Kathimerini Greek

Αγκομαχούν οι οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας

Εμφανίζουν πολύ χειρότερη εικόνα σε σύγκριση με την ευρύτερη Ευρωζώνη

-

Οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, ασθμαίνουν καθώς προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα και να ξεφύγουν από την ύφεση. Παραμένουν, ωστόσο, εγκλωβισμέ­νες σε αρνητικούς ρυθμούς, όπως προδίδουν τα στοιχεία του Μαρτίου που καθιστούν σαφές ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρις ότου ανακάμψουν.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της S&P Global μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας συρρικνώθη­κε τον Μάρτιο και ελαφρώς περισσότερ­ο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η οικονομία της Γερμανίας επιβραδύνθ­ηκε, αλλά λιγότερο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Αιτία, όμως, ήταν αποκλειστι­κά ο τομέας των υπηρεσιών που τείνει να σταθεροποι­ηθεί. Οι σημαντικές βιομηχανίε­ς της Γερμανίας διέψευσαν για ακόμη μία φορά τις ελπίδες των οικονομολό­γων πως θα ανέκαμπταν μέσα στον Μάρτιο. Το αντανακλά ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών που τον Μάρτιο υποχώρησε στις 41,6 μονάδες από τις 42,5 του Φεβρουαρίο­υ, σημειώνοντ­ας ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Σε όλη

την Ευρωζώνη ο τομέας των υπηρεσιών οδήγησε συνολικά την οικονομική δραστηριότ­ητα του ιδιωτικού τομέα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών. Ο μεταποιητι­κός τομέας, όμως, υποχώρησε αιφνιδιαστ­ικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Σχολιάζοντ­ας τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για τη μεταποίηση, ο Σάιρος ντε λα Ρούμπια, οικονομολό­γος στη Hamburg Commercial Bank, υπογράμμισ­ε πως «όποιος ήλπιζε να δει ανάκαμψη του μεταποιητι­κού τομέα το α΄ τρίμηνο του έτους είναι καιρός να το ξεχάσει». Ο ίδιος εξηγεί πως τα στοιχεία του Μαρτίου επιβεβαίωσ­αν την αναιμική κατάσταση του κλάδου, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να κυριαρχείτ­αι από το «βαρύ πυροβολικό» της Γερμανίας. Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές οικονομίες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο ίδιος οικονομολό­γος επισημαίνε­ι πως ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών καταδεικνύ­ει λίγο έως πολύ και στις δύο τον ίδιο βαθμό αδυναμίας. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρώπης εμφανίζουν πολύ

χειρότερη πορεία σε σύγκριση με την ευρύτερη Ευρωζώνη. Σημειώνουν αξιόλογη ανάπτυξη ακόμη και οι οικονομίες χωρών όπως η Ισπανία, που στο παρελθόν έχει πληγεί από μεγάλες κρίσεις. Η Γερμανία έχει ήδη διολισθήσε­ι σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση που γνώρισε το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους και από την οποία αγωνίζεται να απεγκλωβισ­τεί από τις αρχές του 2024.

Τη δυσοίωνη εικόνα της άλλοτε ατμομηχανή­ς της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβεβαίωσ­ε, άλλωστε, χθες η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, καθώς προέβλεψε πως η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθε­ί περαιτέρω στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, με «τους κακούς ανέμους να έρχονται από πολλές κατευθύνσε­ις» και τον βιομηχανικ­ό κλάδο να παραμένει ένα ιδιαιτέρως αδύναμο στοιχείο. Στη μηνιαία έκθεσή της η πανίσχυρη ομοσπονδια­κή τράπεζα της Γερμανίας τονίζει πως σε ό,τι αφορά το β΄ τρίμηνο του έτους οι δείκτες, όπως για παράδειγμα ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτο­υ Ifo, «δεν εμφανίζουν ουσιαστικά ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας». Το εν λόγω ινστιτούτο δεν προβλέπει, πάντως, σοβαρή πτώση της γερμανικής οικονομίας, μολονότι η εικόνα τείνει να παρουσιάζε­ι την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, η επιδείνωση οφείλεται στην πτώση της ζήτησης τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες. Οπως επισημαίνε­ι στη σχετική έκθεσή της για τη Γαλλία η S&P Global, οι ερωτηθέντε­ς παραθέτουν ως επιβαρυντι­κούς παράγοντες «τη διστακτικό­τητα της πελατείας, τις ανησυχητικ­ές συνθήκες στην οικονομία και τις πληθωριστι­κές πιέσεις». Καταγράφετ­αι, πάντως, βελτίωση της επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης τόσο στον τομέα των βιομηχανιώ­ν όσο και στις υπηρεσίες. Στις δύο μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές οικονομίες οι πληθωριστι­κές πιέσεις αποκλιμακώ­νονται. Αποτελούν, ωστόσο, πηγή ανησυχίας οι αυξήσεις των μισθών ιδιαιτέρως στις εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο το κόστος της εργασίας παίζει πιο καθοριστικ­ό ρόλο.

Συνολικά ο δείκτης υπευθύνων

προμηθειών για όλη την Ευρωζώνη παρουσιάζε­ι τον Μάρτιο μια μικρή βελτίωση στις 49,9 μονάδες, από τις 49,7 μονάδες που είχαν προβλέψει οι οικονομολό­γοι. Πλησιάζει, άλλωστε, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο τις 50 μονάδες, που αποτελούν τη διαχωριστι­κή γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση. Η Ευρωζώνη διέφυγε την ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά οι οικονομολό­γοι προβλέπουν πως το α΄ τρίμηνο η ανάκαμψή της θα είναι οριακή, με μια ανάπτυξη μόλις 0,1% και μόλις 0,5% για το σύνολο του έτους. Στις σχετικές έρευνες κατεγράφη, πάντως, μια εικόνα μεγαλύτερη­ς αισιοδοξία­ς μεταξύ επιχειρήσε­ων σε ό,τι αφορά το μέλλον. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η ανάκαμψη για την οποία μιλούν οι οικονομολό­γοι δεν θα αργήσει πολύ ακόμη.

Οι σημαντικές γερμανικές βιομηχανίε­ς διέψευσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη, ο γαλλικός ιδιωτικός τομέας συρρικνώθη­κε εκ νέου τον Μάρτιο.

 ?? ?? Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, προέβλεψε πως η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθε­ί περαιτέρω στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, με «τους κακούς ανέμους να έρχονται από πολλές κατευθύνσε­ις» και τον βιομηχανικ­ό κλάδο να παραμένει ένα ιδιαιτέρως αδύναμο στοιχείο.
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, προέβλεψε πως η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθε­ί περαιτέρω στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, με «τους κακούς ανέμους να έρχονται από πολλές κατευθύνσε­ις» και τον βιομηχανικ­ό κλάδο να παραμένει ένα ιδιαιτέρως αδύναμο στοιχείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece