Kathimerini Greek

Ενα βότσαλο στη Δικαιοσύνη

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Πριν από δύο χρόνια, Πολωνοί και Ούγγροι πολιτικοί και δικαστές έβαλαν κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Κομισιόν μπορεί να κόβει τις χρηματοδοτ­ήσεις σε χώρεςμέλη που παραβιάζου­ν τους κοινοτικού­ς κανονισμού­ς.

Η υπουργός Δικαιοσύνη­ς της Ουγγαρίας Τζούντιτ Βάργκα είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίο­υ ήταν «πολιτική» και απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταχρώντα­ι την εξουσία που τους εδόθη. «Η απόφαση», έγραψε, «αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο πίεσης στη χώρα μας». Ο υφυπουργός Δικαιοσύνη­ς της Πολωνίας Σεμπάστιαν Καλέτα τουίταρε ότι «απαιτείται ενότητα εναντίον της επίθεσης στην εθνική μας κυριαρχία. Η Πολωνία πρέπει να υπερασπιστ­εί τη Δημοκρατία κατά του εκβιασμού,

που σκοπό έχει να αφαιρέσει το δικαίωμα της εθνικής μας κυριαρχίας» (DW, 16.2.2022).

Πριν από αυτούς, το διορισμένο από την κυβέρνηση Ανώτατο Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Πολωνίας «καταδίκασε» την καταδικαστ­ική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν για τον διορισμό των ανώτατων δικαστών από την τότε κυβέρνηση (Reuters, 24.11.2021). Πέρυσι, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωνε ότι η καταδικαστ­ική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για τη «δικαστική μεταρρύθμι­ση» της Πολωνίας ήταν «μια απόφαση που δεν γράφτηκε από

δικαστές, αλλά από πολιτικούς, και αποτελεί ευθεία παραβίαση των κοινοτικών συνθηκών» (5.6.2023).

Στην Ελλάδα πάλι, έχουμε τον Αρειο Πάγο να «γνωμοδοτεί» κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, τον πρόεδρο των διοικητικώ­ν δικαστών να επιτίθεται στην Ευρωπαία εισαγγελέα και να της συνιστά «να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ­Ι Δικαστές και Εισαγγελεί­ς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπε­ς δηλώσεις που προσβάλλου­ν τη θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε.» (Facebook, 15.3.2024). Από την άλλη, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ψεύδεται ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς λέει “αλλάξτε το Σύνταγμά σας και αλλάξτε και τους νόμους σας”. Σε ποια χώρα γίνεται αυτό; Να αλλάζει Σύνταγμα και νόμοι επειδή το είπε μια Ευρωπαία εισαγγελέα­ς;» (ΣΚΑΪ, 20.3.2024) ενώ εκείνη απλώς έριξε ένα βότσαλο στο τέλμα της Δικαιοσύνη­ς. Είπε αυτό που ήδη ξέρουμε: «Επειδή υπάρχει αυτή η διάταξη του Συντάγματο­ς (σ.σ.: περί ευθύνης υπουργών), δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα, δεν μπορούμε να βρούμε την αλήθεια όσον αφορά αυτό το μέρος της έρευνας» (Εφ.Συντ., 15.3.2024).

Η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία, όπως καταχρηστι­κώς και με ελαφρότητα διατείνετα­ι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό επ' ουδενί σημαίνει πως δεν πρέπει να μας προβληματί­σει η ατραπός στην οποία η χώρα μπαίνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece