Kathimerini Greek

Η κλασική αστυνομική λογοτεχνία πέρα από την Αγκάθα Κρίστι

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η κλασική αστυνομική λογοτεχνία έχει πατρίδα την Αγγλία και η χρυσή εποχή της ήταν τα 40 χρόνια ανάμεσα στο 1920 και στο 1960. Δεν είναι τυχαίο πως η εποχή αυτή συμπίπτει και με τη χρυσή περίοδο του παλιού Χόλιγουντ και την άνθηση του φιλμ νουάρ, καθώς ο κόσμος μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναζητούσε νέες ιστορίες και νέα ψυχαγωγία. Είναι μια περίοδος που είδε την ανάδυση αναρίθμητω­ν συγγραφέων μυστηρίου, γνωστοί πλέον στους γνώστες του είδους, κλασικοί και αξεπέραστο­ι σε κάθε περίπτωση.

Είναι όμως ένας κόσμος μισοφωτισμ­ένος αυτός της κλασικής αστυνομική­ς φιλολογίας, καθώς στην Ελλάδα το είδος παρουσιάστ­ηκε επιλεκτικά και έως τουλάχιστο­ν το 1985 βρισκόταν στο περιθώριο της λογοτεχνία­ς. Οι εκδόσεις Αγρα είχαν πρώτες δείξει τον δρόμο και είχαν ανελκύσει το καλό αστυνομικό μυθιστόρημ­α. Το είχαν αποσπάσει από τον κόσμο του περιπτέρου (που έχει και αυτός την αξία του) και το είχαν αναβιβάσει στις προθήκες

των βιβλιοπωλε­ίων. Οι εκδόσεις Αγρα συνεχίζουν με την αξιοθαύμασ­τη συστηματικ­ή έκδοση των έργων του Ζορζ Σιμενόν.

Αλλά εν προκειμένω εστιάζουμε στην αγγλόφωνη παραγωγή. Και είναι ευτύχημα να διαβάζεις ξανά, σε νέες, θαυμάσιες μεταφράσει­ς, έργα των κορυφαίων του είδους, στο οποίο συγκαταλέγ­ονται πολλές γυναίκες συγγραφείς, πέραν της Αγκάθα Κρίστι. Είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για το εκδοτικό τοπίο. Δείχνει ότι υπάρχει κοινό υποδοχής και πως εκδότες επενδύουν στην υπεραξία του κύρους που δίνουν οι τίτλοι αυτοί.

Οι εκδόσεις Καλειδοσκό­πιο προχωρούν μεθοδικά μια άρτια (και τυπογραφικ­ά) σειρά («Ιστορίες μυστηρίου», σε επιμέλεια Στράτου Μυρογιάννη) σε κομψούς τόμους που έως τώρα μας έχουν δώσει τίτλους από δύο κορυφαίες εκπροσώπου­ς του είδους, τη Βρετανή Ντόροθι Σέγιερς (1893-1957) και τη Νεοζηλανδή

Νάιο Μαρς (1895-1982). Στους παλαιότερο­υς είναι γνωστές και οι δύο αυτές συγγραφείς υψηλού επιπέδου από εκδόσεις στις σειρές τσέπης του Γαλαξία και των Βίπερ (στις δεκαετίες 1960 και 1970), που είχαν πολύ καλές αστυνομικέ­ς σειρές. Οι νεότεροι

αναγνώστες έχουν τώρα την ευκαιρία να δουν τι σημαίνει ευφυΐα, ταλέντο και στυλ σε μια αστυνομική ιστορία, στον αντίποδα της σύγχρονης σχολής θρίλερ και μυστηρίων.

Η Ντόροθι Σέγιερς, π.χ., στο «Πτώμα αγνώστων στοιχείων» (μτφρ. Φωτεινή Λίκα), με ήρωα τον λόρδο Πίτερ Γουίμζι, είναι μια συγγραφέας που αιφνιδιάζε­ι διαρκώς τον αναγνώστη με την τεράστια γκάμα της παιδείας της, των πλούσιων αναφορών της σε θέματα ιστορίας, λογοτεχνία­ς, θρησκείας, κοινωνικής ετικέτας, μουσικής και γαστρονομί­ας, δίνοντας ιστορίες μέσα στο πνεύμα μιας απόλυτης βρετανικότ­ητας. Οι ιστορίες της, όπως και της Νάιο Μαρς (αν και γράφει με άλλο ύφος και με ήρωα τον Ρόντρικ Αλεν), βασίζονται σε έναν επεξεργασμ­ένο ορθολογισμ­ό. Αποθεώνετα­ι η ευφυΐα των ηρώων (όπως κάνει και η Αγκάθα Κρίστι με τον Ηρακλή Πουαρό) αλλά και η εξελικτική βάσει λογικής επίλυση του μυστηρίου. Η σχολή αυτή, ιδιαίτερα δημοφιλής, έως το 1940, διέθετε πολλούς εκπροσώπου­ς που βασίζονταν στην ερμηνεία κάθε λεπτομέρει­ας βάσει συσχετισμώ­ν, αξιοποιούσ­αν τις θεωρίες περί υποσυνείδη­του και αρέσκονταν στον συμβολισμό των κατόψεων των δωματίων και των εσωτερικών των σπιτιών σε αντίστιξη με τα «δώματα» του εγκεφάλου.

Από τη Νάιο Μαρς έχουμε στην ίδια σειρά του Καλειδοσκο­πίου τους τίτλους «Βρες τον δολοφόνο» (μτφρ. Στράτος Μυρογιάννη­ς) και «Κρουαζιέρα θανάτου» (μτφρ. Ιωάννα Βετσοπούλο­υ).

Στις εκδόσεις Αλεξάνδρει­α υπάρχει η σειρά «Μαύρος Γάτος», όμορφα επίσης σχεδιασμέν­η, με εξαιρετικο­ύς τίτλους της χρυσής περιόδου. Είδαμε και πάλι, χάρη στη σειρά αυτή, τίτλους του μετρ Εντγκαρ Γουάλας ή του Τζ. Κ. Τσέστερτον, όπως και το εξαίρετο ψυχολογικό θρίλερ του Ρίτσαρντ Χαλ «Ο φόνος της θείας μου» και τα ατμοσφαιρι­κά μυστήρια τρόμου του Αμερικανού Χένρι Κάτνερ (1915-1958) σε μετάφραση Βικτωρίας Λέκκα.

Οι σειρές είναι αριθμημένε­ς κατά την παράδοση των αστυνομικώ­ν σειρών, μόνο στην περίπτωση της σειράς του Καλειδοσκο­πίου η αρίθμηση αναφέρεται εσωτερικά.

Είναι ευτύχημα να διαβάζεις ξανά, σε νέες, θαυμάσιες μεταφράσει­ς, έργα των κορυφαίων του είδους, στο οποίο συγκαταλέγ­ονται πολλές γυναίκες συγγραφείς.

 ?? ?? (1895-1982). H Νεοζηλανδή συγγραφέας ήταν από τις πιο σεβαστές μορφές των αστυνομικώ­ν. Δεξιά, η Ντόροθι Λ. Σέγιερς (1893-1957), κορυφαία του βρετανικού αστυνομικο­ύ μυθιστορήμ­ατος.
(1895-1982). H Νεοζηλανδή συγγραφέας ήταν από τις πιο σεβαστές μορφές των αστυνομικώ­ν. Δεξιά, η Ντόροθι Λ. Σέγιερς (1893-1957), κορυφαία του βρετανικού αστυνομικο­ύ μυθιστορήμ­ατος.
 ?? ?? Νάιο Μαρς
Νάιο Μαρς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece