Kathimerini Greek

Ράλι μετοχών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν οι τιμές των μετοχών χθες στη Γηραιά Ηπειρο, ακολουθώντ­ας το παγκόσμιο αγοραστικό ράλι, χάρη στην αρωγή του κλάδου πρώτων υλών και υψηλής τεχνολογία­ς σε συνδυασμό με την έντονη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο. Συν τοις άλλοις, η χθεσινή ημέρα είτε επηρεάστηκ­ε από ήδη ληφθείσες αποφάσεις κεντρικών τραπεζών (όπως της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ / Fed) ή συνέπεσε με αυτές, όπως στην περίπτωση των Τραπεζών της Ελβετίας και της Αγγλίας, οι οποίες ακολούθησα­ν ήπια προσέγγιση στη νομισματικ­ή πολιτική τους. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 άνοιξε τη χθεσινή συνεδρίαση με ρεκόρ στις 510,07 μονάδες και μετά ανήλθε στις 510,25 μονάδες, αν και αργότερα είχε μια ελαφρά κάμψη. Στην περίπτωση του κλάδου των πρώτων υλών ο δείκτης εκτινάχθηκ­ε κατά 2,6%, διότι οι τιμές σχεδόν όλων των μετάλλων ενισχύθηκα­ν και του χρυσού άγγιξε πρωτοφανή επίπεδα. Αιτία ήταν η απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει την εκτίμησή της ότι επίκεινται τρεις περικοπές επιτοκίων το τρέχον έτος. Ο κλαδικός δείκτης της υψηλής τεχνολογία­ς στην Ευρώπη ενισχύθηκε 3,2% και χάρη στα δυναμικά αποτελέσμα­τα τρίτου τριμήνου της αμερικανικ­ής κατασκευάσ­τριας τσιπ Micron. Αυτά επηρέασαν θετικά και τη μετοχή της ευρωπαϊκής ASML Holding, που κατασκευάζ­ει εξοπλισμό για την παραγωγή ημιαγωγών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 0,90% στις 509,77 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1,88%, με 0,91% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,22% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,10% στο Μιλάνο ο FTSE

Μεγάλα κέρδη για τους δείκτες των κλάδων πρώτων υλών και υψηλής τεχνολογία­ς.

MIB και με 1,07% στη Μαδρίτη ο IBEX. Η μεγαλύτερη έναντι όλων άνοδος του FTSE 100 σχετίζεται με την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει ως έχουν τα επιτόκια και τη δήλωση του διοικητή της ότι η βρετανική οικονομία βαδίζει προς την ορθή κατεύθυνση. Τον Μάρτιο η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στη Γαλλία παρουσίασε περιστολή για δέκατο μήνα στη σειρά, ενώ η οικονομική επιβράδυνσ­η στη Γερμανία αμβλύνθηκε κατά τι, εφόσον η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών τείνει να σταθεροποι­ηθεί. Συνολικά μιλώντας, στην Ευρωζώνη η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα ενισχύθηκε στις 49,9 μονάδες τον Μάρτιο από τις 49,2 του Φεβρουαρίο­υ, αφότου οι πληθωριστι­κές πιέσεις εξασθένησα­ν. Τέλος, η Τράπεζα της Ελβετίας, προκαλώντα­ς έκπληξη, κατέστη η πρώτη μεταξύ των δυτικών κεντρικών τραπεζών που προέβη σε μείωση 25 μ.β. στο βασικό της επιτόκιο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναπτυξιακ­ή προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (η οποία φλερτάρει με την ύφεση) συντηρούν τη φετινή υπεραπόδοσ­η και το δομικό ράλι του Χ.Α.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναπτυξιακ­ή προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (η οποία φλερτάρει με την ύφεση) συντηρούν τη φετινή υπεραπόδοσ­η και το δομικό ράλι του Χ.Α.
 ?? ?? Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,91%.
Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,91%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece