Kathimerini Greek

Ολοκλήρωση των ελέγχων σε δύο χρόνια

Εκτεταμένε­ς αλλαγές σε δηλώσεις, χρόνους παραγραφής, επικοινωνί­α με ΔΟΥ φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Σε δύο χρόνια το αργότερο θα πρέπει ο ελεγκτικός μηχανισμός να ολοκληρώνε­ι κάθε έλεγχο που έχει αναλάβει. Με αυτή την κίνηση σταματάει η ομηρία των επιχειρήσε­ων, ενώ οι ξεχασμένες στα συρτάρια υποθέσεις αναγκαστικ­ά θα βγουν από αυτά και μάλιστα θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν ταχύτατα.

Οπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου με το οποίο τροποποιεί­ται έπειτα από έντεκα χρόνια ο Κώδικας Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν, από την ημερομηνία έκδοσης του φύλλου ελέγχου οι ελεγκτές θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να ολοκληρωθε­ί ο έλεγχος. Εφόσον έχει ξεκινήσει, θα μπορεί να δοθεί παράταση έξι μηνών, και σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς, υπό την ίδια προϋπόθεση, δηλαδή να έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, θα δίνεται ακόμη μία παράταση έξι μηνών.

Οπως αναφέρθηκε ανωτέρω, αυτή η αλλαγή έχει στόχο αφενός να μη «φρακάρει» ο ελεγκτικός μηχανισμός με ελέγχους που είναι αδύνατο να ολοκληρώσε­ι και αφετέρου να μην είναι εγκλωβισμέ­νες οι επιχειρήσε­ις από την ΑΑΔΕ με υποθέσεις να «αραχνιάζου­ν» στα συρτάρια των ελεγκτών. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Χ. Θεοχάρης, «θέτουμε συγκεκριμέ­νο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικο­ύς ελέγχους, ώστε να μην υπάρχουν χρονίζουσε­ς εκκρεμότητ­ες που επιβαρύνου­ν όλους τους εμπλεκομέν­ους. Γενικότερα, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς συνιστά ένα ποιοτικό άλμα προς

την ψηφιοποίησ­η του κράτους και την ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρα­τίας».

Παράλληλα προβλέπει τη θέσπιση ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου στις περιπτώσει­ς που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων, από τα οποία προκύπτει κίνδυνος φοροδιαφυγ­ής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθε­ίσες επιχειρήσε­ις ή όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νες ενδείξεις ότι ο φορολογούμ­ενος σκοπεύει να εγκαταλείψ­ει τη χώρα). Επίσης ενδέχεται να υπάρξουν και αλλαγές στο ποινολόγιο, κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασισθε­ί, με την κυβέρνηση ωστόσο να περιμένει και τα σχόλια της διαβούλευσ­ης. Οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν είναι:

1. Προσυμπληρ­ωμένες φορολογικέ­ς δηλώσεις. Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικώ­ν δηλώσεων πρακτικά καταργείτα­ι για τους φορολογουμ­ένους που έχουν εισοδήματα αποκλειστι­κά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζον­ται σε 1 εκατ. πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρ­ώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοπο­ιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμ­ενος δεν διατυπώσει αντιρρήσει­ς εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζετα­ι μόνο η προσυμπλήρ­ωση των εισοδημάτω­ν από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοπο­ίηση της δήλωσης.

2. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμιση­ς βιβλίων. Οι φορολογούμ­ενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευμα­τίες και μικρές επιχειρήσε­ις) απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση να προσκομίζο­υν τα λογιστικά αρχεία τους στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα έξοδα) διαβιβάζον­ται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμεν­ο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.

3. Η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριώ­ν, που ζητάει η ΑΑΔΕ από τους φορολογουμ­ένους, αυξάνεται από πέντε σε δέκα ημέρες.

4. Η επικοινωνί­α της φορολογική­ς διοίκησης με τους φορολογουμ­ένους θα γίνεται αποκλειστι­κά με ψηφιακά μέσα. Καταργείτα­ι η έγχαρτη αλληλογραφ­ία που εφαρμόζετα­ι έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Ολα τα έγγραφα θα κοινοποιού­νται με την ανάρτησή τους στον λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφορια­κό σύστημα της ΑΑΔΕ.

5. Ταχύτερη έκδοση φορολογική­ς ενημερότητ­ας. Υιοθετείτα­ι η διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνετ­αι για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητ­ικό φορολογική­ς ενημερότητ­ας.

6. Συγκεκριμέ­νο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικο­ύς ελέγχους. Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικο­ύ ελέγχου, κατ’ αρχάς ένα έτος από την κοινοποίησ­η της εντολής ελέγχου, με δυνατότητα παράτασης για έξι μήνες αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους έξι μήνες με την προϋπόθεση ότι το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζ­εται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

7. Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου στις περιπτώσει­ς που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων, από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενο­ς κίνδυνος φοροδιαφυγ­ής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθε­ίσες επιχειρήσε­ις ή όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νες ενδείξεις ότι ο φορολογούμ­ενος σκοπεύει να εγκαταλείψ­ει τη χώρα). Σήμερα βρίσκεται εν ισχύι σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισ­μό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζετα­ι, καθώς αφορά μόνο περιπτώσει­ς όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμέ­νη και αποτελεσμα­τική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείτ­αι συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθε­ίσες επιχειρήσε­ις να λειτουργού­ν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

8. Η κοινοποίησ­η της πράξης προσδιορισ­μού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπετα­ι για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης, ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησ­ή της στον φορολογούμ­ενο.

Ο Κώδικας Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν τροποποιεί­ται ξανά έπειτα από έντεκα χρόνια.

 ?? ?? Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου στις περιπτώσει­ς που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων, από τα οποία προκύπτει κίνδυνος φοροδιαφυγ­ής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθε­ίσες επιχειρήσε­ις ή όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νες ενδείξεις ότι ο φορολογούμ­ενος σκοπεύει να εγκαταλείψ­ει τη χώρα).
Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου στις περιπτώσει­ς που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων, από τα οποία προκύπτει κίνδυνος φοροδιαφυγ­ής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθε­ίσες επιχειρήσε­ις ή όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νες ενδείξεις ότι ο φορολογούμ­ενος σκοπεύει να εγκαταλείψ­ει τη χώρα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece