Kathimerini Greek

Η κατάρα του πεζού

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ητου πεζού στις ωραίες πόλεις µας είναι ταπεινωτικ­ή. Ως επί το πλείστον, είσαι αναγκασµέν­ος να περπατάς σκυφτός για να αποφύγεις την παγίδα που σε περιµένει στο επόµενο βήµα σου. Αν, βέβαια, βλέπεις. ∆ιότι αν δεν βλέπεις, πολύ απλά δεν το διακινδυνε­ύεις. Από τότε που φτιάχτηκαν αυτοί οι διάδροµοι µε τις ανάγλυφες ρίγες για τους τυφλούς, δεν τους βλέπεις πια να κυκλοφορού­ν στον δρόµο. Στο τέλος της ειδικής διαδροµής, που υποτίθεται ότι τους διευκολύνε­ι, τους περιµένει το παρκαρισµέ­νο αυτοκίνητο κάποιου ευαίσθητου συµπολίτη µας, µια λακκούβα ή µια ξεσηκωµένη τσιµεντόπλ­ακα. Ετσι, για να µην πάρουν ψηλά τον αµανέ. Εχθρικά τα πεζοδρόµια και στους συµπολίτες µας µε κινητικά προβλήµατα, στις µητέρες µε τα καροτσάκια, αλλά και σ’ εµάς τους υπόλοιπους, τους απλούς πεζούς. Είµαστε αναγκασµέν­οι να κάνουµε σλάλοµ ανάµεσα σε παρκαρισµέ­να τετράτροχα ή δίτροχα, σε τρύπες, σε πλάκες που εξέχουν. Η οικονοµική µας ανάπτυξη ταυτίζεται µε τραπεζοκαθ­ίσµατα στους πεζοδρόµου­ς. Πεζόδροµοι είπες; ∆ρόµος φτιαγµένος για να αποφύγει το αυτοκίνητο την κίνηση ή να παραδοθεί η πίτσα που παρήγγειλε­ς ζεστή.

η Ηλιάνα Μάγρα παρουσίασε µια κίνηση πολιτών που έχει τον τίτλο: «Αποδώστε τα πεζοδρόµια στους πεζούς». Εχουν µια σελίδα στο fb. Συγκεντρών­ουν υπογραφές για να δηµιουργήσ­ουν πίεση. Ακουσα το απόγευµα στον ΣΚΑΪ, στην εκποµπή της Κατερίνας ∆ράκου, τον επικεφαλής της πρωτοβουλί­ας κ. Θανάση

Στη χθεσινή «Κ»,

Φροντιστή, ογδοηκοντο­ύτη. Εχουν αποστείλει επιστολή προς πάντα αρµόδιο, επισηµαίνο­ντας το πρόβληµα. Προσέθεσα κι εγώ την υπογραφή µου στην κίνηση, παραµένοντ­ας όµως απαισιόδοξ­ος.

Ας πούμε ότι ο δήµος φτιάχνει την τσιµεντόπλ­ακα που εξέχει και εξαιτίας της µπορεί να σπάσεις το πόδι σου. Και την εποµένη, ο συµπαθής συµπολίτης σου παρκάρει πάνω της το αυτοκίνητό του. Ας είµαστε και «λίγο αθρώποι». Η πλάκα δεν έχει προδιαγραφ­ές για να αντέξει το βάρος του. Σε ένα µήνα θα εξεγερθεί. Είµαι απαισιόδοξ­ος. Για να αποκαταστα­θεί η ανθρωπιά στις πόλεις µας, χρειάζεται να αλλάξουµε πολιτισµικ­ό παράδειγµα. Να αποδεχθούµ­ε, κατ’ αρχάς, τη σηµασία του res nullius. Το αγαθό που δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους µας. Στη δική µας παράδοση, αυτό που δεν ανήκει σε κανέναν σου χαµογελάει πονηρά για να το καταπατήσε­ις. Μακρινός και ποταπός απόγονος των καταπατητώ­ν παππούδων του είναι ο άρχοντας που κλείνει το πεζοδρόµιο, και το καταστρέφε­ι, µε το τετράτροχό του. Εκείνοι έκαναν τις περιουσίες που του επιτρέπουν τώρα να καβαλάει το πεζοδρόµιο. Στα βάθη της ψυχής του ελπίζει ότι θα πετύχει το ίδιο.

Οσοι νόµοι και αν εφαρµοσθού­ν, αν δεν αλλάξει το πολιτισµικ­ό παράδειγµα της κοινής συµπεριφορ­άς, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Πώς θα αλλάξει; «Τεράστιο σχέδιο», όπως είπε και ο Ντε Γκωλ όταν βρέθηκε µπροστά σε ένα πανό που έγραφε «Θάνατος στους ηλίθιους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece