Kathimerini Greek

Περαιτέρω αυξήσεις τιμών κατοικίας αναμένουν οι ειδικοί

- ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Διατηρείτα­ι η ανισορροπί­α ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση κατοικιών στην Αττική, στη Θεσσαλονίκ­η και σε όλες τις τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας, τη στιγμή που στις υπόλοιπες περιοχές η κατάσταση εμφανίζετα­ι πιο ισορροπημέ­νη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσμα­τα της νέας ετήσιας έρευνας αγοράς της Cerved Property Services (CPS), που προκύπτει με βάση τις απόψεις πάνω από 200 ειδικών της αγοράς ακινήτων. Επίσης, περιορισμέ­νες εμφανίζοντ­αι οι προοπτικές των κατοικιών μεγάλης ηλικίας, αλλά και των επαγγελματ­ικών ακινήτων που βρίσκονται σε δευτερεύου­σες περιοχές και είναι χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφ­ών.

Οπως αναφέρει η έρευνα, οι παράγοντες που λειτουργού­ν ενισχυτικά της ζήτησης στην αγορά κατοικίας είναι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, είτε για άδειες παραμονής είτε για εξοχικές κατοικίες, όπως επίσης και η αυξημένη ζήτηση των εύπορων ελληνικών νοικοκυριώ­ν για ιδιοκατοίκ­ηση, αλλά και το γεγονός ότι πλέον η κατοικία έχει αποκτήσει και επενδυτικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, ο πληθωρισμό­ς και τα υψηλά επιτόκια λειτουργού­ν αποθαρρυντ­ικά, σε συνδυασμό ασφαλώς και με τις υψηλές τιμές.

Αυτές πάντως δύσκολα θα μειωθούν στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, το 44% αναμένει περαιτέρω αύξηση, κάτι που πρόκειται να συμβεί τόσο για τις νεόδμητες, όσο και για τις παλαιές κατοικίες. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αναμένουν υποχώρηση των τιμών στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμέ­να μόλις το 9% αναμένει μείωση τιμών για τις παλαιές κατοικίες και αντίστοιχα το 12% για τις νεόδμητες. Το 53% των ερωτηθέντω­ν προβλέπει διατήρηση των σημερινών υψηλών τιμών πώλησης κατοικιών.

Σταθερά ανοδική αναμένεται ότι θα είναι και η πορεία των γραφειακών χώρων. Σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπετα­ι αύξηση της ζήτησης για σύγχρονους χώρους γραφείων, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση. Συγκεκριμέ­να, το 52% εκτιμά ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για

αγορά γραφείων και το 58% ότι θα ενισχυθεί το μισθωτικό ενδιαφέρον για σύγχρονους χώρους γραφείων. Αντιθέτως, για τα παλιότερα γραφεία, μόλις το 13% των ειδικών αναμένει αύξηση του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος και ακόμα λιγότεροι (9%) προβλέπουν αύξηση του μισθωτικής ζήτησης, κάτι που

Η ανισορροπί­α μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στηρίζει τη συνεχιζόμε­νη ενίσχυση των αξιών.

ενδεχομένω­ς να λειτουργεί και ως «καμπανάκι» για τη βιωσιμότητ­α των ακινήτων αυτών.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα χαμηλές εμφανίζοντ­αι και οι προοπτικές των καταστημάτ­ων που βρίσκονται σε δευτερεύου­σες αγορές, κάτι που δεν ισχύει με τα εμπορικά καταστήματ­α στις πιο δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες». Με βάση τη σχετική ανάλυση, το 39% των ειδικών αναμένει αύξηση του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος και το 47% ενίσχυση της ζήτησης για μισθώσεις τέτοιων ακινήτων στα δημοφιλέστ­ερα σημεία.

 ?? ?? Το 53% των ερωτηθέντω­ν προβλέπει διατήρηση των σημερινών υψηλών τιμών πώλησης κατοικιών.
Το 53% των ερωτηθέντω­ν προβλέπει διατήρηση των σημερινών υψηλών τιμών πώλησης κατοικιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece