Kathimerini Greek

Στη μοναξιά του «Ξηρομέρου»

Με έμπνευση από τα πανηγύρια της επαρχίας η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε

- Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Περίπτερο της Ελλάδας La Biennale di Venezia, Giardini. 20 Απριλίου - 24 Νοεµβρίου 2024.

Από την έρευνα για τα πανηγύρια της ηπειρωτική­ς Ελλάδας και την αναζήτηση της θρυλικής Κικής Μαργαρώνη που έκανε πολλά μάτια να δακρύσουν με τη φωνή της έως το έργο «Το Ξηρόμερο/ Dryland» που θα εκπροσωπήσ­ει την Ελλάδα στην 60ή Διεθνή Εκθεση Τέχνης - La Biennale di Venezia, η απόσταση είναι περίπου τέσσερα χρόνια δρόμος.

Τόσο χρειάστηκε η διαμεσική ομάδα που υπογράφει την ελληνική συμμετοχή, προκειμένο­υ να περάσει από την ερευνητική εργασία στη διατύπωση της εικαστικής πρότασης που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσ­ει τη χώρα μας σε μία από τις μεγαλύτερε­ς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, στην «Ολυμπιάδα της σύγχρονης τέχνης», όπως ονόμασε την Μπιενάλε της Βενετίας η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο τίτλος του έργου αντλεί έμπνευση από τα πανηγύρια της Θεσσαλίας και της περιοχής του Ξηρομέρου στη Δυτική Ελλάδα. Δεν εστιάζει όμως στην αρχαϊκή καταγωγή των αγροτικών εορτών, ούτε στη νεοελληνικ­ή λαϊκή παράδοση. «Δεν μας ενδιαφέρει ο θεός Διόνυσος, μας ενδιαφέρει ο κλαριτζής Βαγγέλης Σούκας», δήλωσε πρόσφατα η ομάδα σε μια παρουσίαση του έργου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης, καθιστώντα­ς σαφές ότι τους ενδιαφέρει «το οικοσύστημ­α των πανηγυριών που λειτουργού­ν σήμερα, των “βρώμικων”, όπως καταγράφετ­αι μέσω εικαστικών και κινηματογρ­αφικών μεταφορών».

Στα πρώτα του βήματα το «Ξηρόμερο/Dryland» υπήρξε μια «πειραγμένη» εθνολογική έρευνα από τον δημιουργό διαμεσικών έργων Θανάση Δεληγιάννη

και τον ιστορικό Γιάννη Μιχαλόπουλ­ο. Πέρασε μέσα από μια συναισθημα­τική αλλά δυστυχώς ατελέσφορη αναζήτηση της μεγάλης κυρίας των πανηγυρτζί­δικων πάλκων της ηπειρωτική­ς Ελλάδας, Κικής Μαργαρώνη· η Μαργανώνη δεν θέλησε να συμμετάσχε­ι στην έρευνα αλλά η αναζήτησή της προσέφερε στην ομάδα ένα πλουσιότατ­ο οπτικό και ακουστικό υλικό.

Εντέλει, χάρη στη σταδιακή προσθήκη νέων μελών στη δημιουργικ­ή ομάδα –την εικαστικό και κινηματογρ­αφίστρια Ελια Καλογιάννη, τον φωτογράφο και κινηματογρ­αφιστή Γιώργο Κυβερνήτη,

τον εικαστικό και αρχιτέκτον­α Φώτη Σαγώνα– και τη μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη που δόθηκε ποτέ σε ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε –περισσότερ­α από 500.000 ευρώ– «Το Ξηρόμερο/Dryland» βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Γεωργική αποθήκη

Αξιοποιώντ­ας τα αρχιτεκτον­ικά χαρακτηρισ­τικά του περιπτέρου για να αναδείξει συσχετίσει­ς με τις γεωργικές αποθήκες και τη θρησκευτικ­ή αρχιτεκτον­ική που αποτελούν συνήθως το φόντο των πανηγυριών, το έργο μεταπλάθει το υλικό του και στα λίγα τετραγωνικ­ά μέτρα του χώρου επιθυμεί να δημιουργήσ­ει μια εμπειρία για τον επισκέπτη.

«Το στοίχημα είναι πώς αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία, ήχοι και εικόνες από τα πανηγύρια και την αγροτική ζωή, το κέντρο και την περιφέρεια, τον αισθησιασμ­ό και την αποστροφή, την ένδεια και την υπερβολή, θα λειτουργήσ­ουν όλα μαζί», είπαν στη χθεσινή παρουσίαση οι συντελεστέ­ς

του έργου. Ενα ποτιστικό μηχάνημα το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο του περιπτέρου –«η καρδιά του έργου, ο μεγάλος περφόρμερ της εγκατάστασ­ης», κατά τους δημιουργού­ς– θα ορίζει κυκλικά το περιβάλλον της εγκατάστασ­ης. Το έργο μεταφέρει επίσης τον χώρο συνάντησης της κοινότητας –την πλατεία, τη δημόσια συγκέντρωσ­η– από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Καθώς το σύστημα ποτίσματος τίθεται σε κίνηση (χωρίς ωστόσο να πετάει νερό) δημιουργεί έναν ρυθμό, οριοθετεί τον χρόνο όπως ένα ρολόι και παράλληλα ενορχηστρώ­νει τη δράση παρακινώντ­ας τα σώματα των επισκεπτών να ακολουθήσο­υν διαδρομές και να αλλάξουν τρόπους θέασης.

Το «Ξηρόμερο/Dryland» αποφεύγει μια αισθητική προσέγγιση και τονίζει τη συναισθημα­τική αμεσότητα της επαφής με αντικείμεν­α, ήχους και εικόνες ενώ, σύμφωνα με την επιμελητικ­ή προσέγγιση, χρησιμοποι­εί το στοιχείο του νερού κυριολεκτι­κά και μεταφορικά· ένα πρίσμα για να δούμε μέσα από αυτό τη ζωή στην περιφέρεια ενταγμένη στην παγκόσμια συνθήκη, μία μετατόπιση μεταξύ κυρίαρχου και περιθωριοπ­οιημένου πολιτιστικ­ού αντικειμέν­ου, που φαίνεται να δημιουργεί τον ενδιάμεσο χώρο συγκρότηση­ς νέων νοημάτων.

Η υλοποίηση του έργου και η έκθεσή του στη Βενετία έχει ως κύριο χρηματοδότ­η το ΥΠΠΟ, ενώ τον ρόλο του εθνικού επιτρόπου που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση, παραγωγή, και προώθηση του έργου, ανέλαβε το ΕΜΣΤ. Επιμελητής του ελληνικού περιπτέρου είναι ο Πάνος Γιαννικόπο­υλος.

Ενα ποτιστικό μηχάνημα, «ο μεγάλος περφόρμερ» της εγκατάστασ­ης κατά τους δημιουργού­ς, θα βρίσκεται στο κέντρο του ελληνικού περιπτέρου.

 ?? ?? Η διαμεσική οµάδα της ελληνικής συµµετοχής. Από αριστερά, Γιάννης Μιχαλόπουλ­ος, Θανάσης ∆εληγιάννης, Ελια Καλογιάννη, Κώστας Χαϊκάλης, Γιώργος Κυβερνήτης, Φώτης Σαγώνας, Πάνος Γιαννικόπο­υλος.
Η διαμεσική οµάδα της ελληνικής συµµετοχής. Από αριστερά, Γιάννης Μιχαλόπουλ­ος, Θανάσης ∆εληγιάννης, Ελια Καλογιάννη, Κώστας Χαϊκάλης, Γιώργος Κυβερνήτης, Φώτης Σαγώνας, Πάνος Γιαννικόπο­υλος.
 ?? ?? Καθώς το σύστηµα ποτίσµατος τίθεται σε κίνηση (χωρίς ωστόσο να πετάει νερό) δηµιουργεί έναν ρυθµό, οριοθετεί τον χρόνο και παράλληλα ενορχηστρώ­νει τη δράση, παρακινώντ­ας τα σώµατα των επισκεπτών να ακολουθήσο­υν διαδροµές και να αλλάξουν τρόπους θέασης.
Καθώς το σύστηµα ποτίσµατος τίθεται σε κίνηση (χωρίς ωστόσο να πετάει νερό) δηµιουργεί έναν ρυθµό, οριοθετεί τον χρόνο και παράλληλα ενορχηστρώ­νει τη δράση, παρακινώντ­ας τα σώµατα των επισκεπτών να ακολουθήσο­υν διαδροµές και να αλλάξουν τρόπους θέασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece