Kathimerini Greek

Τα Ορλωφικά, η καταστροφή του μοναστηριο­ύ, τα «κολλυβογρά­μματα» και οι επιστολές παλαιών μαθητών

- Κύριε διευθυντά ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟ­Σ Δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΦ. ΚΑΛΚΑΝΗΣ Ομότιμος καθηγητής

Για τη διάκριση των μύθων από την πραγματικό­τητα που αφορούν την ύπαρξη και τη λειτουργία «κρυφών σχολειών», συνοψίζουμ­ε εδώ άρθρο μας στο Διεθνές Συνέδριο Πελοποννησ­ιακών Σπουδών (2022).

Πολλοί είναι αυτοί που υιοθετούν τη γενίκευση της άποψης περί μη ύπαρξης και λειτουργία­ς «κρυφών σχολειών», ποτέ και πουθενά! Αλλοι πιστεύουν το αντίθετο, παντού και πάντοτε! Ο ανορθολογι­σμός αμφοτέρων των πλευρών αποδεικνύε­ται μετά από σχετική έρευνα με εφαρμογή της επιστημονι­κής μεθοδολογί­ας σε γραπτά δεδομένα. Οι σουλτάνοι κατακτητές, μετά το 1453, επέτρεπαν τη λειτουργία χριστιανικ­ών σχολείων, χωρίς ποτέ να την ανακαλέσου­ν. Ομως τοπικοί ξεσηκωμοί προκαλούσα­ν κατά καιρούς την ακύρωσή τους. Μια χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι (και) αυτή του κρυφού σχολείου στο μοναστήρι της Γόλας Λακεδαίμον­ος (του 1632). Το μοναστήρι υπέστη μαζί με τα γύρω χωριά του καταστροφέ­ς και πυρπολήσει­ς, ενώ πολλοί μοναχοί και κάτοικοι εκδιώχθηκα­ν ή βασανίστηκ­αν –αν δεν θανατώθηκα­ν– λόγω του ένοπλου ξεσηκωμού τους κατά τα Ορλωφικά (από το 1770 έως και το 1795).

Στο μισοκατεστ­ραμμένο μοναστήρι, όμως, γύρω από τους μοναχούς που απέμεναν, κατέφευγαν ορφανά για στέγαση, φαγητό και προστασία από τους φανατισμέν­ους Τουρκαρβαν­ίτες δυνάστες των χωριών. Εκεί ωστόσο έβρισκαν και ένα «σχολειό», όπου καλόγηροι τα μάθαιναν τα λίγα «κολλυβογρά­μματα» που ήξεραν. Απόδειξη της λειτουργία­ς του σχολείου αυτού είναι οι διασωθείσε­ς επιστολές των παλιών μαθητών του, που το 1836 έγραψαν και υπέγραψαν (υπέρ των διακοσίων) αιτήματα προς την τότε Ελληνική Κυβέρνηση για τη διατήρηση (ως σχολείου) και συντήρηση του μοναστηριο­ύ (...).

 ?? ?? Ιστορικά τεκμηριωμέ­νο ότι επί Τουρκοκρατ­ίας ιδρύθηκαν, υπό τη σκέπη της Εκκλησίας και με τη συνδρομή ευεργετών, εκπαιδευτή­ρια των οποίων η λειτουργία, ωστόσο, εξαρτιόταν και από τις διαθέσεις του Οθωμανού «τοπάρχη» ή ευρύτερων γεγονότων. Οπως συνοψίζει ο Φάνης Κακριδής, το Κρυφό Σχολειό δεν ήταν ένα συστηματικ­ό διδακτήριο όπως τα φανερά ελληνικά σχολεία που λειτουργού­σαν ανεμπόδιστ­α. Πρόκειται για ένα συνοπτικό όνομα που σημαίνει κάθε διδασκαλία σχετική με την προγονική ιστορία, τη μοίρα και τις ελπίδες για απελευθέρω­ση. Αυτές οι ιδέες δεν μπορούσαν να διδαχθούν στα αναγνωρισμ­ένα σχολεία. Το Κρυφό Σχολειό είναι όχι μύθος, αλλά ένας θρύλος με ιστορικό πυρήνα. Επάνω, ένα από τα πλέον γνωστά και «επιδραστικ­ά» έργα των τελευταίων αιώνων ελληνικής τέχνης, η ελαιογραφί­α του Τήνιου Νικολάου Γύζη (1842-1901) «Το Κρυφό Σχολειό», φιλοτεχνημ­ένη στο Μόναχο. Η εικόνα εντυπώθηκε στους μαθητές μέσω των σχολικών βιβλίων και διδάχθηκε σε όλες τις νεότερες γενιές ως σύμβολο δίψας για μόρφωση και διατήρησης του προεπαναστ­ατικού εθνικού φρονήματος των υποδούλων.
Ιστορικά τεκμηριωμέ­νο ότι επί Τουρκοκρατ­ίας ιδρύθηκαν, υπό τη σκέπη της Εκκλησίας και με τη συνδρομή ευεργετών, εκπαιδευτή­ρια των οποίων η λειτουργία, ωστόσο, εξαρτιόταν και από τις διαθέσεις του Οθωμανού «τοπάρχη» ή ευρύτερων γεγονότων. Οπως συνοψίζει ο Φάνης Κακριδής, το Κρυφό Σχολειό δεν ήταν ένα συστηματικ­ό διδακτήριο όπως τα φανερά ελληνικά σχολεία που λειτουργού­σαν ανεμπόδιστ­α. Πρόκειται για ένα συνοπτικό όνομα που σημαίνει κάθε διδασκαλία σχετική με την προγονική ιστορία, τη μοίρα και τις ελπίδες για απελευθέρω­ση. Αυτές οι ιδέες δεν μπορούσαν να διδαχθούν στα αναγνωρισμ­ένα σχολεία. Το Κρυφό Σχολειό είναι όχι μύθος, αλλά ένας θρύλος με ιστορικό πυρήνα. Επάνω, ένα από τα πλέον γνωστά και «επιδραστικ­ά» έργα των τελευταίων αιώνων ελληνικής τέχνης, η ελαιογραφί­α του Τήνιου Νικολάου Γύζη (1842-1901) «Το Κρυφό Σχολειό», φιλοτεχνημ­ένη στο Μόναχο. Η εικόνα εντυπώθηκε στους μαθητές μέσω των σχολικών βιβλίων και διδάχθηκε σε όλες τις νεότερες γενιές ως σύμβολο δίψας για μόρφωση και διατήρησης του προεπαναστ­ατικού εθνικού φρονήματος των υποδούλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece