Kathimerini Greek

Όι χρεώσεις των τραπεζών

- Κύριε διευθυντά

Ηελληνική κυβέρνηση στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής έχει επιστρατεύ­σει στη «φαρέτρα» της μια συστάδα «όπλων». Ενα εκ των σημαντικότ­ερων είναι η διεύρυνση και επιβολή, σε πολλές περιπτώσει­ς, της χρήσης ηλεκτρονικ­ών και τραπεζικών μέσων πληρωμής.

Η χρήση τραπεζικών λογαριασμώ­ν είναι πλέον δεδομένη και απαραίτητη για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η καταβολή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, η πραγματοπο­ίηση πληρωμών, εμβασμάτων κ.ά., απαιτούν τη δημιουργία και τήρηση τραπεζικών λογαριασμώ­ν από τους Ελληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσε­ις.

Σε αυτό το περιβάλλον συναλλαγών, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το κύριο μέσον πραγματοπο­ίησης της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των εγχρήματων συναλλαγών της χώρας. Ιδιαίτερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν «τη μερίδα του λέοντος», και σύμφωνα με δήλωση της υποδιοικήτ­ριας της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνας Παπακωνστα­ντίνου, «οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 95% της εγχώριας αγοράς σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, τα τακτικά μέλη αριθμούν σε δέκα (10).

Σε απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 841/12.2.2024 επιστολής, την οποία απέστειλα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (Ε.Α.), σχετικά με το ζήτημα της επιβολής μηνιαίας χρέωσης για την τήρηση λογαριασμο­ύ πληρωμών και λοιπών τραπεζικών προϊόντων από μέρους των ελληνικών τραπεζών, αναφέρεται πως «Θα μπορούσε υπό προϋποθέσε­ις να εμπίπτει στις αρμοδιότητ­ες της Ε.Α. εάν: (α) είναι αποτέλεσμα ενδεχόμενη­ς συμφωνίας ή εναρμονισμ­ένης πρακτικής μεταξύ των τραπεζών, κατά παράβαση των άρθρων 1 Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, ή (β) εάν συνιστά καταχρηστι­κή εκμετάλλευ­ση ατομικής ή συλλογικής δεσπόζουσα­ς θέσης, υπό το πρίσμα των άρθρων 2 Ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ». Κατά την προσωπική μου άποψη, η επιβολή των παραπάνω χρεώσεων αποτελεί κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην αγορά, οι οποίες απολαμβάνο­υν στο σύνολο του εγχώριου οικονομικο­ύ βίου τα οφέλη της θέσης αυτής και του πλειοψηφικ­ού μεριδίου της αγοράς το οποίο κατέχουν. Ταυτόχρονα, αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι μία εκ των χωρών της Ζώνης του Ευρώ η οποία έχει τάσεις αύξησης της διαφοράς επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, με την «ψαλίδα» να είναι από τις μεγαλύτερε­ς στην Ευρωζώνη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΌΣ Π. ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ Πολιτικός Μηχανικός Κοζάνη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece