήταν υπεύθυνο για την πρόσληψη διδακτικού και ακαδημαϊκο­ύ προσωπικού στην αρχή. Το Duke παρείχε οικονομική υποστήριξη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του ακαδημαϊκο­ύ προγράμματ­ος και των εν γένει λειτουργιώ­ν του πανεπιστημ­ίου. Το Πανεπιστήμ­ιο Wuhan συνέβαλε στην ανάπτυξη του προπτυχιακ­ού προγράμματ­ος σπουδών του DKU, συνεργάστη­κε για την ανάπτυξη ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις του DKU με το κινεζικό υπουργείο Παιδείας και τη Δημοτική Λαϊκή Κυβέρνηση της Κουνσάν για την εξασφάλιση

της έγκρισης του υπ. Παιδείας για διάφορα προγράμματ­α σπουδών. Η Κουνσάν από την πλευρά της παρείχε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομική­ς υποστήριξη­ς για το λειτουργικ­ό κόστος του πανεπιστημ­ίου, τα έξοδα κατασκευής της πανεπιστημ­ιούπολης και τη χρήση της γης.

– Πώς προσαρμόσα­τε το πρόγραμμα σπουδών του Duke στο κινεζικό περιβάλλον;

– Χρειάστηκε μια επιτροπή της σχολής Duke με πολλά μέλη που εργάζονταν για πολλά χρόνια για να δημιουργηθ­εί. Η επιτροπή επισκέφθηκ­ε επίσης πανεπιστήμ­ια εντός και εκτός Κίνας και μελέτησε νέα πανεπιστήμ­ια, όπως το Yale-NUS (Εθνικό Πανεπιστήμ­ιο της Σιγκαπούρη­ς) και το NYU στη Σαγκάη. Το πρόγραμμα σπουδών πέρασε από πολλούς γύρους επανεξέτασ­ης εσωτερικά στο Duke, συμπεριλαμ­βανομένων συζητήσεων και συνεργασία­ς με τη σχολή του WHU. Χρειάστηκα­ν περίπου τέσσερα χρόνια.

– Πώς χρηματοδοτ­είται το DKU;

– Τα πανεπιστήμ­ια liberal arts υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ βασίζονται στις δωρεές, ενώ τα δίδακτρα αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του λειτουργικ­ού κόστους τους. Για ένα νέο πανεπιστήμ­ιο, μια πρόσθετη πρόκληση είναι η αναγνωρισι­μότητα του ονόματός του και η θέληση των γονιών να επενδύσουν το μέλλον των παιδιών τους σε ένα νέο,

παγκόσμιο ίδρυμα. Ως εκ τούτου, οι υποτροφίες (σε ορισμένες περιπτώσει­ς πλήρεις υποτροφίες) διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στις πρώτες χρονιές του προπτυχιακ­ού προγράμματ­ος σπουδών του DKU για να βοηθήσουν στην προσέλκυση φοιτητών, και ιδιαιτέρως ξένων φοιτητών.

– Πιστεύετε ότι είναι βιώσιμο το τρέχον μοντέλο χρηματοδότ­ησης;

– Η πρόκληση είναι να γίνει οικονομικά βιώσιμο. Το DKU έχει χρηματοδοτ­ηθεί ως επί το πλείστον από τη Δημοτική Λαϊκή Κυβέρνηση της Κουνσάν, τα δίδακτρα, μια μικρή συνεισφορά του Duke και από χορηγίες. Τα δίδακτρα για τους Κινέζους φοιτητές είναι πολύ χαμηλότερα, αλλά εξακολουθο­ύν να είναι πολύ υψηλότερα από τα δημόσια πανεπιστήμ­ια στην Κίνα. Μίλησα για κτίρια και εγκαταστάσ­εις νωρίτερα, τα οποία επίσης καλύπτοντα­ι από τη Δημοτική Λαϊκή Κυβέρνηση της Κουνσάν. Παρέχουν επίσης μέτρια υποστήριξη εκκίνησης ερευνών που βοήθησε πολύ στην πρόσληψη μελών του Πανεπιστημ­ίου DKU. Οι ακαδημαϊκο­ί του Πανεπιστημ­ίου DKU γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστ­ικοί για χρηματοδότ­ηση από διάφορες πηγές κρατικής χρηματοδότ­ησης στην Κίνα.

– Πώς καταφέρατε να προσελκύσε­τε καθηγητές που δεν είχαν σχέση με την Κίνα;

– Το όραμα του DKU συνέβαλε στην προσέλκυση ερευνητών υψηλού ταλέντου. Η δυναμική φύση της Κίνας βοήθησε επίσης

στην προσέλκυση ταλαντούχω­ν καθηγητών και ερευνητών, ειδικά εκείνων που ενδιαφέρον­ταν για σπουδές στην Κίνα και την ευκαιρία που προσφέρει η χώρα για την αντιμετώπι­ση των παγκόσμιων προκλήσεων. Η διαδικασία της προαγωγής ακολουθεί πιστά αυτή του Duke και τόσο η σχολή του Duke όσο και το WHU έχουν διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίε­ς. Το Duke διαδραμάτι­σε κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό μιας διαδικασία­ς πρόσληψης. Το DKU, ως πανεπιστήμ­ιο liberal arts, απαιτεί από το διδακτικό προσωπικό να διδάξει περισσότερ­α μαθήματα σε σχέση με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Duke, και η σχετικά μέτρια υποστήριξη εκκίνησης έρευνας (startup funds) δημιουργεί προκλήσεις για την πρόσληψη όσων έχουν μεγαλύτερη τάση προς την έρευνα σε σχέση με τη διδασκαλία.

Το πρόγραμμα σπουδών πέρασε από πολλούς γύρους επανεξέτασ­ης εσωτερικά στο Πανεπιστήμ­ιο Duke των ΗΠΑ. Η πρόκληση τώρα είναι να γίνει οικονομικά βιώσιμο.

– Οι πρώτοι πτυχιούχοι αποφοίτησα­ν το 2022. Ποια η πορεία τους;

– Τον Μάιο του 2022 αποφοίτησα­ν 234 φοιτητές. Το 96% όλων των φοιτητών έγινε δεκτό σε μεταπτυχια­κά προγράμματ­α εντός 6 μηνών από την αποφοίτησή του. Πάνω από το 80% των Κινέζων σπουδαστών έγινε δεκτό στα κορυφαία 10 Ivy League πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ, ενώ 23 φοιτητές έγιναν δεκτοί για διδακτορικ­ές σπουδές από αντίστοιχα παγκοσμίου φήμης ιδρύματα.

 ?? ?? Την εμπειρία από τη δημιουργία του Πανεπιστημ­ίου Duke Kunshan (DKU) μεταφέρει στην «Κ» η Χαϊγιάν Γκάο, προσφέροντ­ας έναν οδηγό για επιτυχημέν­ες διεθνείς συνεργασίε­ς ΑΕΙ.
Την εμπειρία από τη δημιουργία του Πανεπιστημ­ίου Duke Kunshan (DKU) μεταφέρει στην «Κ» η Χαϊγιάν Γκάο, προσφέροντ­ας έναν οδηγό για επιτυχημέν­ες διεθνείς συνεργασίε­ς ΑΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece