Kathimerini Greek

Το αποτύπωμα του αθλητισμού στην Ελλάδα με ένα «κλικ»

- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Το 4% των Ελλήνων διαθέτει ενεργό αθλητικό δελτίο. Υπάρχουν 412.329 ενεργοί αθλητές και αθλήτριες. Το 73,6% είναι άνδρες (303.335) και το 26,4 γυναίκες (108.994). Τα αθλητικά σωματεία στην πλειονότητ­ά τους εδρεύουν στην Αττική (36,6%), ενώ οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας δεν αγαπούν την άθληση καθώς μόνο το 2,1% αθλείται σε υψηλό επίπεδο. Ολα αυτά –και όχι μόνον αυτά– περιλαμβάν­ονται στο e-Kouros, στην πρωτοπορια­κή ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που παρουσιάστ­ηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γ. Βρούτση και σύντομα θα είναι διαθέσιμη και σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Στο e-Kouros θα είναι αποτυπωμέν­η κάθε πτυχή του ερασιτεχνι­κού και του επαγγελματ­ικού αθλητισμού, και αυτά τα δεδομένα θα αποτελούν σύμβουλο για δράσεις ενίσχυσης του χώρου. Παράλληλα, οι πολίτες, μέσα από την εφαρμογή «MyKouros App», θα έχουν γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίε­ς

για τα αθλήματα, τα γυμναστήρι­α κ.λπ. που υπάρχουν στην περιοχή τους. Το σύνολο των στοιχείων θα διατίθεται δωρεάν.

«Μέσα από ένα πλέγμα χρηστικών ψηφιακών εργαλείων ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων του αθλητισμού, ενώ θα μειωθεί η γραφειοκρα­τία. Οι στόχοι που εξυπηρετού­νται είναι η διαφάνεια

και η χρηστή διοίκηση στη λειτουργία ολόκληρου του αθλητικού οικοσυστήμ­ατος. Γονείς, αθλητές και πολίτες, μέσω του διαδραστικ­ού χάρτη, θα μπορούν να αναζητούν εύκολα τα πιστοποιημ­ένα αθλητικά σωματεία που βρίσκονται στον δήμο τους, τα αθλήματα για τα οποία ενδιαφέρον­ται κ.λπ.», υπογράμμισ­ε κατά την παρουσίαση ο κ. Βρούτσης.

Στην πρώτη ψηφιακή καταγραφή αποτυπώνετ­αι ένα μεγάλο μέρος από την αθλητική πραγματικό­τητα της χώρας: στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται 63 ομοσπονδίε­ς, με 6.533 σωματεία, σε 102 αθλήματα, με 13.497 προπονητές και 412.329 αθλητές. Η ΔΟΕ μπορεί να προωθεί την ισότητα και σε αριθμούς στους αγώνες, αλλά στην Ελλάδα θα αργήσει πολύ να γίνει κάτι διότι μόνο το 26,4% είναι γυναίκες.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) αθλητικού δυναμικού με 131.989 αθλητές. Σε αριθμό σωματείων ακολουθούν το μπάσκετ (487), το τάε κβον ντο (282) και η σκοποβολή (208). Το 85% από τα σωματεία είναι εγγεγραμμέ­νο σε μόνο μία από τις ομοσπονδίε­ς και μόλις το 15% καλλιεργεί περισσότερ­α αθλήματα. «Πρωταθλητή­ς» είναι ο Παναθηναϊκ­ός με 22 αθλήματα, ενώ υπάρχουν 80 σωματεία για αθλητές με αναπηρία.

 ?? ?? Η πρωτοπορια­κή ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα e-Kouros παρουσιάστ­ηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γ. Βρούτση.
Η πρωτοπορια­κή ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα e-Kouros παρουσιάστ­ηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γ. Βρούτση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece