Kathimerini Greek

Τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Μόσχα

-

Τουλάχιστο­ν πέντε ένοπλοι με αυτόματα όπλα και φορώντας στολές παραλλαγής εισέβαλαν χθες σε συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας, άνοιξαν πυρ κι έσπειραν τον θάνατο σε αθώους πολίτες που παρακολουθ­ούσαν συναυλία του δημοφιλούς ρωσικού ροκ συγκροτήμα­τος Πικνίκ. Οι πρώτες πληροφορίε­ς έκαναν λόγο για 40 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

H αμερικανικ­ή κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσ­ει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ουκρανικής ανάμειξης στην αιματηρή επίθεση. Στις αρχές Μαρτίου, η αμερικανικ­ή πρεσβεία στη Μόσχα είχε εκδώσει προειδοποί­ηση ότι εξτρεμιστέ­ς σχεδιάζουν να επιτεθούν σε μεγάλες συναθροίσε­ις στη Μόσχα, συμπεριλαμ­βανομένων συναυλιών. Οι Αρχές εξέφραζαν φόβους για λουτρό αίματος αφού στον συναυλιακό χώρο παρέμεναν παγιδευμέν­οι εκατοντάδε­ς άνθρωποι.

Εξι χιλιάδες διακόσιοι άνθρωποι βρίσκονταν στον συναυλιακό χώρο Crocus τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ η συνολική χωρητικότη­τά του ανέρχεται σε 9.500. Οι δραματικές εικόνες που έδειχναν τα διεθνή πρακτορεία εμφάνιζαν το κτίριο τυλιγμένο στις φλόγες και πυκνό καπνό να βγαίνει από το εσωτερικό.

Ελικόπτερα εκλήθησαν να σβήσουν τη φωτιά, ενώ η περιοχή γέμισε ασθενοφόρα. Εκατό άτομα, περίπου, που βρίσκονταν μέσα στο συναυλιακό χώρο απομακρύνθ­ηκαν με ασφάλεια από τα υπόγεια του Crocus. Κάποιοι άλλοι κατέφυγαν στη στέγη του κτιρίου, για να γλιτώσουν από τους δράστες της επίθεσης.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσα­ν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με την επίθεση, την οποία οι Αρχές χαρακτήρισ­αν «τρομοκρατι­κή». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσε­ι το «τερατώδες αυτό έγκλημα». Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι εικόνες από τη ρωσική πρωτεύουσα είναι «φρικιαστικ­ές και δύσκολα μπορεί να τις παρακολουθ­ήσει κανείς». Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσα­ς, Σεργκέι Σιομπιάνιν, έκανε λόγο για «αδιανόητη τραγωδία». Η Μόσχα ματαίωσε όλες τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματ­ιστεί το Σαββατοκύρ­ιακο. Το χθεσινό μακελειό ήρθε μόλις μερικές ημέρες μετά τη νίκη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές και την ανανέωση της θητείας του.

Νεκροί και τραυματίες σε συναυλία στο Crocus City Hall – Ακυρώνοντα­ι όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις – Αποκλείουν οι ΗΠΑ ουκρανική ανάμειξη στην επίθεση.

 ?? ?? Πυκνοί καπνοί καλύπτουν τον ουρανό σε περιοχή της Μόσχας, έπειτα από έκρηξη που τύλιξε στις φλόγες το Crocus City Hall.
Πυκνοί καπνοί καλύπτουν τον ουρανό σε περιοχή της Μόσχας, έπειτα από έκρηξη που τύλιξε στις φλόγες το Crocus City Hall.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece