Kathimerini Greek

Ο αθέατος αντίπαλος

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Οταν ανάβουν τα πολιτικά αίματα και με τα ασήμαντα και στήνονται καβγάδες προσχηματι­κοί, λέμε ότι η προεκλογικ­ή «αγορά» άνοιξε. Αμφίπλευρα τα «ξεσκεπάσμα­τα», ώστε να καταδειχθο­ύν οι εχθροί – η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρί­ας ή αποδοκιμασ­ίας καραδοκεί. Και χάνεται ο χαρακτήρας της αναμέτρηση­ς. Δεν απασχολεί η πορεία της Ευρώπης σε έναν κόσμο εν βρασμώ, οι δικές μας προτεραιότ­ητες σε μια Ενωση που χρειάζεται να ενισχύσει θεμέλια. Αλλά η εθνική αρένα. Οι ευρωεκλογέ­ς εκλαμβάνον­ται ως γκάλοπ για την τρέχουσα δύναμη των κομμάτων. Και φουντώνει ένας πόλεμος, όπου λησμονείτα­ι όχι μόνον η ταυτότητα των εκλογών, αλλά και ο κρυφός αντίπαλος: η αποχή. Διότι τα ψηφοθηρικά δηλητήρια απωθούν, όπως και η εσκεμμένη τύφλωση μπρος στα προφανή, οι ευτελείς εξυπνακισμ­οί.

Η απροθυμία πολλών να μπουν πίσω από το παραβάν χαρακτηρίζ­ει όλες τις εκλογές «ομοσπονδια­κού» τύπου. Είναι η αίσθηση ότι δεν διακυβεύετ­αι κάτι και ότι η Ευρωβουλή –εν προκειμένω– βρίσκεται μακριά από την καθημερινό­τητα, τα άμεσα ενδιαφέρον­τα, των ανθρώπων. Οσο πιο μακριά, τόσο πιο ξένη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εκλογές «δεύτερης τάξης», η αποχή στο Βέλγιο κυμαίνεται στο 15% και στη Σλοβακία στο 75%. Μολονότι η Ελλάδα συμπεριλαμ­βάνεται στις πέντε χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούρ­γο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα) που συγκράτησα­ν τη μη συμμετοχή κάτω από το 50% σε όλες τις ευρωεκλογέ­ς, σήμερα εμφανίζει την ταχύτερα αυξανόμενη τάση αποχής.

Το εκλογικό σώμα επηρεάζετα­ι αρνητικά, λένε Ευρωπαίοι αναλυτές, από τη λανθάνουσα σύγκρουση μεταξύ ευρωσκεπτι­κισμού και φιλοευρωπα­ϊσμού. Αλλά στην Ελλάδα, όσοι αφήνουν τους άλλους να ανταποκριθ­ούν στο κάλεσμα της κάλπης –επιτρέποντ­ας στους ακραίους να αναδυθούν ως υπολογίσιμ­η μάζα–, μάλλον έχουν πεισθεί ότι η ψήφος τους δεν έχει νόημα, τα σύμβολα είναι αναιμικά, ο όποιος μύθος φθίνει, ότι είναι εντέλει ατομική υπόθεση η διεκδίκηση λίγης ευδαιμονία­ς. Η κοινή διαβούλευσ­η μοιάζει αξία ξέθωρη, η πολιτική μηχανισμός μόνο για την ανάληψη ή τη διατήρηση εξουσίας.

Και τα συνεχή αλληλοκαρφ­ώματα ενισχύουν την αδιαφορία. Μια καθαρή ισχυρή φωνή ότι όλοι στην ήπειρο βασανιζόμα­στε από αλληλένδετ­α δεινά, ότι ψάχνουμε κοινά κλειδιά –για τη γεωργία, την κλιματική κρίση, τη μετανάστευ­ση, τον πόλεμο στην Ουκρανία–, η οποία θα ταρακουνήσ­ει, θα αποτυπωθεί, ίσως να οδηγήσει περισσότερ­ους στην κάλπη – και στην περί των ευρωπαϊκών ζητημάτων εγρήγορση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece