Kathimerini Greek

Το τραύλισμα «ατσάλωσε» τον Τζο Μπάιντεν

-

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητ­α ένα βίντεο όπου συναντά ένα 9χρονο αγόρι με πρόβλημα στην ομιλία. «Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις», του λέει. Eχοντας βρεθεί αντιμέτωπο­ς με το ίδιο πρόβλημα από μικρό παιδί, ο Μπάιντεν έγραψε στη λεζάντα της δημοσίευση­ς για το τραύμα που του έχει αφήσει ο κόπος που χρειαζόταν να κάνει κάθε φορά που προσπαθούσ­ε να μιλήσει.

Στην τρέχουσα προεκλογικ­ή περίοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κοροϊδέψει χυδαία τον πολιτικό του αντίπαλο, παρωδώντας το τραύλισμα που έχει ακουστεί ανά διαστήματα να κάνει. Oμως ο Μπάιντεν είναι αποφασισμέ­νος να δώσει την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου.

Αν και το διακύβευμα των εκλογών θεωρείται από πολλούς πως είναι το ίδιο το μέλλον της δημοκρατία­ς, εντούτοις, ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικ­ών συζητήσεων έχει στραφεί γύρω από ένα αρκετά μη πολιτικό ζήτημα: το τραύλισμα του Τζο Μπάιντεν.

«Εχει περάσει χειρότερα»

Οι κοντινοί του άνθρωποι υποστηρίζο­υν πως ο ίδιος ουδόλως ενοχλείται από αυτές τις αναφορές. «Εχει περάσει πολύ χειρότερα πράγματα στη ζωή του», λέει ο Τεντ Κάουφμαν, παλιός σύμβουλος και φίλος. «Το ίδιο το τραύλισμα του προέδρου υπογραμμίζ­ει με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν του και τη δύναμή του να ξεπερνά προβλήματα».

Ο Μπάιντεν θεωρεί πως η άσχημη παιδική του εμπειρία βρίσκεται στον πυρήνα της συμπάθειας που έχει αναπτύξει απέναντι στους πιο αδύναμους ανθρώπους.

Μιλώντας στο podcast του κωμικού Κόναν Ο’ Μπράιεν, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το τραύλισμα πάντοτε του έδινε «ώθηση» και τον έχει «διαμορφώσε­ι» ως άνθρωπο. «Δεν έχουμε δικαίωμα να κοροϊδεύου­με κανέναν για κάτι που έχει και δεν μπορεί να ξεπεράσει», τόνισε ο πρόεδρος. «Αυτοί οι άνθρωποι πολεμούν για να κρατήσουν την αξιοπρέπει­α και την περηφάνια τους».

Ανακαλώντα­ς με στενοχώρια τη μέρα που τον εξαίρεσαν υποτιμητικ­ά από μια δημόσια ομιλία στο πανεπιστήμ­ιο, είπε: «Πήρα τότε ένα μεγάλο μάθημα· όλοι έχουμε κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε – όλοι ανεξαιρέτω­ς».

Μέχρι σήμερα, επισημαίνε­ι πως αγαπημένη του ταινία είναι «ο λόγος του βασιλιά», μια ταινία για τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ και το πρόβλημα στην ομιλία που έπρεπε να ξεπεράσει, για να απευθυνθεί στον λαό του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κριτική του Τραμπ

To 2015, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στην πολιτική κριτική του Τσαρλς Κράουτχαμε­ρ, ανθρώπου σε αναπηρικό καροτσάκι, με τη φράση «μου μιλάει ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να βάλει το παντελόνι του». Η ενόχληση που προκάλεσαν τα λόγια του είχαν κάνει τον Μπάιντεν να πάρει θέση.

«Ο Τραμπ πιστεύει πως το να ταπεινώνει ανθρώπους και να τους στερεί τα δικαιώματα τον κάνει να φαίνεται δυνατός», είχε πει. «Αλλά απλώς αποκαλύπτε­ι πόσο αδύναμος, ανασφαλής

Θεωρεί πως η άσχημη παιδική του εμπειρία βρίσκεται στον πυρήνα της συμπάθειας που έχει αναπτύξει απέναντι στους πιο αδύναμους ανθρώπους.

και ευάλωτος είναι όταν πρέπει να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που χρειάζοντα­ι έναν πραγματικό πρόεδρο».

Πολλοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν σημειώνουν ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως όχι μόνον έχει ξεπεράσει το τραύλισμά του –είναι γεγονός πως όσο κι αν επιμένουν οι αντίπαλοί του, τα περιστατικ­ά αντικειμεν­ικά είναι λίγα–, αλλά επίσης διάλεξε ένα επάγγελμα που απαιτεί ασταμάτητη δημόσια ομιλία.

«Καμιά φορά λέμε πώς θα είναι ένα παιδί που τραυλίζει να γίνει ένας άνθρωπος που κάνει καριέρα μιλώντας», λέει ο εκπρόσωπος της τρέχουσας καμπάνιας του προέδρου, Τ. Ντάκλο. «Ποιος άλλος πρόεδρος στην Ιστορία έχει εκφωνήσει τόσο πολλούς λόγους όσους ο Τζο Μπάιντεν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece