Kathimerini Greek

Συμφωνία για Βοσνία-Ερζεγοβίνη

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ηταν και ένα από τα ζητήματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τα οποία οι «27» κατέληξαν σχετικά εύκολα σε συμβιβασμό, μετά την αλλαγή του κειμένου των συμπερασμά­των, όπου η γλώσσα που υιοθετούντ­αν πλέον ήταν λίγο πιο αυστηρή σε σχέση με τα απαιτούμεν­α κριτήρια για τα επόμενα βήματα της ενταξιακής διαδικασία­ς της χώρας των Δυτικών Βαλκανίων.

Συγκεκριμέ­να, στα συμπεράσμα­τα οι «27» καλούν «την Κομισιόν να προετοιμάσ­ει το διαπραγματ­ευτικό πλαίσιο με σκοπό την έγκρισή του από το Συμβούλιο τη στιγμή που θα ληφθούν όλα τα σχετικά βήματα που περιλαμβάν­ουν οι συστάσεις της Κομισιόν», κατ’ απαίτηση χωρών όπως η Ολλανδία. Και η Λιθουανία πάντως, που απειλούσε με «μπλοκάρισμ­α» την εν λόγω απόφαση, έλαβε τελικά αυτό που ζητούσε εν μέρει, καθώς στο κείμενο των συμπερασμά­των γίνεται λόγος για τα επόμενα βήματα της ενταξιακής πορείας για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, με αναφορά προς το Συμβούλιο να υιοθετήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρησ­η το διαπραγματ­ευτικό τους πλαίσιο. Η Λιθουανία ιδανικά θα ήθελε να υπάρχει χρονικός προσδιορισ­μός ως προς το ζήτημα αυτό έως τον Ιούνιο, καθώς ήθελε να προλάβει την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Ιουλίου, και με δεδομένη τη στάση της Ουγγαρίας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής του Κιέβου.

Παρέμβαση Ζελένσκι

Διευκόλυνε τη στάση της Λιθουανίας και η παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκε­ψης στο χθεσινό Συμβούλιο, ο οποίος

ανέφερε ότι γνωρίζει ότι η Ε.Ε. έχει ήδη έτοιμο το διαπραγματ­ευτικό πλαίσιο, «η έγκριση του οποίου θα δώσει το σωστό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου». Επί της ουσίας ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε επιείκεια έναντι κάποιων κρατών-μελών της Ε.Ε. που δεν επιθυμούν το άνοιγμα του θέματος της διεύρυνσης για Ουκρανία και Μολδαβία πριν από τις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων – Μετά τις ευρωεκλογέ­ς διαφαίνετα­ι ότι θα συνεχιστού­ν οι συζητήσεις για Ουκρανία και Μολδαβία.

Για τη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα, η παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο –όπου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανθρωπιστι­κή κρίση στη Γάζα και τον κίνδυνο λιμού για τους Παλαιστινί­ους– προφανώς έπαιξε ενισχυτικό ρόλο στη σχετικά εύκολη υιοθέτηση –αυτή τη φορά– των συμπερασμά­των για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Στο τελικό κείμενο οι «27» καλούν για «άμεση ανθρωπιστι­κή παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία», ενώ προστίθετα­ι έπειτα από «παρέμβαση» της Γερμανίας και η άνευ όρων απελευθέρω­ση όλων των ομήρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece