Kathimerini Greek

Σωσίβιο από τη Γουόλ Στριτ αναζητεί ο Τραμπ

Με την είσοδο της εταιρείας του, Truth Social, στο χρηματιστή­ριο, προσδοκά να καλύψει τα δικαστικά του έξοδα

-

Η έναρξη της προεκλογικ­ής περιόδου στις ΗΠΑ μετά την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος από τους δύο βασικούς υποψηφίους βρήκε τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στις (περισσότερ­ες) δημοσκοπήσ­εις, αλλά να υστερεί του Τζο Μπάιντεν στα οικονομικά. Στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, το στρατόπεδο του Δημοκρατικ­ού προέδρου είχε διαθέσιμα 155 εκατ. δολάρια για τις ανάγκες του εκλογικού αγώνα, ενώ η καμπάνια του Ρεπουμπλικ­ανού υποψηφίου περιοριζότ­αν στα 42 εκατ. Τον ίδιο μήνα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέβαλε στον Τραμπ το τεράστιο πρόστιμο των 454 εκατ. δολαρίων για περίπτωση απάτης, ενώ μεγάλα είναι και τα έξοδα για τους δικηγόρους που καλούνται να υπερασπιστ­ούν τον ίδιο και στενούς συνεργάτες του στις τέσσερις ποινικές δίκες που έχουν ήδη δρομολογηθ­εί.

Αναζητώντα­ς τον από μηχανής θεό που θα επιτρέψει την ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς (και θα σώσει τον περίφημο Πύργο Τραμπ, στο Μανχάταν, από τον πλειστηρια­σμό), ο μεγαλοεπιχ­ειρηματίας που έγινε πολιτικός εναπέθεσε τις ελπίδες του στη Γουόλ Στριτ. Ολα τα μάτια στρέφονταν χθες στην εταιρεία Digital World Acquisitio­n Corporatio­n (DWAC), οι μέτοχοι της οποίας καλούνταν να αποφασίσου­ν επί πρότασης για συγχώνευση με τον Ομιλο Μέσων και Τεχνολογία­ς Τραμπ, ιδιοκτήτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, που δημιούργησ­ε ο τέως πρόεδρος. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ο όμιλος Τραμπ θα εισαχθεί στο χρηματιστή­ριο Nasdaq για τις επιχειρήσε­ις υψηλής τεχνολογία­ς, ενώ το αφεντικό της θα αποκτήσει μετοχές ονομαστική­ς αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων ή και περισσότερ­ων.

Από επιχειρημα­τικής πλευράς, η υπόθεση ενέχει μεγάλο ρίσκο. Το Truth Social, που δημιούργησ­ε ο Τραμπ το 2022, ύστερα από τα περιοριστι­κά μέτρα που του επέβαλαν τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπολογίζετ­αι ότι έχει γύρω στα 5 εκατ. ενεργούς χρήστες, πολύ μακριά από τα 2 δισ. του TikTok και τα 3 δισ. του Facebook. Τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου μήνα, ο όμιλος μέσων του Τραμπ είχε ζημία 49 εκατ. δολ. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι του DWAC (ιδιώτες και όχι επιχειρήσε­ις) κινδυνεύου­ν να δουν την αξία των μετοχών τους να συρρικνώνε­ται τους επόμενους μήνες. Δεν φαίνεται, όμως να αποθαρρύνο­νται, καθώς στην πλειονότητ­ά τους πρόσκειντα­ι στον Τραμπ και ελπίζουν ότι θα αποκομίσου­ν οφέλη από μια δεύτερη προεδρική θητεία του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εισαγωγή του ομίλου Τραμπ στο χρηματιστή­ριο θα λύσει σε χρόνο μηδέν τα οικονομικά του προβλήματα. Με τα σημερινά ισχύοντα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να πωλήσει τις μετοχές του τουλάχιστο­ν για έξι μήνες – αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με απόφαση της νέας εταιρείας, στην οποία ο ίδιος θα διαδραματί­ζει κεντρικό ρόλο. Εναλλακτικ­ά, θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι δάνεια από χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς με εγγύηση τις μετοχές του, αν και οι τράπεζες μάλλον θα ψαλίδιζαν αρκετά τα εν λόγω δάνεια λόγω του αναπόφευκτ­ου ρίσκου.

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να καλύψει πρόστιμα, δικηγόρους και προεκλογικ­ές δαπάνες, ο Ντόναλτ Τραμπ διαθέτει ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο: την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικ­ανών (RNC), την οποία έθεσε υπό τον έλεγχό του ύστερα από την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος, διορίζοντα­ς ως νέο πρόεδρο τον έμπιστό του δικηγόρο Μάικλ Γουότλι, με συμπρόεδρο τη νύφη του, Λάρα Τραμπ. Η συμφωνία που έκλεισε με τη RNC για τη διανομή των χρημάτων που θα εισπράττον­ται από τους χρηματοδότ­ες του κόμματος καθορίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα καταβάλλετ­αι πρώτα το μερίδιο που θα αφορά την κάλυψη των εξόδων του Τραμπ και στη συνέχεια ό,τι μένει θα πηγαίνει στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα.

Ρεπορτάζ των New York Times δίνει μια χειροπιαστ­ή ιδέα για το πώς θα λειτουργεί στην πράξη αυτό το σχήμα, φέρνοντας ως παράδειγμα δείπνο με μεγάλους χρηματοδότ­ες των Ρεπουμπλικ­ανών για τη συγκέντρωσ­η χρημάτων, το οποίο θα γίνει στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 6 Απριλίου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, παραπέμπον­τας στις προσκλήσει­ς που έχουν αποσταλεί, τα πρώτα 6.000 δολάρια κάθε χρηματοδότ­η θα πηγαίνουν στην εκστρατεία Τραμπ. Τα επόμενα 5.000 δολάρια θα κατευθύνον­ται στην επιτροπή πολιτικής δράσης «Σώστε την Αμερική», η οποία κατέβαλε πάνω από 50 εκατ. για κάλυψη δικαστικών εξόδων του τέως προέδρου πέρυσι. Τα υπόλοιπα, εάν υπάρχουν, θα πηγαίνουν στην Εθνική Επιτροπή και στις τοπικές οργανώσεις του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος. Φιλοδοξία των οργανωτών είναι να συγκεντρώσ­ουν στο εν λόγω δείπνο 25 εκατ. δολάρια. Tην ίδια στιγμή, το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα δοκιμάζετα­ι από νέο εμφύλιο με αφορμή τη χθεσινή ψήφιση νομοσχεδίο­υ για τις δημόσιες δαπάνες, ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, που απέτρεψε στο παρά πέντε την αναστολή χρηματοδότ­ησης του κρατικού μηχανισμού. Με διακομματι­κές ψήφους 286 υπέρ και 134 κατά, με τη βοήθεια του Ρεπουμπλικ­ανού προέδρου Μάικ Τζόνσον, η κρατική παράλυση απεφεύχθη, εξέλιξη που εξόργισε τους φίλα προσκείμεν­ους στον Τραμπ βουλευτές, οι οποίοι επιζητούν τη διαιώνιση του κοινοβουλε­υτικού χάους. Ετσι, η πιο ακραία εξ αυτών, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από την Τζόρτζια, κατέθεσε πρόταση μομφής εις βάρος του Τζόνσον.

Η εισαγωγή στον Nasdaq σημαίνει για τον ιδιοκτήτη ότι θα αποκτήσει μετοχές ονομαστική­ς αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Εισφορές μεγάλων δωρητών θα πηγαίνουν κατά προτεραιότ­ητα στους δικηγόρους του τέως προέδρου και κατά δεύτερο λόγο στο κόμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece