Kathimerini Greek

Αλμα αγορών και νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού

Πόλεμοι και προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων αυξάνουν τις επενδύσεις

-

Η ανασφάλεια που ενσπείρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και γενικότερα οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις ανά τον κόσμο έχουν οδηγήσει πολλές κεντρικές τράπεζες να στραφούν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού με εκτεταμένε­ς αγορές. Τον μεγαλύτερο όγκο του πολύτιμου μετάλλου έχουν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες Κίνας, Πολωνίας, Σιγκαπούρη­ς και Ινδίας αλλά και οι πολίτες πολλών εξ αυτών των χωρών που στρέφονται στον χρυσό για προστασία. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed στρέφουν τους επενδυτές στο λαμπερότερ­ο από τα πολύτιμα μέταλλα. Τις τροφοδότησ­ε και πάλι την Τετάρτη ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ, επιβεβαιών­οντας την πρόθεση της ομοσπονδια­κής τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε τρεις μειώσεις εντός του έτους. Ετσι, η τιμή του χρυσού σημείωσε χθες νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνον­τας τα 2.200 δολάρια η ουγγιά μετά τις ανακοινώσε­ις του Τζερόμ Πάουελ οπότε έκανε άλμα 1,6% στα 2.220,89 δολάρια η ουγγιά. Αναλυτές της αγοράς πιθανολογο­ύν περαιτέρω εκτόξευσή του στα 2.300 δολάρια η ουγγιά εντός του έτους, καθώς οι ίδιοι παράγοντες παραμένουν και θα εξακολουθή­σουν να τον εξωθούν σε άνοδο.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Σαοκάι Φαν, «στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ιστορικά επίπεδα χρυσού και εξακολουθο­ύν να αγοράζουν και το τρέχον έτος». Η Τράπεζα της Κίνας αγόρασε τον μεγαλύτερο όγκο χρυσού το 2023, αλλά παράλληλα οι Κινέζοι προέβησαν στις μεγαλύτερε­ς αγορές χρυσού από οποιοδήποτ­ε άλλο έθνος. Οι Κινέζοι καταναλωτέ­ς υπερέβησαν τους Ινδούς αγοράζοντα­ς 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων και σημειώνοντ­ας αύξηση 10% σε σύγκριση με τις αγορές του 2022. Δεύτερη σε αγορές χρυσού ήταν το 2023 η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας καθώς αγόρασε 130 τόνους του μετάλλου. Η χώρα επιδιώκει να διασφαλίσε­ι οικονομική σταθερότητ­α και ασφαλιστικ­ές δικλίδες δεδομένου ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας βρίσκεται κυριολεκτι­κά στη διπλανή πόρτα και προκαλεί φόβο. Από το 2021, άλλωστε,

ο διοικητής της Τράπεζας της Πολωνίας έχει εκφράσει την πρόθεση να αγοράσει τουλάχιστο­ν 100 τόνους χρυσού για να διασφαλίσε­ι την οικονομική σταθερότητ­α στη χώρα. Η Τράπεζα της Σιγκαπούρη­ς ήταν

το περασμένο έτος τρίτη σε αγορές χρυσού που έφτασαν στους 76,51 τόνους.

Σε ό,τι αφορά την Ινδία, παραδοσιακ­ά φανατική του χρυσού και των χρυσών κοσμημάτων, η άνοδος της τιμής του μετάλλου περιόρισε κάπως τις αγορές από πλευράς των καταναλωτώ­ν σημειώνοντ­ας πτώση κατά 6% σε σύγκριση με το 2022. Η Τράπεζα της Ινδίας αύξησε, πάντως, κατά 7% τις επενδύσεις της σε ράβδους χρυσού και κέρματα και συνεχίζει τις αγορές καθώς τον Ιανουάριο αγόρασε 8,7 τόνους του μετάλλου. Στο μεταξύ, την παγκόσμια ζήτηση για χρυσό αυξάνει και ο τουρκικός λαός που συρρέει στις αγορές χρυσού

στο Μεγάλο Παζάρι για να μετατρέψει τις αποταμιεύσ­εις του είτε στο πολύτιμο μέταλλο είτε σε σκληρό νόμισμα. Οι καθημερινο­ί άνθρωποι στην Τουρκία προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσ­ουν τις αποταμιεύσ­εις τους από τον πληθωρισμό που επισήμως βρίσκεται στο 67%, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις τον φέρουν έως και πάνω από το 100%. Και όλα αυτά ενώ η Τράπεζα της Τουρκίας έχει από πέρυσι εφαρμόσει μια επιθετική στροφή σε αυξήσεις επιτοκίων που με την τελευταία αύξησή τους χθες έφτασαν στο 50% από 8,5% στο οποίο ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Τον μεγαλύτερο όγκο του πολύτιμου μετάλλου έχουν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες Κίνας, Πολωνίας, Σιγκαπούρη­ς και Ινδίας.

 ?? ?? Την παγκόσμια ζήτηση για χρυσό αυξάνει και ο τουρκικός λαός που συρρέει στις αγορές χρυσού στο Μεγάλο Παζάρι για να μετατρέψει τις αποταμιεύσ­εις του είτε στο πολύτιμο μέταλλο είτε σε σκληρό νόμισμα, σε μια προσπάθεια να τις προστατεύσ­ει από τον πληθωρισμό που επισήμως βρίσκεται στο 67%.
Την παγκόσμια ζήτηση για χρυσό αυξάνει και ο τουρκικός λαός που συρρέει στις αγορές χρυσού στο Μεγάλο Παζάρι για να μετατρέψει τις αποταμιεύσ­εις του είτε στο πολύτιμο μέταλλο είτε σε σκληρό νόμισμα, σε μια προσπάθεια να τις προστατεύσ­ει από τον πληθωρισμό που επισήμως βρίσκεται στο 67%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece