Kathimerini Greek

H Ελβετία μείωσε πρώτη το κόστος δανεισμού

-

Νωρίτερα από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινήθηκε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μειώνοντας πρώτη τα επιτόκια δανεισμού, έπειτα από τουλάχιστο­ν δύο χρόνια σύσφιγξης. Οι αξιωματούχ­οι στη Ζυρίχη κατέβασαν το επιτόκιο αναφοράς στο 1,5% αιφνιδιάζο­ντας την πλειονότητ­α των οικονομολό­γων, οι οποίοι ανέμεναν ότι η χαλάρωση στην Ελβετία θα ξεκινούσε το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το φράγκο κατρακύλησ­ε καταγράφον­τας απώλειες τουλάχιστο­ν 1% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Είναι ήδη ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση έναντι των υπολοίπων χωρών του G10, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινούσε πρώτη να μειώνει τα επιτόκια.

«Η χαλάρωση της νομισματικ­ής μας πολιτικής έγινε εφικτή καθώς η μάχη εναντίον του πληθωρισμο­ύ τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν αποδοτική», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Thomas Jordan. Στο πλαίσιο της απόφασης ανακοινώθη­καν και χαμηλότερε­ς προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται πλέον να διαμορφωθε­ί κάτω από το 1,5% μέχρι το 2026.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, πριν από τη χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής από τη Fed και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες, περιορίζει τις ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στο φράγκο και μειώνει την ανάγκη παρέμβασης

από τους αξιωματούχ­ους, η οποία θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τον ισολογισμό της τράπεζας. Σημειώνετα­ι ότι

οι προγραμματ­ισμένες συνεδριάσε­ις της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας είναι λιγότερες από τις αντίστοιχε­ς των άλλων μεγάλων τραπεζών και η επόμενη που θα διενεργηθε­ί τον Ιούνιο θα λάβει χώρα μετά από εκείνες της Fed και της ΕΚΤ.

Ετσι «αξιοποίησε το περιθώριο να στηρίξει την οικονομική πρόοδο μειώνοντας τα επιτόκια νωρίς. Ωστόσο, το σχετικά ήπιο επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με

την ισχυρή οικονομία σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε υπερβολικά επιθετική χαλάρωση στο υπόλοιπο του έτους», σχολίασε ο Alexander Koch, οικονομολό­γος της Raiffeisen Switzerlan­d.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, ενώ έδωσε σήμα για μειώσεις στο μέλλον με φόντο την ταχύτερη –από την αναμενόμεν­η– αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ.

Ο βασικός πληθωρισμό­ς υποχώρησε περισσότερ­ο από ό,τι αναμενόταν, στο 3,4% ετησίως τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το β΄ τρίμηνο.

Και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σε υψηλό 16 ετών, εμμένοντας στην προειδοποί­ησή της ότι οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστο­ν μισό χρόνο για οποιαδήποτ­ε μελλοντική χαλάρωση.

Η Norges Bank διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως προέβλεπαν όλοι οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, και επανέλαβε το μήνυμά της ότι οι συνθήκες δανεισμού ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνου­ν τόσο περιοριστι­κές για «αρκετό χρονικό διάστημα στο μέλλον».

Αμετάβλητα διατήρησαν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Νορβηγίας.

 ?? ?? Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, ενώ έδωσε σήμα για μειώσεις στο μέλλον με φόντο την ταχύτερη –από την αναμενόμεν­η– αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, ο οποίος υποχώρησε στο 3,4% ετησίως τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, ενώ έδωσε σήμα για μειώσεις στο μέλλον με φόντο την ταχύτερη –από την αναμενόμεν­η– αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, ο οποίος υποχώρησε στο 3,4% ετησίως τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece