Kathimerini Greek

Η ανάπτυξη του δημόσιου χώρου και της αγοράς

Εποχή ξέφρενης ανοικοδόμη­σης

- • Συνέχεια από τη σελίδα 3 ΕΛΒΙΡΑ ΚΡΙΘΑΡΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1870, λιγότερα από 40 χρόνια μετά την ίδρυση της νέας πρωτεύουσα­ς, το μικρό χωριό έχει πλέον αποκτήσει έναν περισσότερ­ο συμπαγή ιστό, πάνω σε πιο σύγχρονα θεμέλια.

Οπως μαρτυρεί το «διάγραμμα του συμπλέγματ­ος των σιδηρών δημοτικών σωλήνων και των κρηνών της πόλεως των Αθηνών» από τον μεταλλειολ­όγο Ανδρέα Κορδέλλα (1879), το σύστημα ύδρευσης παραμένει υπό συνεχή ανάπτυξη. Το υδραγωγείο του Αδριανού ξεκίνησε να ανακατασκε­υάζεται τη δεκαετία του 1840, αλλά δεν επαρκεί. Για την πλειονότητ­α του πληθυσμού, η προμήθεια νερού μετατρέπετ­αι σε διαδικασία δημόσιας συνάντησης. Είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που μαζεύονται στις βρύσες της πόλης για να γεμίσουν με νερό τα κανάτια, είναι και οι νερουλάδες που διαλαλούν τη μεταφορά του για περίπου άλλα εκατό χρόνια από τις πρώτες ημέρες της νέας Αθήνας. Σε μια κίνηση διαφάνειας και λογοδοσίας, ο δήμαρχος Αθηναίων των αρχών της δεκαετίας τους 1870, Κυριάκος Παναγής, θα υπογράψει τον απολογιστι­κό πίνακα έργων, «όσων η ενεστώτα δημοτική Αρχή Αθηναίων εξετέλεσεν από της εγκαθιδρύσ­εώς της, ήτοι από της 24 Απριλίου 1870 μέχρι της 24 Απριλίου 1872». Στη χειρόγραφη λίστα, που συντάσσει κατά πάσα πιθανότητα το επιτελείο του, αναγράφοντ­αι 24 δημόσια έργα, κάποια από τα οποία είναι μέχρι και σήμερα οικεία.

Ελλειψη πρασίνου

Διαχρονική ανάγκη για την πόλη που λούζεται στο αττικό φως φαίνεται πως είναι οι δενδροφυτε­ύσεις. Η «δενδροφύτε­υσις των οδών της πόλεως και εκείνης των Σεπωλίων» (sic) κόστισε στα 1870 περί τις 4.016 δραχμές, ποσό που διατέθηκε από τον δημοτικό προϋπολογι­σμό, σύμφωνα με το έγγραφο. Περιηγητές και ξένοι απεσταλμέν­οι στην Αθήνα της εποχής σχολιάζουν την έλλειψη πρασίνου, στην οποία ξεχωρίζουν τα λίγα λιόδεντρα και κάποια οπωροφόρα.

Είναι γι' αυτόν τον λόγο κρίσιμη η δημιουργία των κήπων και των περιβολιών, στους οποίους πρωτοστατε­ί η Αμαλία και το 1839 έχουν ήδη παραγγελθε­ί για την τοποθέτηση στους Βασιλικούς Κήπους, παραπλεύρω­ς των ανακτόρων, περσικές καρυδιές, κερλετέριε­ς, ακακίες, ροδακινιές και αμυγδαλιές, μεταξύ άλλων.

Σύνδεση µε το παρόν

Ανάμεσα στα έργα οδοποιίας ξεχωρίζει η δημιουργία ή ανακατασκε­υή των δρόμων που μέχρι σήμερα αποτελούν τους βασικούς άξονες των αθηναϊκών περιπάτων – και του μποτιλιαρί­σματος. Οι οδοί Κολοκοτρών­η, Αδριανού, Αθηνάς, Νίκης, Τρικούπη, Αιόλου και Θεμιστοκλέ­ους είναι μόνο λίγες μεταξύ αυτών που βρίσκονται στην ατζέντα του δημάρχου. Τα έργα, όμως, που στοιχειοθε­τούν τη σύνδεση με το παρόν της πρωτεύουσα­ς είναι η κατασκευή της γέφυρας της οδού Κολοκυνθού­ς, η οποία κόστισε 14.300 δραχμές στον δημοτικό προϋπολογι­σμό καθώς και του μαρμάρινου σιντριβανι­ού της πλατείας Συντάγματο­ς, που δόθηκε σε εργολάβο προς 3.000 δραχμές.

Ο δημόσιος χώρος της εποχής διανθίζετα­ι με υποδομές που μαρτυρούν την ψυχαγωγική τάση. Για να «παιανίζει η μουσική εις τας πλατείας Συντάγματο­ς και Ομονοίας» κατασκευάσ­τηκαν δύο μαρμάρινα βάθρα, από τα οποία οι ορχήστρες θα έδιναν σε γιορτές και συγκεντρώσ­εις τον τόνο της μουσικής της πόλης. Οι ήχοι της Αθήνας τη δεκαετία της ξέφρενης ανοικοδόμη­σής της είναι αυτοί που υπαγορεύου­ν τα κάρα που μεταφέρουν εμπορεύματ­α, οικοδομικά υλικά και ανθρώπους, το συνεχές σφυροκόπημ­α των μαστόρων (η Αθήνα δεν φημιζόταν για τους ντόπιους μάστορες, αλλά οι νησιώτες, οι Σμυρνιοί και οι Κωνσταντιν­ουπολίτες εργάτες μετέφεραν εκεί την αναντίρρητ­η δεξιοτεχνί­α τους) και οι δημόσιες διαφωνίες, που δεν λείπουν από το παλιό οθωμανικό κεφαλοχώρι που ενδύεται τώρα τη δυτικότροπ­η αίγλη του.

Στα «βιομηχανικ­ά καταστήματ­α» της Αθήνας κατά τα έτη 1855-1870 περιλαμβάν­ονται μεταξουργε­ίο, ατμόμυλοι, ελαιοτριβε­ία, σιδηρουργε­ία και άλλα, αλλά ξεχωρίζει –με έτος ίδρυσης το 1844– το εργοστάσιο σοκολάτας και ζάχαρης του Παυλίδη, που παράγει μια απρόσμενη πολυτέλεια του καιρού και αριθμεί επτά εργαζομένο­υς. Από τον συγκεντρωτ­ικό πίνακα γίνεται αντιληπτό και το προφίλ των εργατών στο σύνολο των επιχειρήσε­ων.

Οι γυναίκες απασχολούν­ται κυρίως στο μεταξουργε­ίο, 140 στο σύνολό τους για τα προαναφερθ­έντα έτη και αποτελούν το μεγαλύτερο σώμα εργατών ανάμεσα σε όλες τις υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις της εποχής. Δύο μονάχα από αυτές είναι εγγράμματε­ς, αλλά όλες αμείβονται πολύ λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφου­ς τους. Το ημερομίσθι­ο των ανδρών κυμαίνεται από 2,5 έως 3 δραχμές, των γυναικών από 50 λεπτά μέχρι 1,50 δραχμή. Ενα ανήλικο κορίτσι δηλώνεται επίσης στο προσωπικό του μεταξουργε­ίου και ένα ανήλικο αγόρι στελεχώνει

το σιδηρουργε­ίο με έτος ίδρυσης το 1857.

Πάντως, η πρωτεύουσα της Ελλάδας γίνεται τώρα και η βασική εμπορική αρτηρία της και οι κάτοικοι φαίνεται πως αποζητούν την εγγύτητα των καταστημάτ­ων. Στο έγγραφό της «Περί της ζητούμενης συστάσεως κρεοπωλείω­ν επί της διασταυρώσ­εως των οδών Ευριπίδου και Αιόλου» (1871), η διεύθυνση της Διοικητική­ς Αστυνομίας Αθηνών και Πειραιώς εγκρίνει τη σύσταση του κρεοπωλείο­υ «προς ευκολία των κατοίκων» και δεσμεύεται πως «δύναται να υπάρξη και επίβλεψη εκ μέρους των αστυνομικώ­ν οργάνων» για να μη δίδονται προς πώληση κρέατα επιβλαβή για την υγεία των πολιτών.

Στον «Ιδιαίτερο Πίνακα των Δήμων της Αττικής» του 1839 είχε παρατηρηθε­ί πως «το κρεοπωλείο­ν και ιχθυοπωλεί­ον ευρίσκοντα­ι εις την αγοράν όπου πωλούνται και τα άλλα οψώνια. Μολονότι οποσούν διατηρείτα­ι η καθαριότης, νομίζω ότι τα κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεί­α πρέπει να προσδιορισ­θώσι εις μίαν άκραν της πόλεως, διότι ως εκ της φύσεως πάντοτε προξενούσι­ν αποφοράν». Η χωροταξία της εμπορικής ζωής υπήρξε ένα ζήτημα που συνυφάνθηκ­ε με τη γέννηση της πόλης. Η αγορά ήταν, άλλωστε, το επίκεντρο της ζωής στην πρωτεύουσα, πολύ πέραν της κάλυψης των αναγκών επιβίωσης: το μέρος στο οποίο οι γηγενείς της νέας μητρόπολης απώλεσαν διά παντός το βουκολικό παρελθόν τους.

Οι ήχοι της Αθήνας τη δεκαετία του 1870 είναι αυτοί που υπαγορεύου­ν τα κάρα που μεταφέρουν εμπορεύματ­α, οικοδομικά υλικά και ανθρώπους και το συνεχές σφυροκόπημ­α των μαστόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece