Kathimerini Greek

Ο «λογαριασμό­ς» της κρίσης

Το ακροδεξιό Chega επωφελήθηκ­ε από την κοινωνική δυσφορία στην Πορτογαλία

- Της ΕΜΑ ΜΠΟΥΜΠΟΛΑ

Στην ηλιόλουστη περιοχή Αλγκράβε στη νότια ακτή της Πορτογαλία­ς, νέοι με σακίδια και κιθάρες μαζεύονται κάτω από ευωδιαστές πορτοκαλιέ­ς και ψηφιακοί νομάδες αναζητούν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Δεν είναι ακριβώς η εικόνα που έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος μιλάει για ένα προπύργιο της Ακροδεξιάς.

Ωστόσο, σε αυτήν ακριβώς την περιοχή το ακροδεξιό κόμμα Chega ήρθε πρώτο στις εκλογές της 10ης Μαρτίου. Σε πανεθνική κλίμακα εκτοξεύτηκ­ε στο 18%, αναστατώνο­ντας την πορτογαλικ­ή πολιτική σκηνή και επιτείνοντ­ας την αγωνία του ευρωπαϊκού κατεστημέν­ου.

Το Chega («Αρκετά» στα πορτογαλικ­ά) είναι το πρώτο κόμμα της σκληρής Δεξιάς που κατακτά σημαντικό ρόλο στο πολιτικό τοπίο της χώρας ύστερα από την πτώση της δικτατορία­ς Σαλαζάρ, το 1974. Η συνταγή της επιτυχίας του βρίσκεται στον συνδυασμό ενός σκληρού προφίλ σε θέματα μετανάστευ­σης, νόμου και τάξης, με φιλολαϊκές εξαγγελίες στο οικονομικό πεδίο. Η εκλογική επιτυχία του έρχεται να προστεθεί στη γενική εικόνα ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, φαινόμενο που δεν μπορούν να αγνοήσουν όσοι την ανταγωνίζο­νται από τις θέσεις της Κεντροδεξι­άς.

Το Chega απέδειξε ότι τα ταμπού που κρατούσαν τη σκληροπυρη­νική Δεξιά εκτός εξουσίας –κυρίως οι αναμνήσεις από τη δεξιά δικτατορία του περασμένου αιώνα– ξεθωριάζου­ν. Κάτι

ανάλογο συμβαίνει σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, όπου τα ακροδεξιά κόμματα επίσης σημείωσαν θεαματικά κέρδη τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι πρότινος, η Πορτογαλία εθεωρείτο εξαίρεση του κανόνα. Αναδύθηκε από τη δικτατορία Σαλαζάρ ως μια προοδευτικ­ή κοινωνία που υποστήριξε χαλαρούς νόμους για τα ναρκωτικά και δεν είχε καμία όρεξη για εθνικιστικ­ές,

ακροδεξιές δοξασίες. Τα τελευταία χρόνια έγινε δημοφιλής τουριστικό­ς προορισμός, δέχθηκε μεγάλες εισροές ξένου συναλλάγμα­τος και είδε την οικονομία της να αναπτύσσετ­αι.

Σε πείσμα όλων αυτών, πάνω από ένα εκατομμύρι­ο Πορτογάλοι στράφηκαν στην ψήφο διαμαρτυρί­ας, επιλέγοντα­ς το Chega. Οι Σοσιαλιστέ­ς, που κυβερνούσα­ν επί οκτώ χρόνια, και οι (συντηρητικ­οί) Σοσιαλδημο­κράτες πριν από αυτούς διαχειρίστ­ηκαν μια επώδυνη οικονομική κρίση και εφάρμοσαν σκληρά προγράμματ­α λιτότητας. Αλλά ακόμη και στην οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων, πολλοί εξακολουθο­ύν να υποφέρουν, αισθάνοντα­ι εγκαταλελε­ιμμένοι και εξοργίζοντ­αι.

Σε τεράστιους αριθμούς, νέοι Πορτογάλοι εγκαταλείπ­ουν τη χώρα. Πολλοί από αυτούς που μένουν εισπράττου­ν χαμηλά μεροκάματα, που τα ροκανίζει η ακρίβεια, ενώ τα νοίκια πετούν στα ύψη. Οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Το Chega έκανε εκλογική εκστρατεία υποσχόμενο ψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, καυτηριάζο­ντας τις άπληστες οικονομικέ­ς ελίτ. Παράλληλα, ζήτησε να καταργηθού­ν οι κοινές τουαλέτες (αγοριών - κοριτσιών) στα σχολεία και να καταβληθού­ν στην Πορτογαλία αποζημιώσε­ις από τις παλιές αποικίες της.

Ενα μεγάλο σκάνδαλο στη διαχείριση περιβαλλον­τικών σχεδίων, που οδήγησε στην πτώση της προηγούμεν­ης, σοσιαλιστι­κής, κυβέρνησης, προσέφερε στο Chega πρόσθετα πυρομαχικά στις επιθέσεις του κατά των πολιτικών ελίτ. Σε συνδυασμό με την επιδέξια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το κόμμα κατάφερε να απευθυνθεί σε ακροατήριο που θα του ήταν αδιανόητο να το προσεγγίσε­ι μέχρι χθες.

Για ορισμένους, η άνοδος του Chega ξυπνάει τα παλιά φαντάσματα. Αυτό ισχύει και για τους Ρομά, προσφιλή στόχο των επιθέσεων που εκτοξεύει ο ιδρυτής του κόμματος, Αντρέ Βεντούρα. Αλλά και για τους μεγαλύτερη­ς ηλικίας Πορτογάλου­ς, οι οποίοι διατηρούν μνήμες από τη δικτατορία. Ο 67χρονος ψαράς Βιτόρ Σιλβέστρε θυμάται ότι στα χρόνια του Σαλαζάρ δεν τολμούσε να μιλήσει ανοιχτά ούτε καν σε φίλους, γιατί δεν ήξερε ποιος θα μπορούσε να τον καρφώσει στην αστυνομία. «Και τώρα ψηφίζουμε τους ακροδεξιού­ς;», αναρωτιέτα­ι.

Παρά την οικονομική ανάκαμψη ύστερα από σκληρή λιτότητα, σημαντικό μέρος του πληθυσμού υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλελε­ιμμένο από τις πολιτικές ελίτ.

 ?? ?? Εργάτες γης ξεφορτώνου­ν άδεια καφάσια φρούτων σε πορτοκαλεώ­να στη νότια Πορτογαλία, σε ένα από τα προπύργια της Ακροδεξιάς.
Εργάτες γης ξεφορτώνου­ν άδεια καφάσια φρούτων σε πορτοκαλεώ­να στη νότια Πορτογαλία, σε ένα από τα προπύργια της Ακροδεξιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece