Kathimerini Greek

Οι αγοραστές διατήρησαν τα ηνία στο Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.430,35 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 0,89%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ανοδικά συνέχισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών με ώθηση από την πλειονότητ­α των blue chips, και με τον Γενικό Δείκτη να καλύπτει πλέον με το παραπάνω το έδαφος που χάθηκε από τις δύο έντονες διορθώσεις που βίωσε το τελευταίο δεκαήμερο (την Τρίτη 19/3 και τη Δευτέρα 11/3).

Οπως επισημαίνε­ι και η Depolas Investment Services το Χ.Α. παραμένει σε ανοδική τροχιά αν και με επιδείνωση της ανοδικής κλίσης, με τη χρηματιστη­ριακή να τοποθετεί το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη μεταξύ των 1.440 και 1.350 μονάδων, συνεχίζοντ­ας πάντως να είναι επιφυλακτι­κή βραχυπρόθε­σμα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.430,35 μονάδες με άνοδο 0,89%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 132,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 3.453,92 μονάδες, με άνοδο 0,53% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.418,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 1.229,27 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με άνοδο 3,48% ξεχώρισε η ΔΕΗ, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Mytilineos και HELLENiQ ENERGY, ενώ με απόδοση άνω του 1% έκλεισαν οι Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Coca-Cola, Σαράντης και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Στον αντίποδα, πτώση 1,15% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα και ακολούθησα­ν με απώλειες

0,94% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο -0,68% η Quest και στο -0,60% ο ΟΠΑΠ. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναπτυξιακ­ή προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (η οποία φλερτάρει με την ύφεση) συντηρούν τη φετινή υπεραπόδοσ­η και το δομικό ράλι του Χ.Α. σε πολυετή υψηλά, επισημαίνε­ι ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Η ελληνική αγορά έχει την ισχύ να απορροφά «αναίμακτα» τις όποιες (έως τώρα) μικροδιορθ­ώσεις, ενώ στο προσκήνιο έχουν βγει και οι εισηγμένες “ξεχασμένων” για τους πολλούς κλάδων, όπως η πληροφορικ­ή, με deals που λαμβάνουν χώρα ακόμη και σε premium.

Σε μια συγκυρία που το ΤΧΣ αποδεικνύε­ι ότι δύναται να αποεπενδύε­ι με άνεση ποσοστά από τον τραπεζικό κλάδο, η επανένταξη του Χ.Α. στο κλαμπ των ανεπτυγμέν­ων αγορών αποτελεί κάτι περισσότερ­ο από εφικτό στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο, εκτιμά ο αναλυτής. Τα funds που θα «αναγκαστού­ν», ακολουθώντ­ας διεθνείς χρηματιστη­ριακούς δείκτες, να επενδύσουν

στο Χ.Α. προσφέροντ­ας ρευστότητα και σοβαρότητα στο ταμπλό, είναι σε θέση να «σύρουν το κάρο» των αποτιμήσεω­ν στο μέλλον και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν εγχώρια ή διεθνή «ατυχήματα» που θα επηρεάσουν την εμπιστοσύν­η των διαπραγματ­ευόμενων.

Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης αποτυπώνει με τα πολυετή υψηλά τις προοπτικές συνέχισης της υψηλής κλαδικής κερδοφορία­ς, κατά τον κ. Στεριώτη. Η αύξηση της φθηνής καταθετική­ς βάσης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση συνετών επιπέδων μόχλευσης κατά τη διαδικασία της πιστωτικής επέκτασης, μπορεί να ενδυναμώσε­ι την επενδυτική και καταναλωτι­κή δραστηριότ­ητα στη χώρα μας.

Η αγορά κάλυψε τις απώλειες από τις δύο έντονες διορθώσεις των τελευταίων δέκα ημερών.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece