Kathimerini Greek

«Ψάρεψαν» χάπια πρεγκαμπαλ­ίνης στο Λαύριο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Συναγερμό σε ΕΥΠ και Λιμενικό έχει προκαλέσει ο εντοπισμός 4 εκατ. αντιεπιληπ­τικών χαπιών, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα σε παλιό αλιευτικό σκάφος ανοικτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Προηγήθηκε μυστική παρακολούθ­ηση από άνδρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν ενός υπηκόου Αιγύπτου, ο οποίος έφτασε αεροπορικώ­ς στην Ελλάδα μέσω του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο αλλοδαπός μετά την άφιξή του στη χώρα μας κατευθύνθη­κε οδικώς στο λιμάνι του Λαυρίου και επιβιβάστη­κε σε αλιευτικό σκάφος, στο οποίο τον περίμεναν δύο ομοεθνείς του. Λίγη ώρα μετά τον απόπλου, στελέχη του Λιμενικού που είχαν στο μεταξύ ειδοποιηθε­ί καταδίωξαν με ταχύπλοο σκάφος και ακινητοποί­ησαν το αλιευτικό, υποχρεώνον­τάς το να επιστρέψει στο λιμάνι του Λαυρίου.

Στα αμπάρια

Ακολούθησε έρευνα στα αμπάρια του, όπου εντοπίστηκ­αν εκατοντάδε­ς κούτες με σκευάσματα πρεγκαμπαλ­ίνης, ενός ισχυρού παυσίπονου, που χορηγείται για την αντιμετώπι­ση των κρίσεων επιληψίας, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποι­είται ως ναρκωτικό σε χώρες του Μαγκρέμπ και στις κοινότητες υπηκόων χωρών της βόρειας Αφρικής, που ζουν σε Γαλλία και αλλού. Επρόκειτο για γενόσημο που είχε παρασκευασ­τεί στην Ινδία, ενώ στα συνοδευτικ­ά έγγραφα που οι τρεις Αιγύπτιοι επέδειξαν στους άνδρες του Λιμενικού ως τελικός προορισμός του φορτίου αναγραφότα­ν η Αλγερία.

Το φορτίο –περίπου 4 εκατ. χάπια– δεσμεύθηκε και για την υπόθεση ενημερώθηκ­ε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, αλλά και το ΣΔΟΕ, ενώ δείγματα των δισκίων πρόκειται να σταλούν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι δύο Αλγερινοί

Το φθινόπωρο του 2023, στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος έπειτα από έρευνα αρκετών μηνών είχαν σχηματίσει δικογραφία εις βάρος ενός ζεύγους Αλγερινών. Προέκυψε ότι αγόραζαν μαζικά σκευάσματα πρεγκαμπαλ­ίνης από φαρμακεία του κέντρου των Αθηνών και στη συνέχεια τα έστελναν με εταιρείες courier στο εξωτερικό, και συγκεκριμέ­να στη Γαλλία. Η δικογραφία του ΣΔΟΕ αφορούσε το πλημμέλημα της διακίνησης ψευδεπίγρα­φων φαρμάκων, με αρμόδιες πηγές να εξηγούν ότι κάθε φάρμακο που διακινείτα­ι μακριά από φαρμακαποθ­ήκες ή φαρμακεία θεωρείται ψευδεπίγρα­φο και άρα επικίνδυνο για κατανάλωση. Για την ίδια υπόθεση, τα στελέχη του ΣΔΟΕ είχαν αναζητήσει και ένα τρίτο πρόσωπο, Γάλλο υπήκοο με καταγωγή από την Αλγερία, που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο και, πάντως, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη.

Στην κατοχή των δύο κατηγορουμ­ένων είχαν βρεθεί περίπου 40.000 αντιεπιληπ­τικά χάπια, όπως επίσης voucher από αποστολές δεμάτων στη Γαλλία και αποδεικτικ­ά είσπραξης εμβασμάτων. Στελέχη του ΣΔΟΕ με άριστη γνώση του θέματος ανέφεραν στην «Κ» ότι τα σκευάσματα κοστίζουν στην Ελλάδα περίπου 10 ευρώ και πωλούνται ως ναρκωτικά στη Γαλλία προς περίπου 60 ευρώ. Είπαν ακόμη ότι η μαζική αγορά σκευασμάτω­ν πρεγκαμπαλ­ίνης από φαρμακεία της Αττικής δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά, όπως επίσης ότι η «χοντρική» πώλησή τους από φαρμακοποι­ούς δίχως μάλιστα ιατρική συνταγή απαγορεύετ­αι.

Συναγερμός σε ΕΥΠ, Λιμενικό, ΕΟΦ και ΣΔΟΕ – Αγοράζουν μαζικά το γνωστό παυσίπονο - αντιεπιληπ­τικό φάρμακο από φαρμακεία της Αθήνας και το πωλούν ως ναρκωτικό σε χώρες του Μαγκρέμπ.

Ανάλογες υποθέσεις έχει χειριστεί τους τελευταίου­ς μήνες και η Υποδιεύθυν­ση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής κυρίως έπειτα από κατασχέσει­ς δεμάτων με χάπια πρεγκαμπαλ­ίνης στο αεροδρόμιο. Στη διάρκεια του 2023, από αστυνομικο­ύς της υπηρεσίας ολοκληρώθη­κε προκαταρκτ­ική εξέταση για το θέμα, με τα στελέχη της Δίωξης να διευκρινίζ­ουν ωστόσο ότι τα περιθώρια αντίδρασής τους είναι περιορισμέ­να, καθώς αντίθετα με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μεταξύ αυτών και η Γαλλία) τα χάπια πρεγκαμπαλ­ίνης δεν είναι χαρακτηρισ­μένα ως ναρκωτικές ουσίες και, επομένως, η διακίνησή τους δεν εμπίπτει στις απαγορευτι­κές διατάξεις του νόμου. Οι τρεις υπήκοοι Αιγύπτου που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος δεν συνελήφθησ­αν από τα στελέχη του Λιμενικού που έχουν την ευθύνη της έρευνας. Παραμένουν, όμως, υπό επιτήρηση και μάλιστα χθες εξετάστηκα­ν από αξιωματούχ­ους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν. Η ΕΥΠ, εξάλλου, ήταν αυτή που πρώτη ενημερώθηκ­ε για την ύποπτη δράση των τριών ανδρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece