Kathimerini Greek

Διχάζει ο ορισμός του αντισημιτι­σμού

- Της ΣΑΡΟΝ ΟΤΕΡΜΑΝ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως έχει δημιουργήσ­ει έναν άλλον ιδιότυπο πόλεμο στα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια. Και όσοι επιλέγουν να μην πάρουν θέση υφίστανται σκληρή κριτική. Στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μια «ομάδα δράσης» έχει σκοπό να προλαμβάνε­ι περιστατικ­ά αντισημιτι­σμού στο κάμπους του πανεπιστημ­ίου. Ωστόσο, αρνείται να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο σύνθετα ερωτήματα που συνοδεύουν τον πόλεμο: πώς ορίζεται ο αντισημιτι­σμός;

Τα αντίπαλα στρατόπεδα εντός κι εκτός του πανεπιστημ­ίου πιέζουν για την υιοθέτηση δύο διαφορετικ­ών ορισμών. Ο πρώτος, που προωθείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και τους υποστηρικτ­ές του Ισραήλ στην Αμερική, λέει πως «η στοχοποίησ­η του ισραηλινού κράτους» θα μπορούσε να είναι αντισημιτι­κή συμπεριφορ­ά. Αυτός ο ορισμός κατηγοριοπ­οιεί το μεγαλύτερο μέρος του ακτιβισμού υπέρ της Παλαιστίνη­ς εντός των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων ως αντισημιτι­σμό. Ο δεύτερος ορισμός είναι κάπως στενότερος. Κάνει διάκριση ανάμεσα στον αντισιωνισ­μό και στον αντισημιτι­σμό. Ακολουθώντ­ας αυτόν τον ορισμό, ομάδες όπως αυτή του Κολούμπια υφίστανται την κριτική ότι δεν παίρνουν τον αντισημιτι­σμό όσο σοβαρά θα όφειλαν.

Η άρνησή τους όμως να υιοθετήσου­ν έναν συμπαγή ορισμό τούς έχει κάνει αντικείμεν­ο σκληρών κριτικών. «Εάν δεν διαγνώσεις το πρόβλημα, δεν χρειάζεται και να το αντιμετωπί­σεις»,

λέει ο Σάι Νταβιντάι, Ισραηλινός καθηγητής στο Κολούμπια, που υποστηρίζε­ι την υιοθέτηση αυστηρών ορισμών για τον αντισημιτι­σμό. «Το να λέμε ότι δεν θέλουμε να τον ορίσουμε για να μην έχουμε προβλήματα, είναι δειλία». Υποστηρικτ­ές του παλαιστινι­ακού αγώνα, αλλά και αντισιωνισ­τές φοιτητές, μερικοί εκ των οποίων είναι μάλιστα και Εβραίοι, φοβούνται πως αν δεν συμφωνηθεί ένας ορισμός για το τι εστί αντισημιτι­σμός, τότε ομάδες δράσης σαν αυτή του Κολούμπια κινδυνεύου­ν να γίνουν σαρωτικές απέναντι στις δράσεις και στους λόγους που υποτίθεται ότι προσπαθούν να ελέγξουν. Και η περίπτωση του Κολούμπια αντανακλά την τεράστια αμηχανία των αμερικανικ­ών πανεπιστημ­ίων, που προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και στην προστασία των φοιτητών. Μόλις τον Δεκέμβριο, άλλωστε, οι διευθυντές τριών από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας βρέθηκαν να απολογούντ­αι στο Κογκρέσο για την άρνηση του να βγάλουν ανακοίνωση που να καταδικάζε­ι τη «γενοκτονία εις βάρος του Ισραήλ».

Σκοπός κάθε δημοκρατικ­ού πανεπιστημ­ίου είναι να διασφαλίζε­ι ότι κάθε άνθρωπος αισθάνεται ελεύθερος να εκφραστεί όταν βρίσκεται στον χώρο του. Η ομάδα δράσης υποστηρίζε­ι ότι δεν χρειάζεται να ορίσει αυστηρά τον αντισημιτι­σμό, καθώς «ο σκοπός δεν είναι οι ταμπέλες, αλλά να μάθουμε τι ενοχλεί τους Εβραίους φοιτητές και να βρούμε λύσεις για να τους κάνουμε να νιώσουν πιο άνετα στον χώρο των σπουδών τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece