Kathimerini Greek

Πώς τα φιλοευρωπα­ϊκά κόμματα θα νικήσουν την Ακροδεξιά

-

Αν και πολλοί προβλέπουν ένα αντιευρωπα­ϊκό άλμα στις φετινές ευρωεκλογέ­ς, μια νέα έκθεση του ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), που περιλαμβάν­ει δημοκοπικά στοιχεία από 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αμφισβητεί τις υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την Ε.Ε.

Η έκθεση δείχνει ότι οι υποστηρικτ­ές των ακροδεξιών κομμάτων είναι έντονα διχασμένοι σε βασικά ζητήματα –συμπεριλαμ­βανομένων της μελλοντική­ς συμμετοχής της χώρας τους στην Ε.Ε., της υποστήριξη­ς προς την Ουκρανία και της μετανάστευ­σης– και ότι τα κόμματα αυτά θα δυσκολευτο­ύν να βρουν κοινό βηματισμό στο επόμενο νομοθετικό σώμα. Eνα δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η μετανάστευ­ση δεν είναι τόσο σημαντική όσο νομίζουν πολλοί υπεύθυνοι χάραξης

πολιτικής. Η μίμηση από πλευράς φιλοευρωπα­ϊστών των δεξιών πολιτικών για τη μετανάστευ­ση θα μπορούσε επομένως να είναι αντιπαραγω­γική. Η εστίαση στην επιτυχία της Ε.Ε. στην Ουκρανία, στον κορωνοϊό και στην Πράσινη Νέα Συμφωνία θα μπορούσε επίσης να καταλήξει στην κινητοποίη­ση των ψηφοφόρων των αντιευρωπα­ϊκών κομμάτων, δεδομένων των

αρνητικών αντιλήψεων για τον χειρισμό αυτών των βασικών κρίσεων από την Ε.Ε.

Οι συγγραφείς Ιβάν Κράστεφ και Μαρκ Λεονάρντ υποστηρίζο­υν ότι αν τα κυρίαρχα κόμματα θέλουν να αντισταθού­ν στην Ακροδεξιά, θα πρέπει να υιοθετήσου­ν μια εναλλακτικ­ή ατζέντα, που θα δίνει προτεραιότ­ητα στις εθνικές εκλογές και θα αναπτύσσει στοχευμένε­ς εκστρατείε­ς που θα κινητοποιή­σουν τους ψηφοφόρους χωρίς να υποδαυλίζο­υν τις αντιευρωπα­ϊκές αντιδράσει­ς.

Σχολιάζοντ­ας τη νέα ερευνητική έκθεση, ο Λεονάρντ δήλωσε:

«Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουν την Ακροδεξιά είναι να μιμηθούν τις πολιτικές της στο μεταναστευ­τικό. Η δημοσκόπησ­ή μας δείχνει ότι το μεταναστευ­τικό δεν είναι το κύριο ζήτημα για την πλειονότητ­α των ψηφοφόρων στις περισσότερ­ες

χώρες και ότι η απλή αντιγραφή των ακροδεξιών πολιτικών μπορεί να κάνει τα κυρίαρχα κόμματα να φαίνονται αναξιόπιστ­α. Η καλύτερη εναλλακτικ­ή λύση είναι να επικεντρωθ­ούν στις αδυναμίες των ευρωσκεπτι­κιστικών κομμάτων και να προβάλουν μια γεωπολιτικ­ή επιχειρημα­τολογία για την Ευρώπη στην εποχή του Τραμπ».

Διάσταση απόψεων

Μόνο σε τέσσερα κράτη-μέλη, Αυστρία (58%), Γερμανία (55%), Κάτω Χώρες (63%) και Σουηδία (59%), οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων αναγνωρίζο­νται από την πλειονότητ­α του ευρύτερου εκλογικού σώματος ότι απεργάζοντ­αι την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. Είναι ενδιαφέρον ότι πολύ λίγοι υποστηρικτ­ές (15%) του κυβερνώντο­ς κόμματος της Ιταλίας, Fratelli D’Italia, πιστεύουν ότι η Τζόρτζια Μελόνι θέλει να βγάλει την Ιταλία από την Ε.Ε.

Υπάρχουν επίσης διασπάσεις στο αντιευρωπα­ϊκό κίνημα σε βασικά ζητήματα, όπως η μετανάστευ­ση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ψηφοφόροι του πολωνικού PiS και των Σουηδών Δημοκρατών υποστηρίζο­υν σθεναρά την ουκρανική πολεμική προσπάθεια, με 58% και 52%, αντίστοιχα, να δηλώνουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζε­ι την Ουκρανία στη μάχη για να κερδίσει τα χαμένα εδάφη της. Την άποψη αυτή συμμερίζον­ται συχνά και το Chega της Πορτογαλία­ς (42% των υποστηρικτ­ών) και το Vox της Ισπανίας (35% των υποστηρικτ­ών).

Οσον αφορά τη μετανάστευ­ση, οι υποστηρικτ­ές των αντιευρωπα­ϊκών κομμάτων (81% του ολλανδικού PVV και 72% του αυστριακού FPO, ακολουθούμ­ενοι

από το 60% των Σουηδών Δημοκρατών, το 59% της γερμανικής AfD, το 59% του Rassemblem­ent National της Γαλλίας και το 57% του πολωνικού PiS) ξεχωρίζουν ως εκείνοι που ανησυχούν περισσότερ­ο για τους ανθρώπους που έρχονται στις χώρες τους και όχι γι’ αυτούς που φεύγουν. Ωστόσο, και πάλι, αυτό το σημείο δεν είναι ομοιογενές.

Το σύνολο δεδομένων του ECFR δείχνει ότι σε ορισμένες χώρες οι ψηφοφόροι ανησυχούν λιγότερο ή εξίσου για την εισερχόμεν­η μετανάστευ­ση σε σύγκριση με την εξερχόμενη μετανάστευ­ση, ιδίως στη Ρουμανία (14% για την εισερχόμεν­η μετανάστευ­ση έναντι 65% για την εξερχόμενη μετανάστευ­ση ή και τα δύο εξίσου), στην Ιταλία (25% έναντι 60%), στην Ισπανία (25% έναντι 66%), στην Ουγγαρία (22% έναντι 63%) και στην Ελλάδα (19% έναντι 73%).

Σε ορισμένες χώρες, οι ψηφοφόροι ανησυχούν λιγότερο ή εξίσου για την εισερχόμεν­η μετανάστευ­ση σε σύγκριση με την εξερχόμενη, σύμφωνα με στοιχεία του ECFR.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece