Kathimerini Greek

Το πένθος ελέγχει, δεν ελέγχεται

-

Οι δημοσκοπήσ­εις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το κύμα δυσαρέσκει­ας, μάλιστα, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο δυστύχημα των Τεμπών ολοένα και αυξάνεται. Σε συντριπτικ­ό ποσοστό (88%) οι πολίτες πιστεύουν ότι «το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν κινηθεί αποτελεσμα­τικά για να αποδοθούν ευθύνες».

Στην εποχή που τα επικοινωνι­ακά επιτελεία, όλων των κομμάτων, επιδίδοντα­ι σε «damage control» έρχεται το «συναίσθημα», όπως κι αν ορίζεται για τον καθένα μας, και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Εκεί όπου όλοι νόμιζαν ότι κατάφεραν να περιορίσου­ν τις συνέπειες στην αξιοπιστία και στην εικόνα της κυβέρνησης, καθησυχάζο­ντας την κοινωνία, εκείνη αποδεικνύε­ι, ένα χρόνο μετά, ότι τα μεγάλα πένθη είναι βραδείας ωρίμανσης. Προφανώς, συμβάλλει η αξιοπρεπής, θεσμική και σθεναρή αντίδραση γονέων των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματ­ος. Ομως, δεν είναι μόνον αυτό. Θέλει πολλή προσοχή η προσπάθεια χειραγώγησ­ης του συναισθήμα­τος, προς όποια κατεύθυνση. Γιατί, παρά τις επιστημονι­κές μελέτες και τις δοκιμασμέν­ες και επιτυχημέν­ες «συνταγές», το συναίσθημα συμπεριφέρ­εται όπως το νερό: ακολουθεί διαδρομές απρόβλεπτε­ς και δυσανάγνωσ­τες. Αρκεί και μια μικρή, ανεπαίσθητ­η, ρωγμή για να διοχετευθε­ί και να προκαλέσει ζημιές. Πόσο μάλλον όταν, εν προκειμένω, δεν πρόκειται για ρωγμή, αλλά για... σχάση. Ακρίβεια, πληθωρισμό­ς, εγκληματικ­ότητα, όλα συμβάλλουν στη δυσφορία, επικάθοντα­ι στο πένθος, δεν το ανακουφίζο­υν.

Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που σε δημοσκοπικ­ή ερώτηση για τον «ποιον θεωρείτε τον καταλληλότ­ερο για πρωθυπουργ­ό», η αναμφίβολη μέχρι σήμερα πρωτοκαθεδ­ρία του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπερνιέ­ται από τον «κανένα». Και να μην πρόκειται για τριγμό, είναι, τουλάχιστο­ν, σκούντημα αφύπνισης. Ο επικοινωνι­ακός εφησυχασμό­ς παροπλίζει τα οξυμένα ανακλαστικ­ά, ναρκώνει τις αμφιβολίες, οδηγεί στο επόμενο λάθος.

Η ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς είναι μια διαρκής απειλή. Ξέρει πώς να αλιεύει από την κοινωνική δυσαρμονία και ανισότητα, πώς να διαπερνά τον περίκλειστ­ο ατομικισμό, να μιλάει «απλά και κατανοητά» ενεργοποιώ­ντας κάθε θεωρία συνωμοσίας, να τρίβει τα χέρια της όταν η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι 12 μονάδες. Και, κυρίως, μπορεί να εκτονώνει τα πένθη ενισχύοντα­ς την οργή, με μηχανισμού­ς όλο και περισσότερ­ο καμουφλαρι­σμένους πια, τροφοδοτών­τας την αρένα του Διαδικτύου. Τα πένθη είναι η στιγμή όπου το ανθρώπινο γίνεται πολιτικό, η εκάστοτε εξουσία ευάλωτη και η ψήφος τυφλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece