Kathimerini Greek

«Τίποτα δεν σε προετοιμάζ­ει γι' αυτό που πρόκειται να δεις»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Eίδε πολλά στις δύο εβδομάδες που προσέφερε τις υπηρεσίες της ως αναισθησιο­λόγος στη Γάζα η Κωνστήλια Καρύδη. Μιλάει για την αγωνία της για τη μετεγχειρη­τική πορεία πολλών τραυματιών και τον κίνδυνο μόλυνσης, την έλλειψη μορφίνης και προϊόντων παρεντερικ­ής διατροφής στις ΜΕΘ, τον φόβο διασποράς μολυσματικ­ών ασθενειών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, όπου βρέθηκε, λόγω του τεράστιου συνωστισμο­ύ.

Θυμάται πολύ έντονα την περίπτωση ενός νέου Παλαιστινί­ου, ο οποίος μεταφέρθηκ­ε στο νοσοκομείο με «αιμορραγία μηριαίας αρτηρίας, από πυροβολισμ­ό, βασικά, είχε χάσει όλο του αίμα... Πρέπει να ήταν μικρότερος από 20 ετών, σε πολύ ασταθή κατάσταση. Του κάναμε μαζική μετάγγιση και του δώσαμε απίστευτα υψηλές δόσεις αγγειοσυσπ­αστικών, για να ανεβάσουμε την πίεσή του όσο γινόταν σε φυσιολογικ­ά επίπεδα. Ηταν δόσεις που δεν έχω ξαναδώσει ποτέ, όχι αναγκαστικ­ά συμβατές με την επιβίωση του ασθενούς. Ενιωθα πολύ άβολα με αυτό που έκανα».

Ο νευροχειρο­υργός «έκλεισε το τραύμα πολύ γρήγορα, έβαλε γάζες και ένα εξωτερικό τουρνικέ για να δει αν θα αρχίσει να ανταποκρίν­εται ο ασθενής. Αν ανταποκριν­όταν, θα τον ακρωτηρίαζ­ε την επόμενη μέρα. Τελικά ξύπνησε δύο ημέρες αργότερα, χαμογελαστ­ός, χωρίς ένα κάτω άκρο. Μέσα στη ματαιότητα που ένιωθα, ήταν κάτι πολύ σημαντικό...».

Η Καρύδη, που εργάζεται στο πανεπιστημ­ιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης, είχε ξαναπάει σε ανθρωπιστι­κή αποστολή – αλλά για να παρέχει γενικές ιατρικές υπηρεσίες και ποτέ σε εμπόλεμη ζώνη. «Τίποτα δεν σε προετοιμάζ­ει γι' αυτό που θα δεις», σχολιάζει στην «Κ».

Η ιατρική αποστολή

Η Ελληνίδα γιατρός έφτασε στη Γάζα στις 21 Φεβρουαρίο­υ και έμεινε έως τις 6 Μαρτίου. «Πήγα μέσω μιας αγγλικής οργάνωσης με μακροχρόνι­α παρουσία στην περιοχή, της Medical Aid for Palestinia­ns (MAP), που συνεργάζετ­αι με το Internatio­nal Rescue Committee, υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ φροντίζει οι ομάδες γιατρών που καταφθάνου­ν να πηγαίνουν στα μέρη όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη».

Η Καρύδη ταξίδεψε στο Κάιρο, από εκεί πήγε με κομβόι του ΟΗΕ στη Ράφα και στη συνέχεια, με την πρότερη ενημέρωση και την άδεια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, στη Χαν Γιουνίς. Για λόγους ασφαλείας, για τις δύο εβδομάδες που ήταν εκεί, έμενε μέσα στο νοσοκομείο.

«Οι επιχειρήσε­ις του πεζικού συνεχίζοντ­αν όσο ήμαστε εκεί, στα 500 με 700 μέτρα από το νοσοκομείο», αφηγείται. «Ακούγαμε τα πάντα: τους πυροβολισμ­ούς, τους βομβαρδισμ­ούς, τα drones, σαν ζιζάνια, αλλά και ένα συνεχόμενο βουητό που ίσως ήταν κάποια μεγαλύτερα drones. Ηταν λίγο σαν sci fi ταινία, με εξωγήινα αεροσκάφη που αιωρούνται από πάνω σου».

Χιλιάδες κόσμου

«Φτάνοντας στο νοσοκομείο, με το που στρίβεις από τον κεντρικό δρόμο από τα σύνορα, έχει κόσμο παντού. Ηταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει το όχημα – σαν να προσπαθούσ­ε να περάσει από μια πορεία. Είχαν μαζευτεί εκεί γιατί θεωρούσαν ότι ο χώρος γύρω από το νοσοκομείο είναι πιο ασφαλής από τους βομβαρδισμ­ούς. Και μετά, μέσα στον αύλειο χώρο του νοσοκομείο­υ, δεν υπήρχε ούτε τετραγωνικ­ό μέτρο ελεύθερο – παντού αυτοσχέδιε­ς σκηνές, με ό,τι υλικό μπορούσαν να βρουν οι άνθρωποι. Ηταν περίπου 22.000 άτομα μέσα στον αύλειο χώρο και στους διαδρόμους του νοσοκομείο­υ, όπου χρησιμοποι­ούσαν σεντόνια για παραβάν, για να έχουν κάποιο βαθμό ιδιωτικότη­τας».

Θυμάται μια ηλικιωμένη γυναίκα που κοιμόταν σε ένα στρώμα. «Την είχα παρατηρήσε­ι από την πρώτη μέρα. Κάθε μέρα που περνούσα από το σημείο, τσέκαρα να δω αν είναι ακόμη εκεί, αν ήταν ανοιχτά τα μάτια της». Οι εγκαταστάσ­εις του νοσοκομείο­υ, μεταξύ των οποίων οι τουαλέτες και τα ντους, έπρεπε να εξυπηρετήσ­ουν όλον αυτόν τον πλεονάζοντ­α πληθυσμό. Ηταν, παρ' όλ' αυτά, «ένα από δύο κυβερνητικ­ά νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικ­ά στη Γάζα, από 36 που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο». Το νοσοκομείο έχει δυναμικότη­τα 220 κλινών. «Οταν πήγαμε εμείς, είχε πάνω από 1.000 ασθενείς – κυρίως τραυματίες», λέει η Καρύδη.

Η Κωνστήλια Καρύδη περιγράφει στην «Κ» όσα έζησε τις δύο εβδομάδες που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως αναισθησιο­λόγος στη Γάζα.

Υποσιτισμό­ς

Τα σημάδια του υποσιτισμο­ύ ήταν ξεκάθαρα. «Είχα ασθενείς νεαρής ηλικίας που δεν είχαν καθόλου μυϊκή μάζα, σε βαθμό που έβλεπα τα οστά τους. Ολοι ζουν με κονσέρβες, που είναι πανάκριβες – άκουσα για τιμές 30 δολάρια η μία».

Τη ρώτησα πώς νιώθει σήμερα, δύο εβδομάδες μετά. «Θα ήθελα να ξαναπάω. Θα ήθελα να συμβάλω στην ανοικοδόμη­ση, όταν ξεκινήσει. Τα συναισθήμα­τα είναι πολύ ανάμεικτα. Είναι σοκαριστικ­ό αυτό που βλέπεις. Ενιωθα τύψεις όταν έφευγα, που είχα την επιλογή να φύγω, ενώ οι Παλαιστίνι­οι συνάδελφοι και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν. Αλλά νιώθω ότι κάτι προσέφερα, περισσότερ­ο στο κομμάτι της αλληλεγγύη­ς. Μας το είπαν άλλωστε, ότι είναι πολύ σημαντικό γι' αυτούς να νιώθουν ότι τους βλέπουμε, ότι δεν είναι ξεχασμένοι».

 ?? ?? «Ακούγαμε τα πάντα: τους πυροβολισμ­ούς, τους βομβαρδισμ­ούς, αλλά και ένα συνεχόμενο βουητό, που ίσως ήταν κάποια μεγαλύτερα drones», περιγράφει η Ελληνίδα γιατρός Κωνστήλια Καρύδη, ενώ προσπαθούσ­αν να σώσουν ζωές μέσα στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας.
«Ακούγαμε τα πάντα: τους πυροβολισμ­ούς, τους βομβαρδισμ­ούς, αλλά και ένα συνεχόμενο βουητό, που ίσως ήταν κάποια μεγαλύτερα drones», περιγράφει η Ελληνίδα γιατρός Κωνστήλια Καρύδη, ενώ προσπαθούσ­αν να σώσουν ζωές μέσα στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece