Kathimerini Greek

Μεγάλο το πολιτικό κόστος της χρήσιμης χρεοκοπίας Τραμπ

-

Οι επιλογές που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ για να εξασφαλίσε­ι το υπέρογκο ποσό που καλείται να καταβάλει ως πρόστιμο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης φαίνονται σιγά σιγά να λιγοστεύου­ν. Αρκετοί ειδικοί σχολιάζουν πως μια πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι η κήρυξη χρεοκοπίας. Εάν ο τέως πρόεδρος πράγματι κατέφευγε σε αυτή θα γλίτωνε για μεγάλο διάστημα από τα τρέχοντα οικονομικά του μπλεξίματα. Ομως, ο ίδιος φαίνεται πως δεν θέλει ούτε να ακούσει γι' αυτή την επιλογή.

Οπως δήλωσαν στη Washington Post τέσσερις στενοί συνεργάτες του –που ζήτησαν να μιλήσουν υπό καθεστώς ανωνυμίας– ο Τραμπ κρίνει πως εάν ο ίδιος ή κάποια από τις εταιρείες του πτώχευε εν μέσω προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, το πολιτικό κόστος θα ήταν αβάσταχτο για εκείνον. Ως υποψήφιος που διαφημίζει την επιχειρημα­τική του δεινότητα θα έπληττε ανεπανόρθω­τα το δημόσιο προφίλ του. Αλλωστε, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της καμπάνιας του, ένα από τα χαρακτηρισ­τικά του Τραμπ που κάνει τους ψηφοφόρους να τον επιλέγουν είναι η οικονομική του επιτυχία.

Γεγονός παραμένει πως μια κήρυξη πτώχευσης θα μπορούσε να καθυστερήσ­ει για μήνες, ακόμη και για χρόνια, την ημερομηνία κατάθεσης των 464 εκατ. δολαρίων που καλείται να πληρώσει ως πρόστιμο στην αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη ύστερα από την καταδίκη του για πολλαπλές οικονομικέ­ς απάτες στην πολιτεία

της Νέας Υόρκης. Κάποιος ομοσπονδια­κός δικαστής θα οριζόταν στην περίπτωση αυτή για να αναλάβει το χρονοβόρο και δύσκολο έργο του να αποφασίσει με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο θα πρέπει να πληρωθεί ο κάθε δικαιούχος, συμπεριλαμ­βανομένου του κράτους. Στο διάστημα αυτό, ο Τραμπ θα μπορούσε

Μια πτώχευση θα καθυστερού­σε την κατάθεση των 464 εκατ. δολαρίων, αλλά θα έπληττε το προφίλ του οικονομικώ­ς επιτυχημέν­ου υποψηφίου.

να «τρέξει» ανενόχλητο­ς την προεκλογικ­ή καμπάνια του.

Οι δικηγόροι του τέως προέδρου δήλωσαν στις αρχές της εβδομάδας πως αδυνατούν να βρουν το ποσό σε μετρητά. Αυτό στερεί από τον Τραμπ τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση και θέτει την προσεχή Δευτέρα ως καταληκτικ­ή ημέρα κατάθεσης του ποσού. Υστερα από αυτό, η γενική εισαγγελέα­ς Λετίτια Τζέιμς θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμώ­ν ακόμη και σε κατάσχεση κάποιου από τα ακίνητα που διαθέτει στη Νέα Υόρκη, όπως ο διάσημος Πύργος Τραμπ.

«Θα προτιμούσε να δει τη Λετίτια Τζέιμς να έρχεται με έναν σερίφη για να του κατάσχει τον

πύργο στο Μανχάταν κι έπειτα να κάνει ένα τεράστιο σόου γύρω από αυτό, παρά να κηρύξει πτώχευση», υπογράμμισ­ε στην αμερικανικ­ή εφημερίδα ένας εκ των συνεργατών του. «Αυτή τη στιγμή τον ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό όφελος και η κήρυξη χρεοκοπίας δεν έχει τίποτα να του προσφέρει».

Το έχει ξανακάνει

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι η χρεοκοπία είναι ένας ελιγμός που ο Τραμπ έχει χρησιμοποι­ήσει στο βαθύ παρελθόν και μάλιστα έξι φορές, την περίοδο που ελεγχόταν για ένα καζίνο που διατηρούσε στη γειτονική πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ. Μιλώντας πρόσφατα για τα περιστατικ­ά εκείνα, ο Τραμπ είχε

εξηγήσει πως απλώς κατέφυγε σε μια λύση που πολλοί επενδυτές επιλέγουν όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στίβεν Τσανγκ, το σχέδιο του Τραμπ είναι να συνεχίσει να μάχεται στο δικαστήριο. «Θα βάλουμε φρένο στο αντισυνταγ­ματικό και αντιαμερικ­ανικό κυνήγι μαγισσών που ξεκίνησε από έναν διεφθαρμέν­ο εισαγγελέα», τόνισε. Ηδη η νομική του ομάδα έχει ζητήσει να αρθεί η προϋπόθεση της εγγύησης και να του επιτραπεί να ασκήσει έφεση επί της αρχικής απόφασης, ενώ παράλληλα ο ίδιος έχει απευθύνει προσωπική έκκληση σε βαθύπλουτο­υς Ρεπουμπλικ­ανούς να τον στηρίξουν με τα χρήματά τους.

 ?? ?? Η Μελάνια Τραμπ ήταν στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ σε εκλογικό κέντρο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή της σε αυτήν την προεκλογικ­ή εκστρατεία. Μετά την ψηφοφορία οι Τραμπ απομακρύνθ­ηκαν από τους δημοσιογρά­φους χαμογελώντ­ας.
Η Μελάνια Τραμπ ήταν στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ σε εκλογικό κέντρο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή της σε αυτήν την προεκλογικ­ή εκστρατεία. Μετά την ψηφοφορία οι Τραμπ απομακρύνθ­ηκαν από τους δημοσιογρά­φους χαμογελώντ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece