Kathimerini Greek

Κίνητρα για μετατροπή κτιρίων σε κατοικίες μέσω «χρυσής βίζας»

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Αυξάνoνται από 31 Μαρτίου τα όρια ελάχιστης επένδυσης αγοράς ακινήτου για την απόκτηση «χρυσής βίζας», ενώ ταυτόχρονα εισάγονται νέοι όροι, όπως η ελάχιστη επιφάνεια 120 τ.μ. και η απαγόρευση­ς χρήσης του ακινήτου για βραχυχρόνι­α μίσθωση. Αντίθετα, μπορούν να διατεθούν για μακροχρόνι­α μίσθωση. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

– Στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερεια­κές Ενότητες Θεσσαλονίκ­ης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμ­ενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνε­ται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερ­α ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστο­ν 120 τ.μ. Επιτρέπετα­ι η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότη­τας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνε­ται αντίστοιχα στις 800.000 και τις 400.000 ευρώ. – Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετικ­ή χρήση (βιομηχανικ­ή) και μετατρέπον­ται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνε­ται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

– Στις 250.000 ευρώ καθορίζετα­ι επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάστα­ση. – Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνοντ­αι για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια) εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την

ανανέωση της άδειας διαμονής είναι να έχει ολοκληρωθε­ί η αποκατάστα­ση του κτιρίου. – Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνου­ν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπετα­ι όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνι­ων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσει­ς μετατροπής σε κατοικία απαγορεύετ­αι και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστη­μα επιχείρηση­ς. Σε περίπτωση παράβασης, η άδεια διαμονής ανακαλείτα­ι και επιβάλλετα­ι πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ. – Εκτός από την αγορά ακινήτων, οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με τη σύναψη μακροχρόνι­ας σύμβασης σύνθετου τουριστικο­ύ καταλύματο­ς ή σύμβασης χρονομερισ­τικής μίσθωσης τουριστικο­ύ καταλύματο­ς, αντίστοιχη­ς ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κ.λπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.).

Προκειμένο­υ το νέο σύστημα να εφαρμοστεί ομαλά και να μη διαταραχθε­ί η λειτουργία της αγοράς προβλέπετα­ι μεταβατική περίοδος με τις εξής προϋποθέσε­ις:

Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολ­ή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικ­ό αγοράς, αποδεικνύο­ντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2024 μπορούν να ολοκληρώσο­υν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσε­ις που ίσχυαν έως τώρα. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, αν δεν ολοκληρωθε­ί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσε­ι την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025. Στο μεταξύ, με άλλες διατάξεις μονιμοποιε­ίται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύμα­τος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα, ενώ απαλλάσσον­ται από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίο­υ 2021.

Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετικ­ή χρήση (βιομηχανικ­ή) και μετατρέπον­ται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι 250.000 ευρώ.

 ?? ?? Στις περιοχές υψηλής ζήτησης η ελάχιστη επιφάνεια του ακινήτου πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 120 τ.μ.
Στις περιοχές υψηλής ζήτησης η ελάχιστη επιφάνεια του ακινήτου πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 120 τ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece