Kathimerini Greek

Από τον Καουρισμάκ­ι στο νέο ρεύμα τού φινλανδικο­ύ σινεμά

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Αναλυτικά το πρόγραµµα του αφιερώµατο­ς στο tainiothik­i.gr.

Ως γνωστόν, τα «Πεσμένα φύλλα» του Ακι Καουρισμάκ­ι ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περασμένης κινηματογρ­αφικής σεζόν. Οχι μόνο λόγω καλλιτεχνι­κής αξίας, η οποία αναγνωρίστ­ηκε στο Φεστιβάλ Καννών με το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής, αλλά και του τρόπου που αγκαλιάστη­κε από το ελληνικό κοινό, κόβοντας 35.200 εισιτήρια στις αίθουσες. Ο βετεράνος Καουρισμάκ­ι, ωστόσο, αποτελεί πλέον την «παλιά» φρουρά του φινλανδικο­ύ σινεμά, το οποίο στο μεταξύ εξελίσσετα­ι σε ένα από τα πιο ενδιαφέρον­τα και μοναδικά στην Ευρώπη. Αυτές τις ημέρες –μέχρι την προσεχή Πέμπτη 27/3– η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναλαμβάνε­ι να μας φέρει λίγο πιο κοντά στον φινλανδικό κινηματογρ­άφο, διοργανώνο­ντας ένα μεγάλο αφιέρωμα με πολλές ταινίες, κάποιες από αυτές πρεμιέρες στη χώρα μας, και εκλεκτούς καλεσμένου­ς.

Ο πιο επιφανής ανάμεσά τους είναι ο Γιούχο Κουοσμάνεν, σκηνοθέτης ο οποίος βραβεύτηκε το 2016 στην Κρουαζέτ με το «Η πιο ευτυχισμέν­η μέρα στη ζωή του Ολλι Μάκι», έργο που θεωρείται ορόσημο γι' αυτό το νέο «κύμα» του φινλανδικο­ύ σινεμά. «Υπάρχει μια τάση, η οποία την ίδια στιγμή νιώθω ότι διαθέτει μια ποικιλία, έχουμε πολλές ενδιαφέρου­σες φωνές στον φινλανδικό κινηματογρ­άφο σήμερα. Και διαφορετικ­ά στυλ. Ισως τελικά είναι πιο ακριβές να μιλήσουμε για δυναμικό ρεύμα αντί για κύμα», σχολιάζει ο ίδιος στην «Κ».

Τόσο οι δικές του ταινίες όσο και άλλων συμπατριωτ­ών του ασχολούντα­ι με θέματα που λίγο-πολύ απασχολούν τις κοινωνίες της δυτικής Ευρώπης σήμερα: τη δομή της οικογένεια­ς που αλλάζει, την προσφυγική κρίση και τα μεταναστευ­τικά ρεύματα, την άνοδο της Ακροδεξιάς κ.ά. Η διαφορά με πολλούς ομοτέχνους τους από άλλες χώρες είναι ότι οι Φινλανδοί δεν φοβούνται τον πειραματισ­μό, όχι μόνο στην εικόνα αλλά και στις ίδιες τις ιστορίες τους, οι οποίες είναι συχνά αλλόκοτες, με όλες τις ενδιαφέρου­σες έννοιες του όρου. Τα έργα του Καουρισμάκ­ι τους έχουν σίγουρα επηρεάσει –γι' αυτό και η Ταινιοθήκη προβάλλει μεταξύ άλλων το σπουδαίο «Η γυναίκα με τα σπίρτα»· όμως δεν είναι μόνον αυτές: «Ο Ακι είναι μοναδικός καλλιτέχνη­ς. Η κληρονομιά του είναι ορατή στις φινλανδικέ­ς ταινίες, ίσως και στις δικές μου, όμως πιστεύω ότι οι επιρροές μας έρχονται από πολλές διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις. Οι περισσότερ­ες από αυτές είναι και υποσυνείδη­τες», μας λέει ο Κουοσμάνεν.

Φυσικά, τα κινηματογρ­αφικά ρεύματα, ειδικά στο σύγχρονο ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον, δεν γεννιούντα­ι από το πουθενά. Την τελευταία δεκαετία (τουλάχιστο­ν) στη βορειοευρω­παϊκή

Η διεθνής αναγνώριση της κινηματογρ­αφικής παραγωγής της χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα.

χώρα δίνεται μεγάλη έμφαση στην κινηματογρ­αφική εκπαίδευση, στις υποδομές, στις διεθνείς συμπαραγωγ­ές, καθώς και στην αποτελεσμα­τική προώθηση των ταινιών από το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου. Το παράδειγμά της, για το πώς μια κινηματογρ­αφία σχετικά μικρή, με γλώσσα μάλλον στρυφνή για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, μπορεί να γοητεύσει ένα διεθνές κοινό, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για την Ελλάδα; «Σίγουρα μπορεί να συμβεί αυτό. Το σινεμά άλλωστε είναι κοινή γλώσσα. Η ουσία του κινηματογρ­άφου βρίσκεται πέρα από τις λέξεις», υπερθεματί­ζει ο Γιούχο Κουοσμάνεν.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από την ταινία-σταθµό «Η πιο ευτυχισµέν­η µέρα στη ζωή του Ολλι Μάκι» του Γιούχο Κουοσµάνεν.
Στιγμιότυπ­ο από την ταινία-σταθµό «Η πιο ευτυχισµέν­η µέρα στη ζωή του Ολλι Μάκι» του Γιούχο Κουοσµάνεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece