Kathimerini Greek

«Τελικά γίναμε Ευρώπη;»: συζήτηση στις 28/3 στην Τράπεζα της Ελλάδος

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Φέτος κλείνουν πέντε δεκαετίες από την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς στη χώρα μας και αυτό έχει δώσει έναυσμα για να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Πού τα πήγαμε καλά, πού αστοχήσαμε, τι μάθαμε, ποιο είναι το όραμα για το μέλλον μας. «50 Xρόνια Μεταπολίτε­υσης. Γίναμε Ευρώπη;», ιδού ο τίτλος μιας ωραίας εκδήλωσης αλλά και ταυτόχρονα δύο από τα ενδιαφέρον­τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης στη συζήτηση που θα έχει με τον δημοσιογρά­φο Γιώργο Κουβαρά, στις «Καταθέσεις Πολιτισμού» την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 18.30. Πρόκειται για κύκλο συναντήσεω­ν που διοργανώνε­ι το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωση­ς της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεντρικό κατάστημα και την (εντυπωσιακ­ή) αίθουσα γενικών συνελεύσεω­ν, με στόχο να δίνει βήμα σε ομιλητές που μπορούν να μας διαφωτίσου­ν για σημαντικά ζητήματα.

Η γλώσσα στην τέχνη

Οι φετινές συναντήσει­ς ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου με μια πολύ ενδιαφέρου­σα συζήτηση με τίτλο «Μιλάμε την ίδια γλώσσα στην τέχνη;» ανάμεσα στην επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκη­ς Συραγώ Τσιάρα και τη δημοσιογρά­φο Μαίρη Αδαμοπούλο­υ. Η αίθουσα γέμισε από ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων: αρχιτέκτον­ες, καλλιτέχνε­ς, ιστορικοί τέχνης και επιμελητές, συλλέκτες, γκαλερίστε­ς, συγγραφείς έδωσαν το «παρών». Η Τσιάρα εργάστηκε σε πολλές θέσεις πριν αναλάβει την Πινακοθήκη και ξέρει τη διοίκηση των μουσείων από «μέσα». Διακρίθηκε για τον στρωτό της λόγο (όχι πάντα δεδομένο όταν κάποιος στην Ελλάδα μιλάει για την τέχνη) αλλά και τη ρεαλιστική της προσέγγιση σε ό,τι αφορά την Πινακοθήκη και το προφίλ που θέλει να της δώσει. Δήλωσε πως δεν είναι υπέρ των ρηξικέλευθ­ων και πολύ γρήγορων αλλαγών. Αντιθέτως έχει εστιάσει στα έργα που έχει το μουσείο ως βάση για τις επόμενες δράσεις.

Παρουσίαση συλλογών

«Αυτό που με ενδιέφερε από την πρώτη στιγμή είναι να μαθαίνω τη συλλογή. Δεν είναι κάτι που τελειώνει και θέλω να ανακαλύψω, να αξιολογώ, να διαβάζω και συγχρόνως βέβαια να βλέπω τι γίνεται γύρω μας. Κυρίως πώς και άλλα μουσεία με μεγάλο ιστορικό βάθος εξετάζουν σήμερα σύγχρονους τρόπους παρουσίαση­ς των συλλογών χωρίς ενδεχομένω­ς το χρονολογικ­ό αφήγημα ή το αφήγημα των κινημάτων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Το τι είναι σημαντικό και τι όχι στην τέχνη αλλάζει με τις εποχές. Αλλάζει το βλέμμα μας στη συλλεκτική πολιτική των μουσείων. Το σημαντικό είναι να βλέπουμε τα πράγματα με φρέσκια ματιά». Στις 24/4 η Μαίρη Αδαμοπούλο­υ θα μιλήσει με τον ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτον­ικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ με θέμα «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου», κλείνοντας τις εκδηλώσεις. Η είσοδος είναι δωρεάν αλλά απαιτείται να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο ταυτοποίησ­ης.

 ?? ?? Ο Λουκάς Τσούκαλης θα μιλήσει στις 28/3 στον Γιώργο Κουβαρά.
Ο Λουκάς Τσούκαλης θα μιλήσει στις 28/3 στον Γιώργο Κουβαρά.
 ?? ?? Ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει με την ομιλία του Μανόλη Κορρέ.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει με την ομιλία του Μανόλη Κορρέ.
 ?? ?? Από αριστερά, οι Παναγιώτης Παναγάκης, Γιώργης Μαγγίνης, Ελλη Βαρότσου-Σούτζου, Ολγα Μεντζαφού, Μαίρη Αδαμοπούλο­υ και ο Σπύρος Φράγκος.
Από αριστερά, οι Παναγιώτης Παναγάκης, Γιώργης Μαγγίνης, Ελλη Βαρότσου-Σούτζου, Ολγα Μεντζαφού, Μαίρη Αδαμοπούλο­υ και ο Σπύρος Φράγκος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece