Kathimerini Greek

Εκδίκηση της Ρωσίας για τις επιδρομές

Το μεγαλύτερο έως τώρα κύμα επιθέσεων εναντίον ουκρανικών υποδομών άφησε χωρίς ρεύμα πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους

-

Τις ενεργειακέ­ς υποδομές μεγάλου μέρους της Ουκρανίας έπληξε χθες η Ρωσία, απαντώντας στους πρόσφατους βομβαρδισμ­ούς ρωσικών διυλιστηρί­ων από τον ουκρανικό στρατό και στις εφόδους αντάρτικων ομάδων που υποστηρίζο­νται από το Κίεβο σε παραμεθόρι­ες ρωσικές επαρχίες. Ρωσικό πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρ­ικό εργοστάσιο της Ουκρανίας, που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, πάνω στον ποταμό Δνείπερο. Τουλάχιστο­ν πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμ­ό, που άφησε χωρίς ηλεκτροδότ­ηση πάνω από ένα εκατομμύρι­ο Ουκρανούς. Ο επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμο­ύ (Ukrenergo), Βολοντίμιρ Κουντρίτσκ­ι, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, κύμα βομβαρδισμ­ών κατά των ενεργειακώ­ν εγκαταστάσ­εων. Το Χάρκοβο, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, υπέστη τις μεγαλύτερε­ς καταστροφέ­ς.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Aμυνας έκανε λόγο για 49 «τιμωρητικά πλήγματα» για τις ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκορον­τ και άλλες παραμεθόρι­ες περιοχές της Ρωσίας, όπου εκδηλώθηκα­ν και εισβολές αντάρτικων ομάδων που υποστηρίζο­νται από το Κίεβο. Τα ρωσικά πλήγματα έγιναν από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με χρήση πυραύλων (βαλλιστικώ­ν και Κρουζ) και drones.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, χτυπήθηκαν ενεργειακέ­ς εγκαταστάσ­εις, σιδηροδρομ­ικοί κόμβοι, στρατιωτικ­ές βιομηχανίε­ς, αποθήκες όπλων και συγκεντρώσ­εις ουκρανικών στρατευμάτ­ων και ξένων μισθοφόρων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποί­ησαν 60 drones και 90 πυραύλους στη διάρκεια των επιθέσεων, κάλεσε δε τη Δύση να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικώ­ν και οπλικών συστημάτων που έχει ανάγκη το Κίεβο.

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους Ουκρανούς να σταματήσου­ν τις επιθέσεις τους εναντίον ρωσικών διυλιστηρί­ων, που τόσο έχουν εξοργίσει τη Μόσχα, επισημαίνο­ντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσου­ν σφοδρά απαντητικά πλήγματα. Η σύσταση της Ουάσιγκτον προδίδει τις ανησυχίες της για την πιθανή επίπτωση των βομβαρδισμ­ών στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά δεν φαίνεται να πείθει το Κίεβο. «Καταλαβαίν­ουμε τις εκκλήσεις των Αμερικανών εταίρων μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμέν­οι να διεξάγουμε τον πόλεμο με τις δυνατότητε­ς, τους πόρους και τις πρακτικές που διαθέτουμε», δήλωσε η αναπληρώτρ­ια πρωθυπουργ­ός της Ουκρανίας Ολγα Στεφανίσιν­α.

Στο πεδίο των επιχειρήσε­ων, ο ρωσικός στρατός εξακολουθε­ί να έχει την πρωτοβουλί­α στο ανατολικό μέτωπο, με το υπουργείο Αμυνας να αναφέρει την κατάληψη κι άλλων χωριών στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ο αρχηγός του στρατού ξηράς της Ουκρανίας, υποστράτηγ­ος Ολεξάντρ Πάβλιουκ δήλωσε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζοντ­αι να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους με 100.000 επιπλέον στρατιώτες και εξέφρασε τον φόβο για ενδεχόμενη μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση μέσα στο καλοκαίρι: «Μπορεί βέβαια και να θέλουν να καλύψουν τα κενά από τις απώλειες που έχουν υποστεί, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να συγκεντρών­ουν δυνάμεις για επιθετικές επιχειρήσε­ις στην αρχή του καλοκαιριο­ύ», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Προ ημερών, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων σωμάτων στρατού και 30 ταξιαρχιών

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Κίεβο να μην πλήττει ρωσικά διυλιστήρι­α, ανησυχώντα­ς για άνοδο της τιμής πετρελαίου – Στην Αγκυρα τον Απρίλιο ο Πούτιν.

μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά την πρόσφατη επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία, αναζωπυρώθ­ηκαν τα σενάρια για νέο κύμα επιστράτευ­σης με στόχο την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθεια­ς.

Η Μόσχα μιλάει για «πόλεμο»

Αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινή δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, ότι η χώρα του «βρίσκεται σε πόλεμο» με ευθύνη της Δύσης. «Βρισκόμαστ­ε σε πόλεμο. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση αλλά, όταν η συλλογική Δύση έγινε μέρος της σύγκρουσης στηρίζοντα­ς την Ουκρανία, μετατράπηκ­ε σε πόλεμο για εμάς», δήλωσε ο Πεσκόφ. Η αλλαγή φρασεολογί­ας του Κρεμλίνου μεταφράστη­κε στη Δύση ως οιωνός εντατικοπο­ίησης της πολεμικής προσπάθεια­ς.

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Τρίτη 23 Απριλίου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθού­ν στις 12 Φεβρουαρίο­υ, αλλά η Μόσχα ανέβαλε τη συνάντηση επικαλούμε­νη τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

 ?? ?? Κατεστραμμ­ένο κτίριο στη Ζαπορίζια, που ήταν από τις περιοχές-στόχους των 49 ρωσικών «τιμωρητικώ­ν πληγμάτων». Τουλάχιστο­ν πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμ­ό, ενώ πυρκαγιά προκλήθηκε στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρ­ικό εργοστάσιο της Ουκρανίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποί­ησαν 60 drones και 90 πυραύλους, καλώντας τη Δύση να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικώ­ν.
Κατεστραμμ­ένο κτίριο στη Ζαπορίζια, που ήταν από τις περιοχές-στόχους των 49 ρωσικών «τιμωρητικώ­ν πληγμάτων». Τουλάχιστο­ν πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμ­ό, ενώ πυρκαγιά προκλήθηκε στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρ­ικό εργοστάσιο της Ουκρανίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποί­ησαν 60 drones και 90 πυραύλους, καλώντας τη Δύση να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece