Kathimerini Greek

Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων κατά 5% στην Τουρκία

-

Σε μια αιφνιδιαστ­ική κίνηση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια στήριξης της λίρας εν μέσω αυξημένων πληθωριστι­κών πιέσεων. Η Επιτροπή Νομισματικ­ής Πολιτικής, με νέο επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν, αύξησε το επιτόκιο ρέπος μίας εβδομάδας στο 50% από 45%. Μόνο η Deutsche Bank και η Goldman Sachs ανέμεναν αυτή την κίνηση, ενώ όλοι οι άλλοι οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν σε έρευνα του Bloomberg δεν προέβλεπαν καμία αλλαγή. Η ταχύτερη υποτίμηση της λίρας και η επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να αλλάξει τακτική, μόλις δύο μήνες αφότου οι αξιωματούχ­οι της είχαν αποφασίσει ότι ο κύκλος σύσφιγξης έχει ολοκληρωθε­ί.

«Τον Φεβρουάριο οι υποκείμενε­ς τάσεις του πληθωρισμο­ύ σημείωσαν αύξηση με ώθηση από τις υπηρεσίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Νομισματικ­ής

Πολιτικής. «Ο επίμονος πληθωρισμό­ς των υπηρεσιών, οι προοπτικές, οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων δείχνουν ότι οι πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν», αναφέρεται στη δήλωση. «Η επιτροπή παρακολουθ­εί στενά την ευθυγράμμι­ση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη συμπεριφορ­ά των τιμών με τις προβλέψεις και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των μισθών στον πληθωρισμό». Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθη­κε στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 67% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, εγείροντας ανησυχίες καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε σημάνει πριν από ένα μήνα τη λήξη του κύκλου νομισματικ­ής σύσφιγξης μετά από οκτώ επιτοκιακέ­ς αυξήσεις που εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα του 8,5%. Παράλληλα, η τουρκική λίρα είχε τη χειρότερη απόδοση αυτόν τον μήνα μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενω­ν αγορών που παρακολουθ­εί το Bloomberg, με απώλειες περίπου 3,7% έναντι του δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece