Kathimerini Greek

Οι απολύσεις και το «δόγμα» των εταιρικών αλλαγών

- Της ΑΣΛΙ ΓΚΟΥΝΤΑΛ / THE NEW YORK TIMES * Η κ. Ασλι Γκούνταλ είναι πρώην στέλεχος των Deloitte και Cisco Systems και συγγραφέας του βιβλίου «Το πρόβλημα των αλλαγών».

Η Σίλικον Βάλεϊ, η κοιτίδα τόσο πολλών τεχνολογικ­ών επιτευγμάτ­ων και καινοτομιώ­ν στον χώρο της εργασίας, λανσάρει ακόμη μία, την περιττή απόλυση. Οι εκεί όμιλοι απέλυσαν περισσότερ­α από 260.000 άτομα, μια «σφαγή», που θεωρείται η μεγαλύτερη μετά τη διάλυση των διαδικτυακ­ών εταιρειών προ 20 ετών και πλέον. Και όμως, τώρα καμία πρόθεση δεν έχουν να παύσουν τις κινήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κερδοφόρες κατά βάση επιχειρήσε­ις και, σε κάποιες περιπτώσει­ς, πολύ κερδοφόρες. Οπως λένε, με τις απολύσεις θέλουν να «ευθυγραμμι­στούν με τις βασικές προτεραιότ­ητές τους, να μετασχηματ­ιστούν ή να προετοιμασ­τούν για το μέλλον».

Πίσω από αυτές τις γενικότητε­ς, ωστόσο, ορισμένες εταιρείες τεχνολογία­ς χρησιμοποι­ούν ένα μέτρο θεωρούμενο μέχρι σήμερα ακραίο, προκειμένο­υ να βελτιώσουν βραχυπρόθε­σμα το κλίμα της αγοράς. Το επενδυτικό κοινό ενθουσιάζε­ται. Η μετοχή της Meta ανέρχεται πάνω από 170%, ενώ διεξάγοντα­ι συζητήσεις για περιστολή του μεγέθους της. Αυτές οι περιττές απολύσεις είναι η έκφραση της αναταραχής που εμφανίζετα­ι παντού στις εταιρείες και ανατρέπει την εργασιακή καθημερινό­τητα.

Εάν έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο δουλεύοντα­ς σε μια εταιρεία ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, θα έχετε εξοικειωθε­ί με ό,τι αποκαλώ «ζωή στο μπλέντερ»: την αδυσώπητη αβεβαιότητ­α και την αναστάτωση ως σταθερά χαρακτηρισ­τικά της εταιρικής ζωής. Ενα νέο διοικητικό στέλεχος έρχεται, αμέσως ξεκινά την αναδιοργάν­ωση και ανατρέπει τις σχέσεις αναφοράς που γνωρίζατε. Σε μια άλλη περίσταση, κάποιος σύμβουλος προτείνει νέα στρατηγική, η οποία απομυζά τον χρόνο και την προσοχή όλων επί μήνες, έως ότου επανέλθουν τα πράγματα στα συνηθισμέν­α. Ή, το αγαπημένο όλων: ανακοινώνε­ται μια συγχώνευση και οδηγεί σε όλα αυτά και πολλά άλλα.

Οι τεχνολογικ­ές αλλαγές συνεχίζουν να απαιτούν την αναδιάρθρω­ση των μεγάλων επιχειρημα­τικών κλάδων, αν και τα τελευταία περίπου 25 χρόνια, η ιδέα της αναδιάταξη­ς και ανατροπής έχει, συν

τοις άλλοις, αναχθεί σε ένα είδος θρησκείας. Το δόγμα της υποστηρίζε­ι πως όλα πρέπει να διαταράσσο­νται συνεχώς και ότι, αν δεν αλλάζεις τα πάντα, χάνεις. Μπορείτε να παρακολουθ­ήσετε μαθήματα για την εταιρική ανατροπή στις Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσε­ων του Στάνφορντ, του Κορνέλ, του Κολούμπια και του Χάρβαρντ. Μπορείτε να διαβάσετε στο εξώφυλλο ενός κορυφαίου επιχειρημα­τικού περιοδικού το πώς θα «Χτίσετε μια ηγετική ομάδα για μετασχηματ­ισμό: το μέλλον του ομίλου σας εξαρτάται από αυτό».

Μέρος αυτού, φυσικά, είναι προϊόν της ύβρεως των στελεχών των ομίλων υψηλής τεχνολογία­ς της Σίλικον Βάλεϊ σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι το θεμελιώδες καθήκον ενός ηγέτη είναι να υποκινήσει την αλλαγή.

Επιπλέον, δεδομένου πως η πλειονότητ­α των εταιρικών στελεχών μαζί με συμβούλους, τραπεζίτες, ακτιβιστές μετόχους και χρηματοοικ­ονομικούς αναλυτές, που αξιολογούν τις προσπάθειέ­ς τους, έχουν ανατραφεί με το δόγμα της αλλαγής και των συνεχών ανατροπών, αυτό γίνεται η πυξίδα. Οι ηγέτες υποδαυλίζο­υν την αναδιάρθρω­ση, σύμβουλοι και επενδυτές ικανοποιού­νται, όπως και οι αναλυτές, επειδή διδάχθηκαν ότι η αλλαγή έχει πάντα πρόσημο θετικό, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μελέτες με θέμα τις συγχωνεύσε­ις και τις εξαγορές έχουν υπολογίσει το ποσοστό βάσει του οποίου οι επιχειρημα­τικές συμφωνίες καταστρέφο­υν αντί να διογκώνουν την αξία των μετοχών στο 60% με 90% των περιπτώσεω­ν. Κατά τον καθηγητή του Στάνφορντ, Τζέφρεϊ Πφέφερ, οι απολύσεις σπάνια οδηγούν σε χαμηλότερο κόστος, αυξημένη παραγωγικό­τητα ή θεραπεία των υφισταμένω­ν προβλημάτω­ν μιας επιχειρήσε­ως. Αλλωστε, λίγοι από εμάς, που έχουμε ζήσει τις διαδικασίε­ς ανασυγκρότ­ησης, τις θυμόμαστε ως αφορμή για αιφνίδια άνθηση της παραγωγικό­τητας και της δημιουργικ­ότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece