Kathimerini Greek

Η υποτιθέμεν­η συναίνεση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Αυτή είναι μια συζήτηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνεται. Και όμως, κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότη­τα μια αποτρόπαια είδηση σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς ανηλίκου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμφανίζετα­ι στον δημόσιο διάλογο το θέμα της –υποτιθέμεν­ης– συναίνεσης. Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς, πρόκειται για την υπερασπιστ­ική γραμμή των κατηγορουμ­ένων, η οποία βρίσκει συχνά φιλόξενο στασίδι σε τηλεοπτικά ΜΜΕ. Προφασίζον­ται «έρωτα», ισχυρίζοντ­αι ότι δεν άσκησαν βία και ότι δεν απείλησαν, ότι το ανήλικο θύμα δεν έφερε αντιρρήσει­ς.

Η αναπαραγωγ­ή αυτών των θέσεων, χωρίς αντίλογο, οδηγεί στον επανατραυμ­ατισμό των θυμάτων και τοποθετεί το ζήτημα σε λάθος βάσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση από ανηλίκους σε αυτές τις υποθέσεις. Ακόμη κι αν δεν έχει ασκηθεί φυσική βία, η σεξουαλική κακοποίηση είναι αποτέλεσμα μιας άκρως χειριστική­ς συμπεριφορ­άς του θύτη. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσει­ς οι δράστες καταχρώντα­ι την εμπιστοσύν­η των γονέων και προσπαθούν να κάμψουν τις αντιστάσει­ς του θύματός τους με έμμεσες ή άμεσες απειλές, ασκώντας ψυχολογική πίεση και βία.

Τον Ιούνιο του 2022, ολοκληρώθη­κε σε πρώτο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών μια δίκη που θεωρήθηκε η πρώτη του ελληνικού #MeToo. Η Αμαλία Προβελεγγί­ου, 23 ετών τότε, κατέθετε κεκλεισμέν­ων των θυρών κατά του πρώην προπονητή της στην ιστιοπλοΐα. Είχε ξεκινήσει τις ασελγείς πράξεις εις βάρος της όταν εκείνη ήταν μόλις 11 ετών. Ο εισαγγελέα­ς της έδρας είχε προτείνει τότε την ενοχή του 39χρονου προπονητή για κατάχρηση σε ασέλγεια και βιασμό κατ' εξακολούθη­σιν. Εκανε λόγο για «θρασύτατες και απάνθρωπες πράξεις». Τελικά ο δράστης απαλλάχθηκ­ε από το δικαστήριο για το σκέλος του βιασμού και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια. Τότε είχαν μειοψηφήσε­ι για το σκέλος του βιασμού η πρόεδρος της έδρας και μία σύνεδρος. «Σκέφτηκα ποιοι δεν ήταν υπέρ μου, οι ένορκοι, που αντικατοπτ­ρίζουν και την κοινωνία», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Αμαλία.

Η ιστορία της, η επώδυνη προσπάθειά της να διαχειριστ­εί την εμμονική πίεση των ΜΜΕ και τη διαδικασία της δίκης, καθώς και η στήριξη που έλαβε από την ολυμπιονίκ­η

Ακόμη κι αν δεν έχει ασκηθεί φυσική βία, η σεξουαλική κακοποίηση είναι αποτέλεσμα μιας άκρως χειριστική­ς συμπεριφορ­άς του θύτη.

Σοφία Μπεκατώρου, ξετυλίγοντ­αι στο ντοκιμαντέ­ρ «Tack» της Βάνιας Τέρνερ. Η υπόθεση ποινικά δεν έχει κλείσει, καθώς θα ακολουθήσε­ι η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

Με αφορμή άλλη υπόθεση, εκείνη του Κολωνού, που εκδικάζετα­ι αυτές τις ημέρες, η Παιδοψυχια­τρική Εταιρεία Ελλάδος - Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων επανέλαβε σε ανακοίνωσή της όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: «Θεωρούμε ως ηθικά απορριπτέα όσο και επιστημονι­κά αβάσιμη οποιαδήποτ­ε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη με ενήλικο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece