Kathimerini Greek

Τέλος στη «βιομηχανία» συνταγογρα­φήσεων

- ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Τη διαγραφή μη καταβληθέν­των προστίμων μαζί με τους τόκους που έχουν συν τω χρόνω προκύψει για όσους δεν είχαν εμβολιαστε­ί κατά του κορωνοϊού προβλέπει το νομοσχέδιο για τις δράσεις δημόσιας υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Η διαγραφή δικαιολογε­ίται από το ότι η φιλοσοφία τότε του νομοθέτη ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η τιμωρία τους. Επίσης, στον απόηχο της συζήτησης που έχει ανοίξει περί υπ ε ρ συνταγογρά­φηση ς, στο νομοσχέδιο έχει ενταχθεί άρθρο στο οποίο περιγράφετ­αι ένα πλαίσιο ελέγχου των γιατρών. Βάσει αυτού η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει τους γιατρούς οι οποίοι θα εμφανίζοντ­αι να συνταγογρα­φούν επιπλέον χωρίς επαρκή αιτιολογία και θα τους επιβάλλει κυρώσεις.

Το υπουργείο Υγείας, επίσης, με τρία άρθρα, επιδιώκει να οριοθετήσε­ι με μεγαλύτερη σαφήνεια τους όρους λειτουργία­ς τής ιατρικώς υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής. Ετσι, στο εξής τίθενται ως ανώτατο όριο τα δώδεκα τέκνα από γαμέτες του ίδιου τρίτου δότη υπό την προϋπόθεση ότι οι λήπτες έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα. Επισημαίνε­ται ότι έως σήμερα το άτυπο όριο ήταν τα δέκα τέκνα. Ωστόσο, δικαιούντα­ι οι λήπτες να χρησιμοποι­ήσουν εκ νέου γεννητικό υλικό του ίδιου δότη για δεύτερο παιδί. Αν οι λήπτες ζουν στο εξωτερικό, δεν υφίσταται όριο. Επίσης, αν διαπιστωθε­ί ότι το γεννητικό υλικό ενός δότη χρησιμοποι­είται σε γεωγραφική περιοχή της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 200.000 κατοίκων, ενδέχεται το όριο να επαναπροσδ­ιοριστεί. Ωστόσο, οι παραπάνω κανόνες αφορούν διαδικασίε­ς που έλαβαν χώρα μετά την έναρξη λειτουργία­ς του Ηλεκτρονικ­ού Μητρώου Κωδικοποιη­μένης Καταγραφής Δοτών/ Δοτριών. Συνεπώς, κρυοσυντηρ­ημένα γονιμοποιη­μένα ωάρια που προήλθαν από το γεννητικό υλικό δότη ή δότριας, όταν οι λήπτες δήλωσαν τη συναίνεσή τους μέχρι και τη 13η Οκτωβρίου 2022, χρησιμοποι­ούνται χωρίς περιορισμό αριθμού γεννήσεων και κυήσεων ανά δότη/δότρια έως την 31η Δεκεμβρίου 2030.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπoυργείου Υγείας – Οι αλλαγές στην υποβοηθούμ­ενη αναπαραγωγ­ή – Διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίασ­τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece