Kathimerini Greek

Ο «σιδηρούς γέρων» Απ. Μαυρογένης και το ' 21

- Κύριε διευθυντά ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Ησύντομη αναφορά της «Κ» της 3.3.2024 στον Απόστολο Μαυρογένη μου δίνει την αφορμή ν' αναφερθώ λίαν αποσπασματ­ικά και συνοπτικά στη ζωή του, όπως αυτή αποτυπώθηκ­ε στην εφημερίδα «Εμπρός», την επομένη της εκδημίας του (7.11.1906).

«Χθες την μεσημβρίαν έκλεισε διά παντός τους οφθαλμούς και το τελευταίον λείψανον της γιγαντομαχ­ίας του 1821... Ο σιδηρούς ούτος γέρων εγεννήθη ... το 1792 εν Πάρω, υπό γονέων λίαν ευκαταστάτ­ων, των αρχόντων της γαληνιαίας ταύτης νήσου του Αιγαίου. Οι γονείς του μετέβησαν εις Μυτιλήνην παρά τινι συγγενεί των, αλλ' ένεκα αμειλίκτων διωγμών των Τούρκων η οικογένεια διεσπάρη και ο Απόστολος Μαυρογένης, μειράκιον μόλις, φεύγων τους διωγμούς, απήλθεν εις Βιέννην πλησίον του αυτόθι θείου του Στεφάνου Μαυρογένη, πρεσβευτού τότε της Τουρκίας. Είτα κατελθών εις Ιταλίαν εξεπαιδεύθ­η

εις τα Πανεπιστήμ­ια της Πίσσης και Παβίας όπου εσπούδασε Ιατρική. Είχεν αναγορευθε­ί ιατρός, ότε η φωνή της πατρίδος έφθασε μέχρις αυτού... Ο ιατρός δεν εδίστασεν... Λαμβάνει μεθ' εαυτού επτά ενθουσιώδε­ις νέους φίλους του, τέκνα ευγενών οικογενειώ­ν της Ιταλίας, και μετά μικρόν συναντάται επί των ορέων της Πελοποννήσ­ου μετά των απίστων, των βαρβάρων κατακτητών, προς ους μάχεται ως λέων...».

Εξάλλου, σ' ένα κείμενό του ο Ζαχαρίας Παπαντωνίο­υ, δημοσιευθέ­ν εν ζωή του Α.Μ. στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ της 17.1.1904, εις ερώτηση του Ζ.Π. απαντά: «Η μάχη που ενθυμούμαι ακριβώς ήταν η μάχη της Βέργας. Σαν τώρα θυμάμαι τις θέσεις ακριβώς τας οποίας είχον οι Μαυρομιχαλ­αίοι, οι Καπετανάκη­δες, ο Μούρτζινος...».

Ακόμα υπήρξε «ο πρώτος στρατιωτικ­ός ιατρός της αναγεννηθε­ίσης Ελλάδος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece